Δίαιτα του Ατλαντικού: Παρατείνει τη ζωή, μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου – Πώς μπορείτε να την εφαρμόσετε στον τρόπο ζωής σας
Δίαιτα του Ατλαντικού
Credit: Unsplash.com

Η δίαιτα του Ατλαντικού, παρόμοια με τη μεσογειακή διατροφή, προάγει την υγεία της καρδιάς. Αυτό το διατροφικό πρότυπο συνδέεται συνήθως με χώρες και περιοχές που συνορεύουν με τον Ατλαντικό Ωκεανό. Είναι πλούσια σε φρέσκα, τοπικά τρόφιμα, δίνοντας έμφαση στα θαλασσινά, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Η δίαιτα του Ατλαντικού, όπως και η μεσογειακή διατροφή, περιλαμβάνει τέσσερις βασικές ιδέες, όπως υγιεινή διατροφή, σωματική δραστηριότητα, κοινωνικοποίηση και βιωσιμότητα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι η δίαιτα του Ατλαντικού παρατείνει τη διάρκεια ζωής μειώνοντας τον κίνδυνο πολλών χρόνιων ασθενειών. Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε τις επιπτώσεις στην υγεία της δίαιτας του Ατλαντικού και .

Μπορώ να χάσω βάρος με τη δίαιτα Atlantic;

Ναι, είναι δυνατό να χάσετε βάρος με τη δίαιτα του Ατλαντικού, αρκεί να ελέγχετε τη συνολική πρόσληψη θερμίδων σε αυτή τη δίαιτα. Προωθεί την ισορροπημένη και θρεπτική πρόσληψη τροφών, δίνοντας έμφαση σε ολόκληρες και ελάχιστα επεξεργασμένες επιλογές. Τρώγοντας τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, ελέγχοντας το μέγεθος των μερίδων και διατηρώντας μια συνολική ισορροπία θερμίδων, θα μπορούσατε να χάσετε βάρος.

  • Η διατροφή είναι ένας από τους πρωταρχικούς περιβαλλοντικούς και επιγενετικούς παράγοντες που βελτιώνει την ποιότητα της ζωής μας και μειώνει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.
  • Κάθε διατροφικό πρότυπο που περιλαμβάνει λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, θαλασσινά, μη επεξεργασμένες ζωικές τροφές και υγιή λίπη συμβάλλει στην υγεία μας.
  • Μελέτες δείχνουν ότι η διατροφή του Ατλαντικού παρατείνει τη ζωή και μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου και χρόνιων ασθενειών.

Πώς να εφαρμόσετε τη διατροφή και τον τρόπο ζωής του Ατλαντικού

Ας φανταστούμε πώς θα ήταν να εφαρμόσετε τη δίαιτα του Ατλαντικού για μια μέρα. Πρώτα απ’ όλα, αν μιλάμε για κουλτούρα του Ατλαντικού, μπορεί να ξυπνήσεις το πρωί και να κάνεις μια μικρή βόλτα. Αυτή η βόλτα μπορεί να είναι για να πάρετε λίγο παραθαλάσσιο αέρα ή, ίσως, να πάτε στις τοπικές αγορές για να αγοράσετε υλικά για πρωινό. Μπορείτε να πάρετε το πρωινό σας με τοστ ολικής αλέσεως με αβοκάντο και καπνιστό σολομό.

Ένα από τα σημαντικά χαρακτηριστικά του τρόπου ζωής του Ατλαντικού είναι η κοινωνικοποίηση. Επομένως, μπορείτε να συναντήσετε έναν φίλο για μεσημεριανό γεύμα και να φάτε ψητό σκουμπρί ή σαρδέλες με σαλάτα κινόα με ανάμεικτα λαχανικά.

Μετά, μπορείτε να πάτε για τρέξιμο δίπλα στην παραλία ή αν ο καιρός είναι καλός, να κολυμπήσετε πριν το δείπνο. Όλη η οικογένειά σας μαζεύεται στο τραπέζι και μπορείτε να φάτε ψητή μπριζόλα με μαρινάδα λεμονιού και μυρωδικών, ψητές γλυκοπατάτες και ανάμεικτη πράσινη σαλάτα με ντομάτες και μια βινεγκρέτ βαλσάμικο. Μπορείτε να πιείτε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί με το γεύμα σας. Μετά το γεύμα, μπορείτε να συνεχίσετε τις οικογενειακές σας συζητήσεις ή να παρακολουθήσετε μια διασκεδαστική ταινία μαζί ενώ έχετε ένα σνακ με ανάμεικτα μούρα ή εσπεριδοειδή.

Ακόμα και να φανταζόμαστε μια τέτοια μέρα είναι καλό για την ψυχή μας, σωστά;

Υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που αποκάλυψαν ότι η διατροφή του Ατλαντικού έχει θετικό αντίκτυπο στην υγεία μας. Εάν η περιοχή στην οποία ζείτε και η πρόσβαση σε τρόφιμα (όπως φρέσκα θαλασσινά) το επιτρέπει, μπορείτε να συμπεριλάβετε τη διατροφή του Ατλαντικού στον τρόπο ζωής σας με ηρεμία.

Τι είναι η δίαιτα του Ατλαντικού;

Η νότια ευρωπαϊκή διατροφή του Ατλαντικού είναι η παραδοσιακή διατροφή της βόρειας Πορτογαλίας και της Γαλικίας, μιας περιοχής στη βορειοδυτική Ισπανία. Η διατροφή του Ατλαντικού είναι πλούσια σε ψάρια, κόκκινο κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα, λαχανικά και όσπρια, σούπες, πατάτες και ψωμί ολικής αλέσεως και μπορεί να περιλαμβάνει μέτρια κατανάλωση κρασιού. Οι συνταγές είναι απλές και το βράσιμο και το βράσιμο στον ατμό είναι οι κύριες μαγειρικές τεχνικές.

Υπάρχουν μερικές θεμελιώδεις διαφορές μεταξύ της ατλαντικής διατροφής και της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής. Πρώτον, σε αντίθεση με τη μεσογειακή διατροφή, η δίαιτα του Ατλαντικού περιλαμβάνει μεγαλύτερη κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Δεύτερον, το ελαιόλαδο δεν αποτελεί το σημαντικότερο συστατικό της διατροφής του Ατλαντικού, ενώ είναι η κύρια πηγή λίπους της μεσογειακής διατροφής.

Ωστόσο, τα πιο σημαντικά κοινά σημεία τους είναι η υψηλή πρόσληψη λαχανικών και μη επεξεργασμένων τροφίμων και η μέτρια κατανάλωση κρασιού κατά τη διάρκεια των γευμάτων.

Λαμβάνοντας υπόψη τις ομοιότητες του τρόπου ζωής, είναι και οι δύο γαστρονομικές συνήθειες πολιτισμών που συνδέουν το φαγητό με την κοινωνικοποίηση και το να περνάμε καλά με τους ανθρώπους που αγαπάμε. Και στις δύο περιπτώσεις, η σωματική δραστηριότητα περιλαμβάνεται στην καθημερινή ρουτίνα.

Δίαιτα
Credit: 123RF

Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγονται στη διατροφή του Ατλαντικού;

Η διατροφή του Ατλαντικού δίνει έμφαση στα φρέσκα και τοπικά τρόφιμα, με άφθονα θαλασσινά, φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και φυτικά έλαια. Δεν υπάρχει ένα αυστηρό σύνολο κανόνων για τη διατροφή του Ατλαντικού. Ωστόσο, ορισμένα ανθυγιεινά τρόφιμα πρέπει να αποφεύγονται, παρόμοια με πολλές υγιεινές διατροφικές προσεγγίσεις.

Επεξεργασμένοι κόκκοι. Η δίαιτα του Ατλαντικού ενθαρρύνει την κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως και όχι επεξεργασμένων δημητριακών όπως το λευκό ψωμί, το λευκό ρύζι και τα αρτοσκευάσματα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε παχυσαρκία και συναφή προβλήματα υγείας. Μπορείτε να επιλέξετε σιτάρι ολικής αλέσεως, βρώμη και καστανό ρύζι για υψηλότερο θρεπτικό περιεχόμενο.

Υπερβολικό αλκοόλ. Ενώ η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, ιδιαίτερα του κόκκινου κρασιού, συνδέεται συχνά με τη διατροφή του Ατλαντικού, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ θα πρέπει να αποφεύγεται.

Χαμηλή θνησιμότητα

Επιστημονικές μελέτες για τη διατροφή του Ατλαντικού αποκαλύπτουν εντυπωσιακά τις επιπτώσεις αυτής της δίαιτας και του τρόπου ζωής στην υγεία. Σε μια μελέτη που εξέτασε τη σχέση μεταξύ της διατροφής του Ατλαντικού και της θνησιμότητας από κάθε αιτία, διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος θνησιμότητας ήταν χαμηλότερος στον πληθυσμό με υψηλότερη συμμόρφωση με τη δίαιτα του Ατλαντικού. Όταν εξετάζονται τα διατροφικά συστατικά, η τονισμένη μέτρια κατανάλωση κρασιού της δίαιτας του Ατλαντικού είχε στατιστικά σημαντική σχέση με χαμηλότερη θνησιμότητα από κάθε αιτία, η οποία θα μπορούσε να οφείλεται στις αντιοξειδωτικές ενώσεις που παρέχει το κρασί γενικά. Ωστόσο, καθώς η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι επίσης επιβλαβής για τον οργανισμό, μπορείτε εύκολα να πάρετε παρόμοιες αντιοξειδωτικές ενώσεις από τα κόκκινα φρούτα.

Τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα από όλες τις χώρες της νότιας, κεντρικής, ανατολικής και δυτικής Ευρώπης σε μια μελέτη αποκάλυψαν ότι η τήρηση της διατροφής του Ατλαντικού συσχετίστηκε με χαμηλότερη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες, καρδιαγγειακά και καρκίνο.

Μια άλλη μελέτη επικεντρώθηκε στην τήρηση της διατροφής του Ατλαντικού και στις μετρήσεις δεικτών καρδιαγγειακού κινδύνου για τον εντοπισμό του προφίλ υγείας των ατόμων. Διαπιστώθηκε ότι η υψηλή προσκόλληση στη δίαιτα του Ατλαντικού σχετίζεται με χαμηλή C-αντιδρώσα πρωτεΐνη, τον κύριο φλεγμονώδη δείκτη του σώματός μας, χαμηλά τριγλυκερίδια πλάσματος, χαμηλή βαθμολογία ινσουλίνης και αντίστασης στην ινσουλίνη (HOMA-IR) και χαμηλή συστολική αρτηριακή πίεση. Αυτά τα αποτελέσματα τονίζουν πώς η δίαιτα του Ατλαντικού μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα επιστημονικά στοιχεία, η διατροφή κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ επιγενετικών παραγόντων όπως η άσκηση, το κάπνισμα και οι περιβαλλοντικές συνθήκες όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, το στρες κ.λπ. Παίζει κρίσιμο ρόλο τόσο στην υγεία όσο και στην ασθένεια. 

Θεωρείται ότι οι υγιεινές δίαιτες εμπλουτισμένες με τρόφιμα υψηλής βιολογικής αξίας, όπως η δίαιτα του Ατλαντικού, βελτιώνουν τα φυσιολογικά αποτελέσματα παρεμβαίνοντας στη γονιδιακή έκφραση. Δεδομένου ότι οι επιγενετικές αλλαγές είναι αναστρέψιμες, υποδηλώνει ότι είναι δυνατή η χρήση επιγενετικών δεικτών που σχετίζονται με τα τρόφιμα, η διατροφή και ο τρόπος ζωής για την πρόληψη ή τη θεραπεία ασθενειών. Επομένως, η δίαιτα του Ατλαντικού μπορεί να προλαμβάνει ασθένειες.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα