Πρωινό: Πότε πρέπει να καταναλώνετε το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας – Κάθε ώρα καθυστέρησης αυξάνει 6% τον καρδιαγγειακό κίνδυνο
Πρωινό
Credit: 123RF

Πολλές μελέτες έχουν καταγράψει κατά καιρούς το πόσο σημαντικό είναι το πρωινό στην καθημερινότητά μας. Το πρώτο από τα γεύματα της ημέρας μας, είναι πολύ σημαντικό καθώς ενεργοποιεί τον μεταβολισμό και μας δίνει την ενέργεια που χρειαζόμαστε για να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις που μας περιμένουν. Ιδιαίτερη σημασία έχει το τι περιλαμβάνει το πρωινό αλλά και τι ώρα το καταναλώνουμε.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο Nature Communications, η ώρα που καταναλώνουμε τα γεύματά μας -και ειδικά το πρωινό και το βραδινό- επηρεάζουν σημαντικά την καρδιαγγειακή μας υγεία.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά στο πρωινό, ερευνητές από το γαλλικό Inrae, το Inserm, το Universite Sorbonne Paris Nord και το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης διαπίστωσαν ότι η κατανάλωσή του νωρίς το πρωί προστατεύει την υγεία της καρδιάς, ενώ για κάθε ώρα που καθυστερούμε να ολοκληρώσουμε το πρώτο γεύμα της ημέρας, ο κίνδυνος για την καρδιαγγειακή υγεία μεγαλώνει κατά 6%.

Οι ερευνητές μελέτησαν 103.000 συμμετέχοντες για το χρονικό διάστημα 2009-2022, με στόχο να κατανοήσουν τη σχέση μεταξύ διατροφικών συνηθειών και καρδιαγγειακής υγείας. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η ώρα κατανάλωσης των γευμάτων επηρεάζει τον κιρκάδιο ρυθμό και, ακολούθως, τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών κινδύνων, όπως στεφανιαίας νόσου, υπέρτασης, καρδιακής ανεπάρκειας, διαταραχών του καρδιακού ρυθμού και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Credit: 123RF

Ο αυξημένος κίνδυνος σχετίστηκε τόσο με την κατανάλωση του πρωινού αργά το πρωί, όσο και με την παράλειψή του. Αντίστοιχα ήταν και τα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά στο βραδινό γεύμα, με τους ειδικούς να παρατηρούν ότι όσο πιο αργά καταναλωνόταν το γεύμα, τόσο μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος για την υγεία της καρδιάς (28%).

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι “τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία του χρόνου κατανάλωσης των γευμάτων στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων. Συστήνουμε στους ανθρώπους να τρώνε το πρωινό τους στις 8, για να διασφαλίσουν γερή καρδιά”.

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια αύξηση των ασθενών με καρδιαγγειακές νόσους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν την κυριότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως, προκαλώντας 17,9 εκατομμύρια θανάτου σε ετήσια βάση. Ως εκ τούτου, η εύρεση τρόπων αντιμετώπισης του προβλήματος και πρόληψης των καρδιαγγειακών κινδύνων είναι κομβικής σημασίας για την υγεία του πληθυσμού, με τους ερευνητές να επισημαίνουν ότι η επιλογή του σωστού χρόνου κατανάλωσης των γευμάτων είναι ένα ακόμη εργαλείο στη φαρέτρα των ανθρώπων για την προστασία της καρδιάς τους.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα