Βασίλισσα Ελισάβετ: Τέλος εποχής με τον θάνατό της

Ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ σε ηλικία 96 ετών σηματοδοτεί το τέλος μίας εποχής.

Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ εξέδωσαν μια λιτή ανακοίνωση, που αναρτήθηκε στα social media ενώ η είδηση αναρτήθηκε και στις πύλες των Ανακτόρων όπου έχουν συρρεύσει ήδη εκατοντάδες πολίτες για να θρηνήσουν τον θάνατο της πολυαγαπημένης τους βασίλισσας. Όπως αναφερόταν, “η βασίλισσα πέθανε ειρηνικά στο Μπαλμόραλ το απόγευμα. Ο βασιλιάς και η βασιλική σύζυγος θα παραμείνουν στο Μπαλμόραλ και θα επιστρέψει στο Λονδίνο αύριο”.

Την ίδια χρονιά που γιόρτασε το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της, δηλαδή 70 χρόνια στον βρετανικό θρόνο, έφυγε από τη ζωή. Ήταν βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κοινοπολιτείας από το 1952.

Έγινε γνωστή για τη στωικότητά της και την ήρεμη συμπεριφορά της στα 70 χρόνια της στον θρόνο. Αλλά πολύ πριν γίνει βασίλισσα, η νεαρή πριγκίπισσα Ελισάβετ ήταν γνωστή ως ένα “ντροπαλό και ταπεινό” κοριτσάκι – που ήταν λίγο οξύθυμο και κάποτε πέταξε μελάνι πάνω της από απογοήτευση, ενώ μάθαινε γαλλικά ρήματα.

Τα πιο στενά μέλη της οικογένειάς της και η αδελφή της Margaret τη φώναζαν χαϊδευτικά “Lilibet”, όπως αργότερα και ο πολυαγαπημένος της σύζυγος. Το 1936, όταν ήταν μόλις 10 ετών, ο θείος της, ο βασιλιάς Εδουάρδος Η΄, παραιτήθηκε από τον θρόνο για να παντρευτεί τη διαζευγμένη Αμερικανίδα Γουόλις Σίμπσον, με αποτέλεσμα ο πατέρας της να γίνει βασιλιάς. Έτσι άλλαξε το πεπρωμένο της για πάντα.

Η Ελισάβετ Αλεξάνδρα Μαρία γεννήθηκε, με καισαρική τομή, την Τετάρτη 21 Απριλίου 1926 στις 2.40 π.μ., στο σπίτι των παππούδων της στο Λονδίνο. Βαπτίστηκε στις 29 Μαΐου από τον Αγγλικανό Αρχιεπίσκοπο της Υόρκης, Κόσμο Γκόρντον Λανγκ, στο παρεκκλήσι Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ.

Μόλις στα 13 της χρόνια γνώρισε τον άνδρα που έμελλε να σφραγίσει τη ζωή της, τον γοητευτικό πρίγκιπα Φίλιππο. Αντάλλασσαν επιστολές για αρκετά χρόνια προτού αρχίσουν να φλερτάρουν επίσημα. Η Ελισάβετ και ο Φίλιππος παντρεύτηκαν στις 20 Νοεμβρίου 1947 στο Αββαείο του Ουέστμινστερ. Έλαβαν 2.500 γαμήλια δώρα και 10.000 τηλεγραφήματα από όλο τον κόσμο. Η Ελισάβετ και ο Φίλιππος απέκτησαν τέσσερα παιδιά.

Στις αρχές του 1952 η Ελισάβετ και ο Φίλιππος σχεδίαζαν περιοδεία στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, ενώ βρίσκονταν στην Κένυα. Στις 6 Φεβρουαρίου του 1952 και ενώ ήταν ακόμη στην Κένυα, διαδόθηκε η είδηση για τον θάνατο του Βασιλιά. Ο Φίλιππος ήταν αυτός που μετέφερε τα νέα στη νέα Βασίλισσα. Ο ιδιαίτερος γραμματέας της, Μάρτιν Τσάρτερις της ζήτησε να επιλέξει όνομα για τη βασιλεία της, όμως εκείνη επέλεξε να κρατήσει το όνομα Ελισάβετ. Λίγο αργότερα ανακηρύχθηκε βασίλισσα, ενώ πλέον η επίσημη κατοικία της θα ήταν τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

βασίλισσα Ελισάβετ
instagram/adisapangestu

Η μοναρχία και ειδικά η βασίλισσα Ελισάβετ πέρασαν μεγάλη κρίση τη δεκαετία του ’90 με την κρίση στη σχέση του πρίγκιπα Κάρολου με την Νταϊάνα. Τα αντιμοναρχικά αισθήματα στη Βρετανία φαίνονταν να έχουν φτάσει σε υψηλότερα από κάθε άλλη φορά επίπεδα. Στο τέλος του Δεκεμβρίου του 1995, σε συνεννόηση με τον σύζυγό της, τον πρωθυπουργό, τον αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρι και τον προσωπικό της γραμματέα, έδωσε στον Κάρολο και την Νταϊάνα την άδειά της για την έκδοση διαζυγίου. Ένα χρόνο μετά την έκδοση του διαζυγίου, η Νταϊάνα σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο Παρίσι στις 31 Αυγούστου 1997. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Βικιπαίδεια, εξαιτίας του εχθρικού κλίματος των μέσων ενημέρωσης, η βασίλισσα εξέδωσε διάγγελμα στις 5 Σεπτεμβρίου, μια ημέρα πριν από την κηδεία της Νταϊάνα, με το οποίο καταπράυνε την εχθρότητα του κοινού.

Στις 23 Απριλίου του 2019 έγινε η πιο ηλικιωμένη εν ζωή μονάρχης μετά τον θάνατο του Ιωάννη του Λουξεμβούργου, σχεδόν 19 χρόνια μετά την παραίτησή του από τον θρόνο.

Έπειτα από 73 χρόνια γάμου, στις 9 Απριλίου 2021, ο Πρίγκιπας Φίλιππος απεβίωσε και η Ελισάβετ έγινε η πρώτη μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου που βασίλευε ως χήρα, μετά τη Βασίλισσα Βικτώρια. Ωστόσο, μετά τον θάνατο του πολυαγαπημένου της συζύγου, η βασίλισσα κατέπεσε και εμφάνισε αρκετά προβλήματα υγείας. Πέθανε στις 8 Σεπτεβρίου 2022 βυθίζοντας στη θλίψη το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κοινοπολιτεία. “Η Γέφυρα του Λονδίνου έπεσε”…

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα