Ο σούπερ-χυμός που προστατεύει την καρδιά και μειώνει την αρτηριακή πίεση

Τα τελευταία χρόνια, το βραστό παντζάρι, αποτελεί μία γευστική σαλάτα του φθινοπώρου και του χειμώνα. Ολοένα κερδίζει φανατικούς φίλους καθώς η γεύση του και η θερμιδική του αξία είναι μεγάλη. Επίσης, η συμβολή των παντζαριών είναι σημαντική στην προστασία της καρδιάς αλλά και της φλεγμονής, λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχουν.

Ακριβώς τα ίδια οφέλη έχει και ο χυμός παντζαριού. Το παντζάρι, όπως και άλλα τρόφιμα, το μαρούλι, το σπανάκι και το σέλινο, είναι πλούσιο σε ανόργανα νιτρικά. Αυτά συμβάλλουν στα βακτήρια στη στοματική κοιλότητα και τα μετατρέπουν σε νιτρικό οξείδιο, το οποίο βοηθά στη ρύθμιση των αιμοφόρων αγγείων και της νευροδιαβίβασης (χημικά μηνύματα στον εγκέφαλο).

Η γήρανση μειώνει την παραγωγή νιτρικού οξειδίου και αυτό συντελεί σε χειρότερη  αγγειακή (αιμοφόρα αγγεία) και γνωστική (εγκέφαλος) υγεία. Επομένως, πίνοντας συχνά χυμό παντζάρι, ενισχύετε την παραγωγή αυτή, μειώνοντας παράλληλα την αρτηριακή πίεση.

Όπως επισημαίνει ο Mattias Carlström, ερευνητής και καθηγητής Καρδιοφυσιολογίας στο Τμήμα Φυσιολογίας και Φαρμακολογίας του Karolinska Institutet, η συστολική αρτηριακή πίεση παρουσιάζει μείωση κατά περίπου 4 έως 5 mm Hg και η διαστολική πίεση πέφτει κατά 2 mm Hg, μετά την πρόσληψη 5-10 mmol νιτρικών την ημέρα, κατά μέσο όρο. Άρα ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου, μειώνεται κατά 10%.

Τι έχουν συμπεράνει μελέτες 

Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Exeter, που δημοσιεύει στο Redox Biology, εξέτασε την επίδραση του χυμού παντζαριού σε 26 υγιείς ηλικιωμένους, οι οποίοι έλαβαν μέρος σε δύο περιόδους μελέτης δέκα ημερών με συμπληρώματα: η μία περιελάμβανε την κατανάλωση πλούσιου σε νιτρικά χυμού παντζαριού και η άλλη ενός εικονικού χυμού χωρίς νιτρικά.

Τα επίπεδα βακτηρίων που βοηθούν την καλή αγγειακή αλλά και γνωστική υγεία ήταν υψηλότερα, ενώ  η συστολική αρτηριακή πίεση μειώθηκε κατά πέντε μονάδες (mmHg) μέσο όρο μετά την κατανάλωση του χυμού παντζαριού.

Μια διαφορετική μελέτη εξέτασε την επίδραση της κατανάλωσης χυμού παντζαριού 250ml ημερησίως σε 68 ανθρώπους με υπέρταση. Αυτό που ανακάλυψαν οι ερευνητές ήταν ότι αυτή η καθημερινή συνήθεια μπορούσε να μειώσει δραστικά την αρτηριακή πίεση των συμμετεχόντων.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα