Η Bongkoch ‘Bee’ Satongun είναι η chef που πρέπει να μάθεις
Η σεφ Bongkoch 'Bee' Satongun
Credit:@chefbeepasterestaurants/Instagram

Συγκρατείστε το όνομά της. Η Bongkoch ‘Bee’ Satongun με το ταλέντο και την αφοσίωσή της, κατάφερε να βρεθεί στην κορυφή της Ασίας. Είναι αυτοδίδακτη σεφ που αναβιώνει ξεχασμένες από καιρό ταϊλανδέζικες συνταγές και μαγειρικές παραδόσεις στο εστιατόριό της στην Μπανγκόκ.

Το Paste απέκτησε φήμη και διεθνή αναγνωρισιμότητα χάρη στα πιάτα της Bongkoch τα οποία φτάνουν στα βάθη της ταϊλανδέζικης ιστορίας και κληρονομιάς, με συνταγές εμπνευσμένες από την ταϊλανδέζικη βασιλική οικογένεια, τις αριστοκρατικές οικογένειες και τα βιβλία παραδοσιακής μαγειρικής.

Κάθε πιάτο έχει δημιουργηθεί περίτεχνα από την ίδια. Δεν είναι τυχαίο που ανακηρύχθηκε η καλύτερη γυναίκα σεφ της Ασίας το 2018.

Χρόνια πριν το Paste, μελετούσε την ιστορία της ταϊλανδέζικης κουζίνας, αναδημιουργώντας αρχαίες συνταγές από κοινού με τον σεφ, σύζυγο και συνεργάτη, Jason Bailey.

Τόσο η Satongun όσο και ο Bailey είχαν ταπεινή αφετηρία, από τις παιδικές αναμνήσεις της Satongun που πολτοποιούσε βότανα με γουδοχέρι για να βοηθήσει την επιχείρηση της μητέρας της που διατηρούσε πάγκο με φαγητό στο δρόμο στην Μπανγκόκ, μέχρι τις εμπειρίες του Bailey που μεγάλωσε στα νότια υψίπεδα της Αυστραλίας. Γνώρισε τον σύζυγό της σε ένα από τα αρχικά ερευνητικά ταξίδια του στην Ταϊλάνδη.

Το 2012, Satongun και Bailey άνοιξαν το πρώτο τους εστιατόριο Paste στη συνοικία Thonglor. Το 2015, άνοιξαν μια νέα εκδοχή του Paste στη συνοικία Ratchaprasong της Μπανγκόκ, δίπλα στο ξενοδοχείο Intercontinental.

Στο Paste, τα πιάτα αντιπροσωπεύουν την τοπική ταϊλανδέζικη κουζίνα, αντλώντας έμπνευση από αρχαίες ταϊλανδέζικες συνταγές και βιβλία μαγειρικής της βασιλικής οικογένειας. Η σεφ Bee ελπίζει να καταργήσει την έννοια του ταϊλανδέζικου φαγητού ως “φθηνό takeaway” και να επαναπροσδιορίσει την κουζίνα στο μυαλό των θαμώνων της.

Το 2018, το Paste Bangkok απέσπασε το πρώτο αστέρι Michelin στον εναρκτήριο οδηγό Michelin Bangkok. Το Paste Bangkok διατήρησε τη βαθμολογία του ενός αστεριού Michelin το 2019.

Oι γεύσεις της επιτυχίας

Οι διοργανωτές που την έχρισαν καλύτερη σεφ της Ασίας, επαινούν τη Satongun για την τεχνική της εξειδίκευση και το δημιουργικό της ταλέντο. Αλλά και για ένα ρεπερτόριο που επανερμηνεύει την παραδοσιακή ταϊλανδέζικη κουζίνα με σύγχρονες, εκπληκτικές ανατροπές.

Για παράδειγμα, η Satongun αξιοποιεί την πρώτη καταγεγραμμένη έντυπη συνταγή για σούπα Tom Kha, γύρω στο 1890, για να αναδημιουργήσει μια σούπα με κρέμα καρύδας που παρασκευάζεται με κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής, galangal, μαρμελάδα τσίλι και πάστα πλαγκτόν.

Η ψητή πάπια ελευθέρας βοσκής τρίβεται με πιπέρι mah kwan και αρωματίζεται με σάλτσα som-jid και αστεροειδή γλυκάνισο. Ο αστακός από τον Καναδά αρωματίζεται με χυμό kaffir lime και μανταρινιού.

Παράλληλα με την εξασφάλιση υλικών από τοπικούς παραγωγούς, οι ζύμες κάρυ φτιάχνονται στο σπίτι, ενώ τα φαγητά καπνίζονται με ξύλο λίτσι και φλούδες καρύδας.

Το όνειρό μου ήταν πάντα να παρουσιάσω στον κόσμο μια βελτιωμένη εκδοχή της ταϊλανδέζικης κουζίνας.“, ανέφερε σε δήλωσή της.

Υποκλιθείτε στο μεγαλείο της.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα