Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Τρεις πολύτιμες συμβουλές για να την… αποφύγετε στα εορταστικά τραπέζια
Φίλοι γύρω από χριστουγεννιάτικο τραπέζι με φαγητά
Credit: 123RF

γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μια πεπτική διαταραχή ταλαιπωρεί αρκετές και αρκετούς. Ιδιαίτερα την εποχή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, οι ενοχλήσεις είναι ακόμη πιο έντονες από τη συχνότητα των εορταστικών τραπεζιών.

Η Αμερικανική Ένωση Διατροφής και Διαιτολογίας παρέχει συμβουλές για την αντιμετώπιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης που αφορά περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού στις ΗΠΑ.

Τι είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι ένα συχνό πρόβλημα που έχει σχέση με τον σύγχρονο τρόπο ζωής και διατροφής. Το κάψιμο στο στομάχι και το δυσάρεστο αίσθημα της αναγωγής όξινου περιεχομένου στον οισοφάγο αποτελούν τις πιο τυπικές ενοχλήσεις των ανθρώπων με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

«Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Ορισμένες τροφές και διατροφικές συνήθειες επιδεινώνουν τα συμπτώματα, ενώ άλλες προσφέρουν ανακούφιση και βελτιώνουν τη συνολική ποιότητα ζωής», δήλωσε η εκπρόσωπος της ένωσης Julie Stefanski, εγγεγραμμένη διαιτολόγος διατροφολόγος στη Βαλτιμόρη.

Η παλινδρόμηση κάνει την εμφάνισή της, όταν το οξύ του στομάχου ανεβαίνει στον οισοφάγο και προκαλεί συμπτώματα όπως καούρα, πόνο στο στήθος, ναυτία ή έμετο.

Για την αντιμετώπιση των ενοχλήσεων η χορήγηση φαρμάκων μειώνει την έκκριση των γαστρικών οξέων.

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι γεμάτο φαγητά
Credit: 123RF

Συμβουλές για την αποφυγή των συμπτωμάτων

  • αποφύγετε τροφές που προκαλούν ή επιδεινώνουν τα συμπτώματα όπως η μέντα, η σοκολάτα, το αλκοόλ, η καφεΐνη, τα όξινα και τα πικάντικα τρόφιμα.
  • επιλέξτε μικρά και συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας για να μειώσετε την πίεση στο στομάχι και τον οισοφάγο.
  • περιορίστε τα λιπαρά τρόφιμα και τα πρόσθετα λιπαρά και επιλέξτε πρωτείνες από άπαχα κρέατα, πουλερικά, ψάρια, τόφου και φασόλια, καθώς και μαγείρεμα στον ατμό.

«Οι ενημερωμένες διατροφικές επιλογές και η συνεργασία με τον διαιτολόγο, όσοι πάσχετε από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, μπορείτε να αποκτήσετε καλύτερο έλεγχο των συμπτωμάτων και να απολαύσετε μια πιο άνετη και ικανοποιητική ζωή» τονίζει η Julie Stefanski.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα