Γκρέιπφρουτ: 7 σημαντικά οφέλη για την υγεία – Ενυδατώνει, αδυνατίζει, μειώνει την πίεση, ενισχύει το ανοσοποιητικό
Τα οφέλη του γκρέιπφρουτ
Credit: 123RF

Το γκρέιπφρουτ ανήκει στα χειμερινά εσπεριδοειδή φρούτα και είναι απόλυτα αναζωογονητικό για τον οργανισμό μας. Παρά την ξινή του γεύση, το γκρέιπφρουτ το προτιμούν πάρα πολλοί, γιατί είναι ζουμερό και έχει πολύτιμα οφέλη για την υγεία.

Τα πολύτιμα οφέλη του γκρέιπφρουτ

  1. Είναι ενυδατικό
  2. Βελτιώνει το ανοσοποιητικό
  3. Υποστηρίζει την απώλεια βάρους
  4. Μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη
  5. Ενισχύει την υγεία του δέρματος
  6. Μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου του προστάτη
  7. Βοηθάει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης

Τα οφέλη του γκρέιπφρουτ
Credit: 123RF

Είναι ενυδατικό

Το γκρέιπφρουτ περιέχει πολύ νερό. Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), οι ροζ και κόκκινες ποικιλίες Florida περιέχουν 91,6% νερό. 

Η λήψη νερού από φαγητά και ποτά σας βοηθά να διασφαλίσετε αρκετή ενυδάτωση. Μερικές φορές οι άνθρωποι ξεχνούν να πιουν νερό. Η κατανάλωση τροφών που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη των στόχων ενυδάτωσης. Τα οφέλη της υγιούς ενυδάτωσης είναι πρόληψη της δυσκοιλιότητας, βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας, προώθηση της απώλειας βάρους και πολλά άλλα.

Βελτιώνει το ανοσοποιητικό

Η εποχή του γκρέιπφρουτ συμπίπτει με την εποχή της γρίπης και αυτό είναι εξαιρετικό για το ανοσοποιητικό. Οι ίνες πηκτίνης στο γκρέιπφρουτ είναι ένας εκπληκτικός βοηθός του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης, μπλοκάρει τα φλεγμονώδη σήματα και παράγει ορμόνες που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα.  

Στη συνέχεια, φυσικά, υπάρχει όλη αυτή η βιταμίνη C (85 χιλιοστόγραμμα [mg] ανά 1 φλιτζάνι τμημάτων, ανά το USDA ). Η βιταμίνη C στο γκρέιπφρουτ από μόνη της είναι αρκετή για να κερδίσει την αξιοπιστία του ως υποστηρικτής του ανοσοποιητικού συστήματος. Η βιταμίνη C μπορεί να μειώσει τη διάρκεια και τη σοβαρότητα του κρυολογήματος, σύμφωνα με μια ανασκόπηση 29 μελετών που περιελάμβαναν περισσότερους από 11.000 ενήλικες και παιδιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόβλημα είναι ότι πρέπει να λαμβάνεις τη βιταμίνη C πριν ξεκινήσει ένα κρυολόγημα για καλύτερα οφέλη. Δηλαδή, η βιταμίνη C ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα να λειτουργεί καλύτερα. Με άλλα λόγια, βάλτε γκρέιπφρουτ στο πιάτο σας, ακόμη και πριν νιώσετε ένα γαργαλητό στο λαιμό σας.

Τα οφέλη του γκρέιπφρουτ
Credit:123RF

Υποστηρίζει την απώλεια βάρους

Δεν χρειάζεται να κάνετε δίαιτα για να ενσωματώσετε το γκρέιπφρουτ σε ένα πρόγραμμα γευμάτων για την απώλεια βάρους. Με 37 θερμίδες ανά μισό, το γκρέιπφρουτ δεν θα συνεισφέρει πολύ στο ημερήσιο σύνολο θερμίδων σας. Τα 2 γραμμάρια (g) φυτικών ινών ανά μισό παρέχουν επίσης κορεσμό, βοηθώντας σας να αισθάνεστε χορτάτοι μεταξύ των γευμάτων.

Ορισμένες επιστημονικές έρευνες έχουν εξετάσει τις άμεσες επιπτώσεις του γκρέιπφρουτ στην απώλεια βάρους. Μια προηγούμενη μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν μισό γκρέιπφρουτ με κάθε γεύμα για έξι εβδομάδες παρουσίασαν μέτρια απώλεια βάρους και σημαντική μείωση στην περίμετρο της μέσης.

Μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη

Το γκρέιπφρουτ θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της αντίστασής σας στην ινσουλίνη, που μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση διαβήτη τύπου 2. Σε μια παλαιότερη μελέτη, 91 ενήλικες με παχυσαρκία κατανάλωναν είτε ένα εικονικό φάρμακο, χυμό μήλου, χυμό γκρέιπφρουτ ή μισό φρέσκο ​​γκρέιπφρουτ τρεις φορές την ημέρα για 12 εβδομάδες. Στο τέλος της δοκιμής, όσοι ήταν στην ομάδα του γκρέιπφρουτ είχαν σημαντικές βελτιώσεις στην αντίσταση στην ινσουλίνη.

Αν και οι επιστήμονες δεν κατανοούν πλήρως τον μηχανισμό πίσω από αυτήν την αλλαγή, θεωρούν ότι έχει να κάνει με την περιεκτικότητα σε ίνες γκρέιπφρουτ. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην επιβράδυνση της απορρόφησης της τροφής στο πεπτικό σύστημα. Αυτό αποτρέπει την αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Ενισχύει την υγεία του δέρματος

Φρούτα – όπως το γκρέιπφρουτ – μπορούν να παίξουν υποστηρικτικό ρόλο στην παραγωγή κολλαγόνου. Αν και το γκρέιπφρουτ δεν περιέχει το ίδιο κολλαγόνο, διαθέτει υψηλά επίπεδα βιταμίνης C.

Η βιταμίνη C είναι γνωστή ως πρόδρομος του κολλαγόνου και είναι ένα βοηθητικό μόριο στη διαδικασία παραγωγής κολλαγόνου. Βοηθά στη μετατροπή ορισμένων αμινοξέων σε μορφές που κάνουν το κολλαγόνο σταθερό και ισχυρό. Ενθαρρύνει επίσης τα κύτταρα του δέρματος να παράγουν περισσότερο κολλαγόνο και βοηθά σε μία υγιή εμφάνιση.

Η βιταμίνη C μπορεί να ενισχύσει την υγεία του δέρματος και με άλλους τρόπους. Η έρευνα έχει βρει ότι το κανονικό, υγιές δέρμα περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις βιταμίνης C και ότι η αντιοξειδωτική δράση της βιταμίνης το καθιστά εξαιρετικό υποψήφιο για την προστασία του δέρματος από τις βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Τα οφέλη του γκρέιπφρουτ
Credit: 123RF

Μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου του προστάτη

Η έρευνα για τις επιδράσεις του γκρέιπφρουτ στον καρκίνο δεν είναι ακόμη οριστική. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι θα μπορούσε να έχει οφέλη για τον καρκίνο του προστάτη. Η έρευνα για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι η φουρανοκουμαρίνη περγαμοτίνη, μια ένωση στον χυμό γκρέιπφρουτ, ανέστειλε την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του προστάτη. Τα ροζ και τα κόκκινα γκρέιπφρουτ περιέχουν λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό που έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με άλλες έρευνες .

Το αν το γκρέιπφρουτ μπορεί να στοχεύσει ειδικά τα καρκινικά κύτταρα του προστάτη είναι άγνωστο, αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο: Οι δίαιτες πλούσιες σε φρούτα και λαχανικά μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου γενικά, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Βοηθάει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης

Η βιταμίνη C δεν είναι το μόνο μικροθρεπτικό συστατικό που έχει σε αφθονία το γκρέιπφρουτ. Έχει επίσης μεγάλη περιεκτικότητα σε κάλιο. Ένα φλιτζάνι περιέχει 292 mg, καθιστώντας το μια καλή πηγή θρεπτικών συστατικών. Αυτό το μέταλλο μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης καθώς το κάλιο μειώνει τις βλαβερές επιπτώσεις του νατρίου στο καρδιαγγειακό σύστημα και μειώνει την ένταση στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων.

Στην πραγματικότητα, μια προαναφερθείσα μελέτη που έδειξε τη δυνατότητα του γκρέιπφρουτ για την ενίσχυση της απώλειας βάρους είχε ένα άλλο ενδιαφέρον εύρημα σχετικά με την αρτηριακή πίεση. Τα άτομα στην ομάδα που έτρωγαν γκρέιπφρουτ είχαν σημαντικές βελτιώσεις στη συστολική αρτηριακή πίεση σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου. Επίσης, μια μελέτη σε μεσήλικες γυναίκες που έπιναν χυμό γκρέιπφρουτ καθημερινά για έξι μήνες, διαπίστωσε ότι είχαν μειωμένη αρτηριακή ακαμψία, η οποία σχετίζεται με υψηλή αρτηριακή πίεση.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι εάν παίρνετε ορισμένα φάρμακα για υψηλή αρτηριακή πίεση, δεν πρέπει να συνδυάζονται με το γκρέιπφρουτ ή τον χυμό του. Μιλήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας προτού απολαύσετε το ξινό μεν, ωφέλιμο φρούτο δε.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα