Φούσκωμα στο στομάχι: 4 αιτίες που το προκαλούν

Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν καθημερινά από οδυνηρές πεπτικές ενοχλήσεις όπως καούρα, δυσπεψία, παλινδρόμηση, φούσκωμα στο στομάχι ή φούσκωμα στην κοιλιά. Οι ενοχλήσεις αυτές μπορεί να συνοδεύονται με πόνο ή χωρίς και υποχωρούν μέσα σε λίγα λεπτά ή σε ορισμένες περιπτώσεις σε αρκετές ώρες. Το περιστασιακό φούσκωμα στο στομάχι μετά από ένα πλούσιο γεύμα μπορεί να είναι άβολο, αλλά όταν είναι καθημερινό είναι ένα δυσάρεστο πρόβλημα.

Το φούσκωμα του στομάχου μπορεί να οφείλεται σε πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Ο γαστρεντερολόγος, δρ Ahmed Albusoda, με έδρα στο Λονδίνο, αποκαλύπτει όλα όσα προκαλούν φούσκωμα.

Παίρνετε αντιβίωση

Η λήψη αντιβιοτικών διαταράσσει τη μικροβιακή ισορροπία του εντέρου με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο πληθυσμός των «κακών» μικροβίων εις βάρος των ωφέλιμων. Συνέπεια αυτής της ανισορροπίας είναι η πρόκληση πεπτικών ενοχλήσεων, όπως το φούσκωμα.

Η λύση είναι η λήψη προβιοτικών μαζί με την αντιβίωση, όχι μόνο με τη μορφή συμπληρωμάτων από το φαρμακείο, αλλά και από τη διατροφή σας, επιλέγοντας π.χ. προϊόντα, όπως το κεφίρ και το ξινολάχανο.

Ο δρ Ahmed Albusoda υπενθυμίζει και την κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε πρεβιοτικά όπως οι μπανάνες και τα σπαράγγια.

Χρησιμοποιείτε καλαμάκι

Το σκεπτικό είναι απλό. Ρουφώντας με το καλαμάκι ρουφάτε και αέρα που καταλήγει στο στομάχι και αυξάνει την παραγωγή αέρα εντός του. Η επιβάρυνση είναι ακόμη μεγαλύτερη όταν πίνετε αεριούχα αναψυκτικά με καλαμάκι.

Σταυρανθή λαχανικά

Τα σταυρανθή λαχανικά όπως το κουνουπίδι, το μπρόκολο, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών περιέχουν σάκχαρα που μπορεί να οδηγήσουν σε φούσκωμα.

Η ραφινόζη είναι ένας τρισακχαρίτης που βρίσκεται σε τρόφιμα όπως λάχανα, μπρόκολα και λαχανάκια Βρυξελλών και παραμένει άπεπτος μέχρι να υποστεί ζύμωση από τα βακτήρια του στομάχου προκαλώντας αέρια και φούσκωμα.

Τα τρόφιμα αυτά επίσης περιέχουν ενώσεις θείου, καθώς και δύσπεπτες φυτικές ίνες που μπορούν να προκαλέσουν μετεωρισμό.

Τρώτε πολύ αλάτι

Μια ιδιαίτερα αλμυρή διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση υγρών και πρήξιμο. Η λύση για το πρόβλημα της κατακράτησης υγρών είναι η αυξημένη κατανάλωση νερού καθώς και φρούτων και λαχανικών που περιέχουν κάλιο, όπως οι μπανάνες.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα