Ένα από τα πρώτα τρόφιμα που συνήθως έρχεται στο μυαλό κάθε φορά που γίνεται λόγος για την υγεία του εντέρου είναι το γιαούρτι και μάλιστα για καλό λόγο. Όχι μόνο είναι νόστιμο, αλλά το δημοφιλές γαλακτοκομικό προϊόν είναι επίσης γεμάτο με όλα τα είδη καλών βακτηρίων που μπορούν να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε και να διατηρήσετε ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου.
Το μικροβίωμα του εντέρου μας, περιλαμβάνει τρισεκατομμύρια βακτήρια, μύκητες και άλλα μικρόβια που συνεργάζονται για να βοηθήσουν στην πέψη των τροφίμων, να καταστρέψουν τα επιβλαβή βακτήρια και να επικοινωνήσουν με άλλα συστήματα του σώματος.
Ως γαλακτοκομικό προϊόν που έχει υποστεί ζύμωση, το γιαούρτι περιέχει πολλά καλά υλικά, όπως πρωτεΐνες, ασβέστιο, βιταμίνες και ζωντανές καλλιέργειες, οι οποίες είναι επίσης γνωστές ως προβιοτικά. Τα προβιοτικά είναι γνωστό ότιυποστηρίζουν την υγιή μικροχλωρίδα του εντέρου, οδηγώντας σε καλύτερη υγεία και λειτουργία του εντέρου.
Όταν το γάλα υποβάλλεται στη διαδικασία ζύμωσης για να γίνει γιαούρτι, η λακτόζη μετατρέπεται σε γαλακτικό οξύ, το οποίο λέγεται ότι κάνει τα τρόφιμα πιο εύπεπτα και θρεπτικά. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην παροχή τακτικής παροχής ωφέλιμων βακτηρίων στο πεπτικό σύστημα.
Η Liz Cooper, τεχνικός σύμβουλος στην μάρκα συμπληρωμάτων ζωντανών βακτηρίων Bio-Kult , εξηγεί ότι αυτό είναι σημαντικό λόγω του ρόλου του εντέρου στη διατήρηση της συνολικής μας υγείας σε κορυφαία φόρμα.
“Αναπόσπαστο στοιχείο για την υγεία του γαστρεντερικού μας σωλήνα είναι ο τεράστιος αριθμός μικροβίων που κατοικούν εκεί, και ενώ τα βακτήρια από τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το γιαούρτι δεν μένουν στο έντερο, μπορούν να ασκήσουν τα ευεργετικά τους αποτελέσματα ενώ κινούνται μέσα από αυτό”, τονίζει.
«Για παράδειγμα, ο ανταγωνισμός με τα παθογόνα, η ενίσχυση του βλεννογόνου του εντέρου και η αλληλεπίδραση με το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας το περιβάλλον πιο φιλόξενο για να ευδοκιμήσουν τα βακτήρια του εντέρου μας».
Όταν πρόκειται να επιλέξετε ένα γιαούρτι που θα σας προσφέρει το μέγιστο όφελος, είναι καλύτερο να παραμείνετε στα παραδοσιακά πράγματα.
Φυσικό ή ελληνικό γιαούρτι
Τόσο το φυσικό όσο και το ελληνικό γιαούρτι περιέχουν ζωντανά βακτήρια. Η κύρια διαφορά μεταξύ των δύο είναι ότι το ελληνικό γιαούρτι έχει στραγγιστεί για να αφαιρέσει τον ορό γάλακτος, καθιστώντας το πιο παχύρρευστο και υψηλότερο σε πρωτεΐνη, αλλά χαμηλότερο σε ασβέστιο. Το ελληνικό γιαούρτι έχει επίσης λιγότερη λακτόζη, κάτι που θα μπορούσε να διευκολύνει την πέψη για κάποιον που έχει δυσανεξία στη λακτόζη.
Κεφίρ
Το κεφίρ είναι ένα ξινό γιαούρτι που προέρχεται από τα βουνά του Καυκάσου. Παρασκευάζεται με γάλα και κόκκους κεφίρ και λέγεται ότι είναι μια «σύνθετη συμβίωση περισσότερων από 20 έως 30 μικροοργανισμών, κυρίως γαλακτικού οξέος και ζυμομυκήτων».
Skyr
Το Skyr είναι ένα παραδοσιακό ισλανδικό γιαούρτι που είναι εξαιρετικά πηχτό και κρεμώδες. Παρασκευάζεται θερμαίνοντας αποβουτυρωμένο γάλα και προσθέτοντας γαλακτοκομικές καλλιέργειες που το πυκνώνουν πριν το στράγγισμα, καθιστώντας το, το πιο συμπυκνωμένο, με περισσότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και λιγότερα λιπαρά.
Φυτικά γιαούρτια
Μια καλή επιλογή για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη ή vegan είναι τα γιαούρτια από φυτικά γάλατα, τα οποία είναι ευρέως διαθέσιμα. Ωστόσο, η Cooper προειδοποιεί ότι αυτά μπορεί να περιέχουν πρόσθετα συστατικά όπως πυκνωτικά, σταθεροποιητές και αρωματικές ύλες για να έχουν περισσότερη γεύση σαν παραδοσιακό γιαούρτι, επομένως φροντίστε να επιλέγετε προϊόντα με όσο το δυνατόν λιγότερα συστατικά.
Υπάρχουν γιαούρτια που πρέπει να αποφεύγετε;
Πρόσφατα, έχει αυξηθεί η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα και πολλά είδη γιαουρτιού εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία, ιδιαίτερα τα γιαούρτια φρούτων που περιέχουν γλυκαντικά, συντηρητικά, σταθεροποιητές ή χρωστικές.
Η Cooper προτρέπει τους καταναλωτές να ρίξουν μια πιο προσεκτική ματιά στις ετικέτες των συστατικών στα προϊόντα γιαουρτιού πριν τα αγοράσουν. “Πολλά από αυτά περιέχουν πρόσθετα λιπαρά όπως η σοκολάτα ή οι κομπόστες φρούτων. Όπως κάθε εξαιρετικά επεξεργασμένο φαγητό, έτσι και τα γιαούρτια όπως αυτό μπορεί να απέχουν πολύ από το παραδοσιακό γιαούρτι και, εκτός από το να μην περιέχουν πολλά ή ζωντανά ωφέλιμα βακτήρια, μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ανθυγιεινά και επιζήμια για την υγεία του εντέρου».
Τα γιαούρτια με χαμηλά λιπαρά ανήκουν επίσης στην κατηγορία των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, καθώς μπορούν να περιέχουν πρόσθετα για να τα κάνουν πιο εύγευστα.
«Είναι επίσης συχνά λιγότερο θρεπτικά με χαμηλότερες ποσότητες σημαντικών βιταμινών και μετάλλων, όπως το ασβέστιο, και με μειωμένες πρωτεΐνες και λίπος, μπορεί συχνά να σας κάνουν να νιώθετε ότι πρέπει να φάτε περισσότερο, κάτι που ακυρώνει το αντικείμενο της επιλογής ενός προϊόντος που διατίθεται στην αγορά για απώλεια βάρους!»