Καρκίνος δέρματος: Πότε ένα σημάδι στο στήθος πρέπει να σας κινητοποιήσει
Credit: Rebekah-Vos/Unsplash

Ο καρκίνος του δέρματος είναι μια κακοήθης βλάβη, που αναπτύσσεται από τα κύτταρα της επιδερμίδας. Σε αντίθεση με το δερματικό κακόηθες μελάνωμα, οι περισσότεροι τύποι καρκίνου του δέρματος σπάνια εξαπλώνονται και σε άλλα μέρη του σώματος (μεταστάσεις).

Οι αλλοιώσεις και αλλαγές στην όψη της επιδερμίδας αποτελούν προειδοποιητικές ενδείξεις και επιβάλλουν την επίσκεψη στον ειδικό για περαιτέρω αξιολόγηση. Οι δερματικές αλλοιώσεις είναι συνηθέστερες στο πρόσωπο, τα αυτιά, τα χέρια και τους ώμους.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς αν υπάρχει ένα σημάδι στο στήθος που δεν έχετε ξαναδεί, πρέπει να σας κινητοποιήσει. Κι αυτό γιατί συνήθως εντοπίζονται κάποια σημάδια, τα οποία φαίνονται μικρά ή άνευ σημασίας, που τελικά είναι επικίνδυνα αν δεν διαγνωστούν γρήγορα.

Στη βρετανική εφημερίδα Express δημοσιεύθηκε η υπόθεση της 44χρονης Ρεμπέκα Τέρνερ, η οποία τον Δεκέμβριο του 2021, παρατήρησε ότι ένα σημείο του δέρματός της είχε χάσει το χρώμα του, ενώ λίγο αργότερα ένα μικρό κόκκινο εξόγκωμα εμφανίστηκε στο πιο ανοιχτόχρωμο σημείο του δέρματος στο στήθος της, όπως αναφέρει η βρετανική Express.

Η Ρεμπέκα πήγε στον γιατρό της, ο οποίος φωτογράφισε την αλλοίωση στο δέρμα της και έστειλε τη φωτογραφία σε δερματολόγο και της ζήτησε να περιμένει τρεις εβδομάδες για τα αποτελέσματα.

Στις οκτώ εβδομάδες από το πρώτο ραντεβού με τον γιατρό της, έκανε βιοψία, αλλά μέχρι να πάρει τα αποτελέσματα, το εξόγκωμα είχε ξαναβγεί, ενώ η Ρεμπέκα υπέθετε ότι εφόσον δεν είχε νέα από την κλινική, αυτό σήμαινε ότι δεν της είχαν βρει κάτι και «όλα καλά».

Ωστόσο, πηγαίνοντας στην κλινική κατόπιν ραντεβού, άκουσε έναν διάλογο που αφορούσε την περίπτωσή της και την ακόλουθη φράση που της κατέστησε σαφές ότι υπάρχει πρόβλημα: «Φυσικά, έχει ξαναφυτρώσει, είναι κακόηθες μελάνωμα».

Αφού της είπαν ότι η αλλοίωσή της δεν είχε τη «συνήθη όψη» που έχει ένα κακόηθες μελάνωμα, η Ρεμπέκκα έμεινε άφωνη όταν έλαβε τη διάγνωση για καρκίνο σταδίου 2, κάτι που σήμαινε, όπως δήλωσε η ίδια στη WalesOnline, ότι «Κάθε μέρα που είναι εκεί, υπάρχει κίνδυνος να εξαπλωθεί σε όλο το σώμα».

Όπως εξήγησε ο φιλανθρωπικός οργανισμός Cancer Research UK στην Express «Στάδιο 2 σημαίνει ότι το μελάνωμα έχει πάχος μεγαλύτερο από 4 χιλιοστά και στο μικροσκόπιο, το εξωτερικό στρώμα του δέρματος που καλύπτει τον όγκο φαίνεται σπασμένο, δηλαδή έχει υποστεί έλκος».

Credit: National Cancer Institute/Unsplash

Καρκίνος δέρματος – Ποια ύποπτα σημάδια πρέπει να προσέξετε

Τα σημάδια του κακοήθους μελανώματος, για τα οποία το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας (NHS) λέει ότι απαιτείται άμεση επίσκεψη στον παθολόγο, μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Μια ελιά που έχει αλλάξει μέγεθος, σχήμα ή χρώμα
  • Μια ελιά που είναι επώδυνη ή προκαλεί φαγούρα
  • Μια ελιά που έχει φλεγμονή, αιμορραγία ή «κρούστα»
  • Ένα νέο ή ασυνήθιστο σημάδι στο δέρμα που δεν έχει εξαφανιστεί μετά από μερικές εβδομάδες
  • Μια σκούρα περιοχή κάτω από ένα νύχι που δεν έχει προκληθεί από τραυματισμό
Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα