Ένα εκατ. Έλληνες πάσχουν από Χρόνια Νεφρική Νόσο – 5η αιτία θανάτου το 2040

Την ανησυχητική διαπίστωση ότι 1 εκατομμύριο Έλληνες πάσχουν από Χρόνια Νεφρική Νόσο υπερτονίζουν τα στοιχεία της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού. Την ίδια ώρα εκτιμάται ότι έως το 2040, οι νόσοι των νεφρών θα αποτελούν την 5η αιτία θανάτου από την 8η που είναι σήμερα.

Σύμφωνα με την ιατρική κοινότητα τα συμπτώματα της ΧΝΝ δεν γίνονται αντιληπτά, καθώς ένας άνθρωπος μπορεί να χάσει μέχρι και το 90% της νεφρικής λειτουργίας του χωρίς να εμφανίζει συμπτώματα. Την ίδια ώρα, επισημαίνεται η ανάγκη για τακτικό ετήσιο έλεγχο των νεφρών.

Το μήνυμα για την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού, είναι «Υγεία των Νεφρών για Όλους: Προετοιμασία για το αναπάντεχο, υποστήριξη του ευάλωτου!», μέσα από το οποίο καλείται η παγκόσμια κοινότητα να αναλάβει δράση, για την υιοθέτηση των απαιτούμενων πολιτικών πρόληψης και θεραπείας ώστε όλοι οι ασθενείς με Χρόνια Νεφρική Νόσο (ΧΝΝ) να έχουν πρόσβαση στην κατάλληλη περίθαλψη και θεραπεία. Κατά τη διάρκεια των πρόσφατων καταστροφικών γεγονότων (πανδημία, πολεμικές συρράξεις) αποδείχθηκε ότι πολλές φορές οι ασθενείς με ΧΝΝ δεν είχαν τη δυνατότητα αυτή.

Η Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού, εορτάζεται από το 2006 κάθε χρόνο, τη δεύτερη Πέμπτη του Μαρτίου, στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση της ιατρικής κοινότητας, των αρμόδιων αρχών και του κοινού για την πρόληψη και προαγωγή της καλής νεφρικής λειτουργίας του οργανισμού.

Αποτελεί κοινή πρωτοβουλία της Διεθνούς Νεφρολογικής Εταιρείας (International Society of Nephrology) και της Διεθνούς Συνομοσπονδίας των Νεφρολογικών Ιδρυμάτων – Παγκόσμιας Συμμαχίας Νεφρού (IFKF-WKA), με στόχο να αναγνωριστεί η υγεία των νεφρών, ως μια παγκόσμια προτεραιότητα της δημόσιας υγείας και να υιοθετηθούν σε όλα τα επίπεδα οι ανάλογες πολιτικές πρόληψης και θεραπείας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Επιτροπής για την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού (World Kidney Day Steering Committee), περισσότεροι από 850 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν με Νεφρική Νόσο αλλά δυστυχώς η συντριπτική πλειοψηφία δεν το γνωρίζει. Ταυτόχρονα πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι στην υφήλιο βρίσκονται σε θεραπεία υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας, κυρίως με αιμοκάθαρση ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα