Ηλεκτρονικά τσιγάρα: Aυξάνουν τoν κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα; – Τι δείχνει μεγάλη πληθυσμιακή μελέτη
ηλεκτρονικά τσιγάρα
Credit: Unsplash.com

Πολύς λόγος έχει γίνει τα τελευταία χρόνια για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και την χρήση τους και αν τελικά αποτελούν την ασφαλέστερη εναλλακτική λύση στο συμβατικό κάπνισμα. Ωστόσο πριν λίγες μέρες, δημοσιεύτηκε η πρώτη μεγάλη πληθυσμιακή μελέτη που δείχνει αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα στους χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων μετά τη διακοπή του καπνίσματος.

Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη στη Νότια Κορέα όσοι σταμάτησαν το κάπνισμα και μετά άρχισαν να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του πνεύμονα σε σχέση με εκείνους που δεν χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα.

«Αυτή είναι η πρώτη μεγάλη πληθυσμιακή μελέτη που δείχνει αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα σε χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων μετά τη διακοπή του καπνίσματος», δήλωσε ο Jeon Wook Kim, επικεφαλής της μελέτης στο Εθνικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Bundang στη Σεούλ.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα ιατρικά αρχεία περισσότερων από τεσσάρων εκατομμυρίων Κορεατών που κάπνιζε παραδοσιακά τσιγάρα και έλεγξαν δεδομένα για εννέα χρόνια, από το 2012 έως το 2021.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 53.354 άνθρωποι εμφάνισαν καρκίνο του πνεύμονα και 6.351 πέθαναν από τις επιπτώσεις.

Οι πρώην καπνιστές που στράφηκαν στο ηλεκτρονικό τσιγάρο είχαν υψηλότερο κίνδυνο να διαγνωστούν με καρκίνο του πνεύμονα και να πεθάνουν από καρκίνο σε σχέση με πρώην καπνιστές που είχαν σταματήσει εντελώς τη χρήση νικοτίνης.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα