Ποιο φρούτο προλαμβάνει την οστεοπόρωση και ρυθμίζει τη χοληστερόλη στις γυναίκες – Έχει πλούσια αντιφλεγμονώδη δράση

Ευχάριστα νέα για τις γυναίκες που υποφέρουν από οστεοπόρωση κατέγραψαν δύο μελέτες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Η οστεοπόρωση είναι μία πάθηση που για πολλές από εμάς μπορεί να γίνει πραγματικός εφιάλτης καθώς η απώλεια οστικής μάζας έχει ως συνέπεια τον πόνο, την κακή στάση του σώματος και πλήθος παρενεργειών που δυσκολεύουν την ζωή μας.

Όπως γνωρίζουμε οι γυναίκες διατρέχουν τέσσερις φορές υψηλότερο κίνδυνο από τους άντρες να νοσήσουν από οστεοπόρωση. Σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) σχεδόν το 20% των γυναικών ηλικίας 50 ετών και άνω ζουν με οστεοπόρωση του μηριαίου οστού, του αυχένα ή της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.

Η απώλεια οστού μπορεί να προκληθεί από την ηλικία αλλά και από τη μείωση των επιπέδων οιστρογόνων. Αυτό συμβάλλει στην αυξημένη φλεγμονή που καταστέλλει τον σχηματισμό οστών.

Τι διαπίστωσαν οι νέες μελέτες

Οι δύο νέες μελέτες διαπίστωσαν ότι η καθημερινή κατανάλωση δαμάσκηνων θα μπορούσε να βοηθήσει ενάντια στην οστεοπόρωση σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Τα ευρήματα και των δύο μελετών βασίζονται σε δεδομένα από τις ίδιες 235 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και κοινοποιήθηκαν σε μια συνεδρία στην ετήσια συνάντηση της Βορειοαμερικανικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης (NAMS) στην Ατλάντα της Τζόρτζια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το Συμβούλιο Δαμάσκηνων της Καλιφόρνια (California Prune Board).

Η πρώτη από τις δύο μελέτες εξέτασε τη σχέση μεταξύ κυττάρων που απελευθερώνουν ουσίες που μειώνουν τη φλεγμονή και μετρήσεων για την υγεία των οστών, όπως η οστική πυκνότητα.

“Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι οι φλεγμονώδεις δείκτες σχετίζονται αρνητικά με την υγεία των οστών σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Αυτό υποδηλώνει ότι η φλεγμονή μπορεί να είναι σημαντική αιτία για την μετεμμηνοπαυσιακή απώλεια οστού και ένας πιθανός στόχος για διατροφικές θεραπείες”, δήλωσε η δρ. Connie Rogers, καθηγήτρια και επικεφαλής στο Τμήμα Επιστημών Διατροφής του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια.

Η άλλη μελέτη συνέκρινε τέσσερις ομάδες για να ανακαλύψει τι όφελος μπορεί να έχει η κατανάλωση δαμάσκηνων για την πρόληψη της απώλειας οστικής μάζας.

Οι συμμετέχουσες χωρίστηκαν στις εξής ομάδες:

  • μια ομάδα ελέγχου που δεν έτρωγε καθόλου δαμάσκηνα
  • μια ομάδα που έτρωγε 5 έως 6 φρούτα την ημέρα
  • μια ομάδα που έτρωγε 10 έως 12 φρούτα καθημερινά
  • μια “ανάμικτη” ομάδα από γυναίκες που έτρωγαν είτε 5-6 είτε 10-12 δαμάσκηνα καθημερινά

“Η πιο πρόσφατη έρευνά μας αντιπροσωπεύει την μεγαλύτερη μέχρι σήμερα τέτοια δοκιμή, με μια ομάδα από περισσότερες από 200 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, για τη διερεύνηση της σύνδεσης μεταξύ των δαμάσκηνων και της καλής υγείας των οστών”, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης, δρ. Mary Jane De Souza.

Fresh plums on plate over dark stone background. Top view, flat lay

Τα δαμάσκηνα έχουν αντιφλεγμονώδη δράση

Η δρ. De Souza σημείωσε ότι τα δαμάσκηνα περιέχουν αρκετές βιταμίνες και μέταλλα σημαντικά για τα οστά, αλλά είπε ότι δεν είναι σαφές το τι κάνει τα δαμάσκηνα τόσο θετικώς επιδραστικά στην υγεία των οστών.

“Τα δαμάσκηνα κάνουν καλό στα οστά”, είπε η δρ. De Souza. “Γνωρίζουμε επίσης ότι έχουν αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα και έχουμε μελετήσει συγκεκριμένα αυτή την επίδραση και θα αναφέρουμε αυτά τα ευρήματα σύντομα. Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε αυτό το είδος έρευνας που σχετίζεται με την υγεία των οστών, διευρύνοντας παράλληλα τις έρευνες για την επίδραση των δαμάσκηνων στον άξονα εντέρου-οστού και τι μπορεί να αποκαλύψει η έρευνα σχετικά με αυτή τη σύνδεση”.

Τα δαμάσκηνα παρέχουν βιταμίνη Κ και κάλιο

Τα δαμάσκηνα παρέχουν θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για τη διατήρηση υγιών οστών. Με μόλις 4 δαμάσκηνα λαμβάνουμε το 23% της ημερήσιας ανάγκης σε βιταμίνη Κ, η οποία παράγει πρωτεΐνες που συμβάλλουν στην οικοδόμηση των οστών, καθώς και το 6% των ημερήσιων αναγκών μας σε κάλιο, το οποίο βοηθά στην πρόληψη της απώλειας ασβεστίου από τα οστά μας.

Μια μερίδα δαμάσκηνα παρέχει επίσης και τους δύο τύπους φυτικών ινών: διαλυτές και αδιάλυτες.

Κάθε μερίδα δαμάσκηνων έχει 3 γραμμάρια φυτικών ινών. Αυτό βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων χοληστερόλης και στην μεταφορά της τροφής μέσω του πεπτικού συστήματος.

Εκτός από εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, τα δαμάσκηνα δεν περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη, είναι εξαιρετική πηγή μετάλλων και μπορεί να είναι μια υγιεινή επιλογή σε μια ισορροπημένη διατροφή.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα