Μηλόξυδο: Το θαυματουργό συμπλήρωμα για την απώλεια κιλών – Μειώνει τριγλυκερίδια, χοληστερόλη και σάκχαρο
Credit: Unsplash.com

Το μηλόξυδο είναι το πιο διαδεδομένο ξύδι της φύσης και αποτελεί προϊόν ζύμωσης χυμού μήλου, κατά την οποία τα φυσικά σάκχαρα του πολύτιμου αυτού φρούτου μετατρέπονται σε οξικό οξύ, δηλαδή το γνωστό μας ξύδι. Η διατροφική του αξία είναι σημαντική λαμβάνοντας υπόψη ότι προέρχεται από το βασιλιά των φρούτων, το μήλο, και υπερτερεί έναντι του απλού χυμού.

Περιέχει προβιοτικά, ένζυμα φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C, καθώς και πολλά μέταλλα, όπως ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο, θείο, ψευδάργυρο, σίδηρο και πυρίτιο, ενώ  είναι χαμηλό σε σάκχαρα και θερμίδες.

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έπιναν 10 έως 15 ml μηλόξυδο την ημέρα έχασαν κατά μέσο όρο 15 κιλά σε 12 εβδομάδες.

Σε μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή που δημοσιεύτηκε στο BMJ Nutrition, Prevention and Health, οι επιστήμονες στρατολόγησαν 120 Λιβανέζους με υψηλό ΔΜΣ ή παχυσαρκία για να διερευνήσουν εάν το μηλόξυδο θα μπορούσε να προάγει την απώλεια βάρους.

Η ερευνητική ομάδα χώρισε τους συμμετέχοντες σε τέσσερις ομάδες. Σε διάστημα 12 εβδομάδων, τρεις ομάδες κατανάλωναν είτε 5, 10 ή 15 ml μηλόξυδο – αποτελούμενο από 5% οξικό οξύ αραιωμένο σε 250 ml νερό – μία φορά την ημέρα, το πρώτο πράγμα, πριν το πρωινό. Η τέταρτη ομάδα έλαβε ένα υγρό εικονικό φάρμακο καθ’ όλη την περίοδο της μελέτης.

Οι συμμετέχοντες κατέγραψαν την πρόσληψη τροφής και την καθημερινή σωματική τους δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της δοκιμής. Υποβλήθηκαν επίσης σε εξετάσεις για τον προσδιορισμό των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα νηστείας, τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης κατά την έναρξη της μελέτης και ξανά στις εβδομάδες τέταρτη, όγδοη και 12η εβδομάδα.

Credit: Unsplash.com

Μετά από 12 εβδομάδες, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι, ανάλογα με τη δόση, όσοι έπιναν μηλόξυδο μία φορά την ημέρα έχασαν κατά μέσο όρο 13 έως σχεδόν 18 κιλά και μείωσαν τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) κατά 2,7 έως 3 βαθμούς.

Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν 5 ml την ημέρα έχασαν κατά μέσο όρο 11 κιλά, ενώ όσοι έπιναν 10 έως 15 ml καθημερινά παρουσίασαν μέση μείωση βάρους 15 κιλών μετά από 12 εβδομάδες.

Αντίθετα, τα άτομα στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου έχασαν περίπου ένα κιλό και δεν παρουσίασαν σχεδόν καμία μείωση του ΔΜΣ.

Οι συμμετέχοντες που έπιναν μηλόξυδο παρουσίασαν επίσης μειώσεις στη γλυκόζη του ορού, τα τριγλυκερίδια και τη χοληστερόλη.

«Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το ημερολόγιο διατροφής και η φυσική δραστηριότητα δεν διέφεραν μεταξύ των τριών ομάδων θεραπείας και του εικονικού φαρμάκου σε όλη τη μελέτη, γεγονός που υποδηλώνει ότι η μείωση των ανθρωπομετρικών και βιοχημικών παραμέτρων προκλήθηκε από την πρόσληψη μηλόξυδου», επισήμαναν οι συγγραφείς της μελέτης.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι συμμετέχοντες που έπιναν μηλόξυδο δεν παρουσίασαν παρενέργειες, επομένως θα μπορούσε να είναι ένα πολλά υποσχόμενο συμπλήρωμα για την απώλεια βάρους.

Ωστόσο, λένε ότι η περίοδος μελέτης των 12 εβδομάδων δεν ήταν αρκετά μεγάλη για να προσδιοριστούν τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Επιπλέον, επειδή η μελέτη στρατολόγησε μόνο 120 άτομα, απαιτείται περισσότερη έρευνα με τη χρήση μεγαλύτερου αριθμού συμμετεχόντων για να προσδιοριστεί εάν τα αποτελέσματα είναι παρόμοια μεταξύ του γενικού πληθυσμού.

Επιπλέον, επειδή είναι όξινο, το μηλόξυδο μπορεί να βλάψει τα δόντια και το λαιμό αν δεν αραιωθεί με νερό ή άλλα υγρά. Μπορεί επίσης να είναι σκληρό για το στομάχι όταν λαμβάνεται χωρίς τροφή και χαμηλότερα επίπεδα καλίου στο σώμα. Επομένως, όπως και με οποιοδήποτε συμπλήρωμα, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν προσθέσετε μηλόξυδο στη διατροφή σας.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα