Ασθενής παίζει κιθάρα στη διάρκεια επέμβασης ενώ οι γιατροί αφαιρούν όγκο από τον εγκέφαλό του
Aσθενής παίζει κιθάρα ενώ τον χειρουργούν στο κρανία
Πλάνο από το βίντεο του youtube

Ένας άνδρας από τη Φλόριντα βοήθησε τους χειρουργούς να αφαιρέσουν έναν όγκο από τον εγκέφαλό του παίζοντας ροκ μουσική των δεκαετιών του 1980 και του ’90.

Η νευρολογική ομάδα από το Sylvester Comprehensive Cancer Center της Ιατρικής Σχολής Miller του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι ήθελε ο ασθενής, ο επαγγελματίας κιθαρίστας Christian Nolen, να παίζει διάφορα τραγούδια στην κιθάρα του, ενώ υποβλήθηκε σε κρανιοτομή. Οι γιατροί ήθελαν να αξιολογήσουν και να προστατεύσουν τη χειρωνακτική του επιδεξιότητα ενώ θα αφαιρούσαν έναν όγκο από τη δεξιά πλευρά του μετωπιαίου λοβού του, όπως μετέδωσε το WSVN Miami.

Στη διάρκεια της επέμβασής του στις αρχές Ιανουαρίου, ο Nolen έπαιξε διάφορα τραγούδια των ροκ συγκροτημάτων Deftones και System of a Down.

Τόσο ο χειρουργός, όσο και ο ασθενής μίλησαν στο Fox News Digital για την εμπειρία τους. Ο Nolen, ο οποίος είναι φανατικός κιθαρίστας, είχε έναν όγκο στον δεξιό μετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου του που είχε αρχίσει να προκαλεί συμπτώματα.

Ο Christian είχε προβλήματα με την αριστερή πλευρά του σώματός του, ιδιαίτερα με το αριστερό του χέρι”, δήλωσε ο Ricardo Komotar, M.D., διευθυντής του προγράμματος όγκων εγκεφάλου στο Sylvester, στο Fox News Digital μέσω Zoom. “Παρατηρούσε προβλήματα με την επιδεξιότητά του που επηρέαζαν την ικανότητά του να παίζει κιθάρα”.

Ο Nolen χρειάστηκε χειρουργική επέμβαση για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση και να καθοριστεί ο τύπος του όγκου – καθώς κάθε όγκος έχει διαφορετικές θεραπευτικές επιλογές, σημείωσε ο Komotar – και επίσης για να αφαιρεθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του.

Η χειρουργική επέμβαση προγραμματίστηκε για 10 ημέρες μετά την ανακάλυψη του όγκου – και ο Nolen εξεπλάγη όταν οι γιατροί τον ρώτησαν αν θα ήταν πρόθυμος να παραμείνει ξύπνιος και να παίζει κιθάρα κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

“Όταν ένας όγκος αφορά ή βρίσκεται κοντά σε ένα κρίσιμο τμήμα του εγκεφάλου – κάτι που ελέγχει την ικανότητα να μιλάς ή να καταλαβαίνεις τη γλώσσα ή να κινείσαι – θέλουμε να κάνουμε την επέμβαση ενώ ο ασθενής είναι ξύπνιος για να τον παρακολουθούμε συνεχώς, ώστε να ξέρουμε αν αρχίσουν να παραβιάζονται οι φυσιολογικές λειτουργίες του εγκεφάλου“, δήλωσε ο Komotar.

Όταν ο ασθενής κοιμάται, είπε ο γιατρός, η χειρουργική ομάδα δεν έχει τη δυνατότητα να λάβει ανατροφοδότηση.

Οι χειρουργικές επεμβάσεις γίνονται στην πραγματικότητα πολύ πιο επικίνδυνες, επειδή μπορεί να αφαιρέσεις έναν όγκο που αφορά τη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου και να προκαλέσεις πραγματική βλάβη χωρίς να το γνωρίζεις“, είπε.

Δεδομένης της σημασίας του παιξίματος κιθάρας για την ποιότητα ζωής του Nolen, ο Komotar δήλωσε ότι δεν υπήρχε “καλύτερος τρόπος” για να παρακολουθείται η χειροκίνητη επιδεξιότητά του και η επίδραση του όγκου από το να τον βάλει να πιάσει το όργανο στο χειρουργείο.

Όταν οι γιατροί έθεσαν την επιλογή αυτή στον Nolen, είπε ότι στην αρχή “δεν φαινόταν πραγματική”.

Πραγματικά είχα ακούσει μόνο για διαδικασίες αυτής της φύσης που γίνονται σε σειρές και ταινίες”, δήλωσε στο Fox News Digital. “Ένιωσα ότι ήταν μια τόσο μοναδική εμπειρία που δεν μπορούσα να την προσπεράσω – ειδικά με τις κινητικές μου ικανότητες να βρίσκονται σε κίνδυνο”.

Και πρόσθεσε: “Ο κίνδυνος να είμαι σε νάρκωση για όλη τη διαδικασία ξεπέρασε οποιονδήποτε φόβο ή άγχος γύρω από την ίδια τη διαδικασία”.

Πριν από την επέμβαση, ο Nolen δήλωσε ότι μίλησε με τα μέλη της χειρουργικής ομάδας και ενημερώθηκε διεξοδικά για το τι να περιμένει.

Ήταν εξωπραγματικό να ξυπνάς και να έχεις ανθρώπους να δουλεύουν ενεργά μέσα στο κεφάλι σου”, δήλωσε ο Nolen στο WSVN Miami. “Είναι κάπως τρελό συναίσθημα”.

Οι αναισθησιολόγοι νάρκωσαν τον ασθενή και τον ξύπνησε σε μία ευαισθητη στιγμή της διαδικασίας. Μόλις προσανατολίστηκε στο τι συνέβαινε, η ομάδα φροντίδας έδωσε στον Nolen μια κιθάρα και του ζήτησε να παίξει.

Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, προσπάθησε να βάλει τα δυνατά του για να παίξει μερικά από τα τραγούδια που είχε εξασκηθεί. Καθώς οι χειρουργοί αφαιρούσαν τον όγκο, παρακολουθούσαν συνεχώς τη λειτουργία του χεριού του Nolen ενώ έπαιζε κιθάρα.

Καθώς τελειώναμε την επέμβαση στο πίσω μέρος του όγκου, παρατηρήσαμε ότι η λειτουργία του χεριού του άρχισε να μειώνεται”, δήλωσε ο Komotar. “Ο όγκος άγγιζε και αλληλεπιδρούσε με το τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει την κίνηση του χεριού. Ευτυχώς, μπορέσαμε να αφαιρέσουμε ολόκληρο τον όγκο και να μην τραυματίσουμε το χέρι του”.

“Αυτό είναι άγριο“, είπε ο Nolen κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα