Λεμόνια: Τα 8 οφέλη στην υγεία σας – Συμβάλλουν στη μείωση του βάρους και στην υγιή επιδερμίδα
Credit: Unsplash.com

Τα λεμόνια είναι ένα θρεπτικό φρούτο εσπεριδοειδών που μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία. Είναι μια πλούσια πηγή βιταμίνης C, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και καρκίνου, να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να βοηθήσει στη διαχείριση ενός υγιούς βάρους.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Ως εσπεριδοειδή, τα λεμόνια είναι καλές πηγές βιταμίνης C και φυλλικού οξέος. Και τα δύο είναι γνωστά για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα θρεπτικά συστατικά των εσπεριδοειδών υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα με:

  • Έλεγχος του οξειδωτικού στρες (υπεραφθονία ασταθών μορίων που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες στο σώμα)
  • Έλεγχος της φλεγμονής
  • Υποστηρίζει τις ανοσολογικές αποκρίσεις

Μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Από τους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού, η διατροφή είναι ο πιο κρίσιμος. Ωστόσο, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού έως και 80%.

Έρευνες διαπίστωσαν ότι τα φλαβονοειδή (φυτοθρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα φυτά) στα εσπεριδοειδή μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού (θρόμβος αίματος σε ένα αγγείο που οδηγεί στον εγκέφαλο) στις γυναίκες. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με υψηλότερη πρόσληψη φλαβονοειδών είχαν χαμηλότερες περιπτώσεις καρδιακής ανεπάρκειας, ισχαιμικής καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Credit: Unsplash.com

Μειώνει την αρτηριακή πίεση

Η έρευνα διαπίστωσε ότι τα φλαβονοειδή στα λεμόνια και το εκχύλισμα νερού από τη φλούδα τους, μπορεί να βοηθήσουν στην καταστολή της αρτηριακής πίεσης. Η ποσότητα της πρόσληψης λεμονιού επηρεάζει αρνητικά τη συστολική αρτηριακή πίεση.

Τα φλαβονοειδή μεταβολίζουν και προστατεύουν την καρδιά όταν αλληλεπιδρούν με το μικροβίωμα του εντέρου (μικροοργανισμοί στο πεπτικό σύστημα). Οι δραστηριότητές τους συνδέονται με μειωμένη αρτηριακή πίεση.

Προλαμβάνει τον καρκίνο

Μια μετα-ανάλυση σχετικά με τα εσπεριδοειδή και τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα διαπίστωσε ότι όσοι είχαν υψηλότερη πρόσληψη εσπεριδοειδών, κατέγραφαν 9% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του πνεύμονα από εκείνους με τη χαμηλότερη πρόσληψη.

Υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι οι φλούδες εσπεριδοειδών μπορεί να περιέχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Μια μελέτη αξιολόγησε το αντικαρκινικό δυναμικό της φλούδας εσπεριδοειδών σε in vitro δοκιμασίες (δοκιμαστικό σωλήνα) και in vivo (ζωντανός οργανισμός) μοντέλα καρκίνου. Βρήκαν αντικαρκινική δράση και οι ερευνητές ενθάρρυναν τη χρήση φλούδες εσπεριδοειδών ως αντικαρκινικά πρόσθετα τροφίμων.

Αυξάνει την Απορρόφηση Σιδήρου

Τα λεμόνια μπορεί να αυξήσουν τη βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου (η ποσότητα που είναι διαθέσιμη στον οργανισμό) και τη βιοπροσβασιμότητα (την ποσότητα που είναι διαθέσιμη για απορρόφηση). Αυτό πιθανότατα οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C στα εσπεριδοειδή.

Ο συνδυασμός τροφών πλούσιων σε σίδηρο με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C είναι ένας τρόπος για να αυξηθεί η απορρόφηση του σιδήρου, καθώς η βιταμίνη C προωθεί την απορρόφηση του σιδήρου. 

Μια μελέτη αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα του σιδήρου και της βιταμίνης C που χορηγούνται χωριστά για τη βελτίωση της κατάστασης σιδήρου σε νεαρές γυναίκες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, ακόμη και όταν λαμβάνεται χωριστά, η βιταμίνη C αυξάνει την απορρόφηση σιδήρου. 

Credit: Unsplash.com

Διατηρεί υγιή την επιδερμίδα

Ο χυμός εσπεριδοειδών μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή τη μείωση από τα σημάδια γήρανσης. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο χυμός εσπεριδοειδών επηρεάζει το δέρμα με τους ακόλουθους τρόπους:

  • Μειώνει τη βλάβη των κυττάρων
  • Μειώνει το πάχος του δέρματος
  • Μειώνει το σχηματισμό ρυτίδων
  • Αυξάνει την περιεκτικότητα σε κολλαγόνο

Προλαμβάνει το άσθμα

Η πρόσληψη εσπεριδοειδών σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο άσθματος. Σύμφωνα με μελέτη διαπίστωσε ότι η καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μείωσε τις πιθανότητες εμφάνισης άσθματος και συριγμού. Η υψηλή πρόσληψη εσπεριδοειδών συσχετίστηκε με και μειωμένο κίνδυνο συμπτωμάτων άσθματος.

Βοηθά στην απώλεια βάρους

Τα λεμόνια μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε χορτάτοι πιο γρήγορα. Μια τυχαιοποιημένη δοκιμή αξιολόγησε τη γλυκαιμική απόκριση (πώς οι υδατάνθρακες επηρεάζουν το σάκχαρο του αίματος) και την αντίληψη της όρεξης μετά την κατανάλωση ψωμιού με νερό, τσάι ή χυμό λεμονιού. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο χυμός λεμονιού είχε ως αποτέλεσμα 1,5 φορές αύξηση του όγκου του γαστρικού περιεχομένου σε σύγκριση με το νερό, γεγονός που συσχετίστηκε με μειωμένη αντίληψη της όρεξης.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα