Βασίλισσα Ελισάβετ: Οι λεπτομέρειες της κηδείας της – Ποιοι ηγέτες και ποια μέλη βασιλικών οικογενειών θα παραστούν
Photo by Kirsty O'Connor - WPA Pool/Getty Images

Η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ θα αρχίσει στις 11:00 τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδος) τη Δευτέρα στο αββαείο του Ουέστμινστερ στο Λονδίνο προτού η σορός της εκλιπούσας μεταφερθεί για την ταφή της στο κάστρο Ουίνδσορ, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του παλατιού.

Ιδιωτική τελετή για την ταφή της βασίλισσας θα γίνει στις 19:30 τοπική ώρα (21:30 ώρα Ελλάδος) της Δευτέρας στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου του Ουίνδσορ, σύμφωνα επίσης με σημερινή ανακοίνωση του παλατιού.

Photo by Dan Kitwood/Getty Images

Αύριο, Παρασκευή, το βράδυ επίσης στις 19:30 τοπική ώρα (21:30 ώρα Ελλάδος), τα παιδιά της, μεταξύ των οποίων ο βασιλιάς Κάρολος Γ’, θα παραστούν σε αγρυπνία που θα γίνει για τη βασίλισσα, η οποία απεβίωσε στις 8 Σεπτεμβρίου σε ηλικία 96 ετών στη Σκωτία, κατά την οποία θα βρίσκονται μπροστά στο φέρετρό της.

Ποιοι ηγέτες και ποια μέλη βασιλικών οικογενειών θα παραστούν

Πρόεδροι, πρωθυπουργοί και μονάρχες απ’ όλον τον κόσμο θα ταξιδέψουν στο Λονδίνο αυτό το Σαββατοκύριακο για να αποτίσουν φόρο τιμής στην εκλιπούσα βασίλισσα Ελισάβετ και να παραστούν στη δεξίωση στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ που θα παραθέσει ο βασιλιάς Κάρολος μία ημέρα πριν από την κηδεία.

Μεταξύ των προσκεκλημένων που έχουν επιβεβαιώσει ότι θα πάνε στη Βρετανία είναι οι πρόεδροι των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο των Ανακτόρων, οι αρχηγοί κρατών και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι θα συγκεντρωθούν στο Ρόαγιαλ Χόσπιταλ, ένα γηροκομείο βετεράνων στο δυτικό Λονδίνο και από εκεί θα πάνε όλοι μαζί στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ.

Η κηδεία αναμένεται ότι θα είναι μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις για την αστυνομία της πρωτεύουσας καθώς πρόεδροι, πρωθυπουργοί, βασιλιάδες, βασίλισσες και τεράστια πλήθη θα κατέβουν στο κέντρο του Λονδίνου.

Ο βασιλιάς Κάρολος και η σύζυγός του Καμίλα θα παραθέσουν δεξίωση στο Μπάκιγχαμ την Κυριακή.

Οι ξένοι αξιωματούχοι θα κληθούν επίσης να συμμετάσχουν στο λαϊκό προσκύνημα εντός του κοινοβουλίου, πριν από την κηδεία. Αμέσως μετά, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέιμς Κλέβερλι θα παραθέσει δεξίωση για τους προσκεκλημένους στο κοντινό Τσερτς Χάουζ ενώ τα μέλη της βασιλικής οικογένειας θα κατευθυνθούν στο Γουίνδσορ για την ταφή.

Προσκλήσεις έχουν σταλεί στους αρχηγούς κράτους σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο, με κάποιες εξαιρέσεις: δεν έχουν προσκληθεί οι ηγέτες της Συρίας, της Βενεζουέλας, του Αφγανιστάν, της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και τη Μιανμάρ. Η Συρία και η Βενεζουέλα δεν προσκλήθηκαν επειδή η Βρετανία δεν διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με αυτές τις χώρες αυτήν την περίοδο. Το Αφγανιστάν δεν προσκλήθηκε λόγω της πολιτικής κατάστασης στη χώρα αυτή, ενώ η Ρωσία και η Λευκορωσία αποκλείστηκαν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Βρετανοί βουλευτές στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την Κίνα επέκριναν την πρόσκληση στο Πεκίνο και ζήτησαν να μην επιτραπεί στην κινεζική αντιπροσωπεία να μπει στο κοινοβούλιο, όπου πέρσι εγκρίθηκε ένα ψήφισμα με το οποίο χαρακτηρίστηκε «γενοκτονία» η μεταχείριση που επιφυλάσσει η κινεζική κυβέρνηση στους Ουιγούρους.

Συνολικά, οι αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών έχουν στείλει περίπου 1.000 προσκλήσεις για την κηδεία και τη βασιλική δεξίωση της Κυριακής.

Πολλά μέλη βασιλικών οικογενειών, όπως του Βελγίου και της Ολλανδίας, έχουν ανακοινώσει ότι θα πάνε στο Λονδίνο. Μεταξύ των πολιτικών που θα παραστούν στην κηδεία είναι επίσης η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν και η πρόεδρος της Ινδίας Ντραουπάντι Μούρμου.

Η διορία που έχουν οι χώρες για να δεχτούν ή να απορρίψουν την πρόσκληση λήγει σήμερα. Η βρετανική κυβέρνηση δεν θα δώσει στη δημοσιότητα τον κατάλογο όλων των προσκεκλημένων ξένων ηγετών, εν μέρει για λόγους ασφαλείας.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα