Χυμός ντομάτας: Μειώνει την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη

Η ντομάτα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως και η βασίλισσα των λαχανικών καθώς αποτελεί νόστιμη και υγιεινή τροφή καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Ζουμερή, αρωματική, με ιδιαίτερη γεύση, αποτελεί το κύριο συστατικό για πολλές σαλάτες αλλά κυρίως, της διάσημης χωριάτικης σαλάτας που προτιμούν εκατομμύρια λάτρεις της μεσογειακής διατροφής.

Τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά της, είναι δεκάδες και ωφελούν τον οργανισμό μας. Ανάμεσα λοιπόν, στα θρεπτικά συστατικά της ντομάτας είναι η βιταμίνη C, το β-καροτένιο, το κάλιο και, το λυκοπένιο, το οποίο είναι η φυσική χρωστική που προσδίδει το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα στην ντομάτα.

Σε αυτήν τη συγκεκριμένη ουσία, μάλιστα, οφείλεται και το κόκκινο χρώμα άλλων τροφών, όπως του γκουάβα, του κόκκινου γκρέιπφρουτ και του καρπουζιού, το οποίο έχει 40% περίπου περισσότερο λυκοπένιο από τη ντομάτα.

Παρ’ όλα αυτά, η ντομάτα και τα προϊόντα που προκύπτουν από την επεξεργασία της θεωρούνται σαφέστατα οι πιο άμεσες πηγές λυκοπενίου για τον ανθρώπινο οργανισμό, μια και η περίοδος κατανάλωσής της στη διάρκεια του έτους είναι πιο ευρεία από εκείνη του καρπουζιού.

Μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Food Science & Nutrition, υποστηρίζει ότι η κατανάλωση ανάλατου ντοματοχυμού μειώνει την αρτηριακή πίεση και τη LDL χοληστερόλη. Πραγματοποιήθηκε σε Ιάπωνες (184 άνδρες και 297 γυναίκες) που διέτρεχαν κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα μπορούσαν να καταναλώσουν όσο ανάλατο χυμό ντομάτας ήθελαν μέσα σε ένα χρόνο. Στο τέλος της μελέτης, η αρτηριακή πίεση σε 94 από αυτούς που δεν είχαν λάβει θεραπεία για προ-υπέρταση ή υπέρταση μειώθηκε σημαντικά: η συστολική αρτηριακή πίεση μειώθηκε από 141,2 κατά μέσο όρο σε 137,0 mmHg και η διαστολική αρτηριακή πίεση μειώθηκε από 83,3 κατά μέσο όρο σε 80,9 mmHg.

Τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης σε 125 συμμετέχοντες με υψηλή χοληστερόλη μειώθηκαν από 155,0 κατά μέσο όρο σε 149,9 mg/dL. Αυτά τα ευεργετικά αποτελέσματα ήταν παρόμοια τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, αλλά και μεταξύ των διαφορετικών ηλικιακών ομάδων.

Η παρούσα μελέτη φαίνεται πως είναι η πρώτη που διερευνά τις επιδράσεις της κατανάλωσης ντομάτας ή προϊόντων ντομάτας σε κάποιους δείκτες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις μέσα σε ένα έτος και σε ένα ευρύ φάσμα ηλικιών», σημειώνουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα