Βασιλιάς Κάρολος-Βασίλισσα Camilla: Επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία – Λαμπερό δείπνο στις Βερσαλλίες με 160 καλεσμένους
Credit: Dior / Photo by Samir Hussein/WireImage

Στη Γαλλία έφθασαν χθες ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Camilla, σε μια επίσημη επίσκεψη, η οποία ήταν προγραμματισμένη τον Μάρτιο του 2023, αλλά ανεβλήθη, λόγω των μαζικών διαδηλώσεων.

Η πρώτη ημέρα ήταν ιδιαίτερα έντονη για το βασιλικό ζεύγος, αλλά ολοκληρώθηκε με μια λαμπερή δεξίωση στο Παλάτι των Βερσαλλιών, ενώ ακολούθησε επίσημο γεύμα στο στην Αίθουσα των Κατόπτρων, τη διάσημη γκαλερί του 17ου αιώνα που χτίστηκε από τον “Βασιλιά του Ήλιου”, Λουδοβίκο ΙΔ’ για να προβάλει τη δύναμη και το μεγαλείο της γαλλικής μοναρχίας.

Στο δείπνο στο τραπέζι μήκους 62 μέτρων παρευρέθησαν περίπου 160 καλεσμένοι, μεταξύ των οποίων ο frontman των Rolling Stones Sir Mick Jagger και οι ηθοποιοί Hugh Grant, Charlotte Rampling, Kristin Scott Thomas και Catherine Deneuve.

Ο βασιλιάς Κάρολος μίλησε για τη “σταθερή φιλία” του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας, ενώ αναφέρθηκε με συγκίνηση στον τρόπο με τον οποίο η Γαλλία τίμησε τη μνήμη της εκλιπούσας μητέρας του, βασίλισσας Ελισάβετ.

Μιλώντας στα γαλλικά, ο βασιλιάς είπε στον Emmanuel Macron: “Η γενναιοδωρία του πνεύματός σας φέρνει στο μυαλό μου πως η οικογένειά μου και εγώ συγκινηθήκαμε τόσο πολύ από τα αφιερώματα που έγιναν στη Γαλλία στη μητέρα μου, την εκλιπούσα βασίλισσα, η κηδεία της οποίας έγινε σαν χθες πριν από έναν χρόνο. Κύριε Πρόεδρε, μεταξύ των πολλών βαθιά συγκινητικών χειρονομιών εδώ, η έπαρση της σημαίας στο Μέγαρο Ηλυσίων ήταν ιδιαίτερα συγκινητική.”

Και πρόσθεσε: “Τα λόγια σας, εκείνη τη στιγμή, σήμαιναν πολλά και για εμάς. Είπατε ότι είχε αγγίξει τις καρδιές σας – και ήταν εκείνη που έτρεφε τη Γαλλία με τη μεγαλύτερη αγάπη, όπως, φυσικά, και η γιαγιά μου, η βασίλισσα Ελισάβετ, η βασιλομήτωρ. Η πρώτη επίσημη κοινή επίσκεψη των γονιών μου ήταν στη Γαλλία το 1948, λίγο μετά το γάμο τους. Σύμφωνα με όλες τις μαρτυρίες, έκαναν μεγάλη αίσθηση, χορεύοντας μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες στο λαμπερό Chez Carrere στη Rue Pierre Charron, με καντάδα από την Edith Piaf. Υποψιάζομαι ότι μπορεί να μου άφησε ανεξίτηλη εντύπωση, ακόμη και έξι μήνες πριν γεννηθώ – το La Vie En Rose είναι ένα από τα αγαπημένα μου τραγούδια μέχρι σήμερα.”

Ο βασιλιάς δήλωσε επίσης ότι οι σχέσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας δεν ήταν πάντα “απλές”, αλλά συνέχισε τονίζοντας την ενότητα μεταξύ των εθνών. Ο Κάρολος ανέφερε, επίσης, τη σημασία της συνεργασίας της Βρετανίας με τη Γαλλία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Από την πλευρά του ο Emmanuel Macron πρόσθεσε ότι η Γαλλία και η Βρετανία θα ανταποκριθούν στις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου, παρά τις εντάσεις που δημιούργησε το Brexit. “Παρά το Brexit… ξέρω, Μεγαλειότατε, ότι θα συνεχίσουμε να γράφουμε μαζί μέρος του μέλλοντος της ηπείρου μας, να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις και να υπηρετούμε τους κοινούς μας σκοπούς“, είπε ο Γάλλος πρόεδρος σε μια πρόποση, περιγράφοντας την επίσκεψη του Κάρολου ως “φόρο τιμής στο παρελθόν μας… και εγγύηση για το μέλλον.”

Το λαμπερό δείπνο στις Βερσαλλίες και η λίστα του βασιλιά

Οι βραβευμένοι με αστέρι Michelin «μαέστροι κουζίνας» Yannick Alléno, Anne-Sophie Pic και Pierre Hermé ολοκλήρωσαν ένα μενού που εστάλη στο Λονδίνο για έγκριση. Ο βασιλιάς της Βρετανίας παρείχε μια αυστηρή λίστα με γαστρονομικές απαιτήσεις, ώστε να απουσιάζουν από το μενού το φουά γκρα και τα σπαράγγια.

Αντίθετα, το μενού περιλάμβανε πιάτα με μανιτάρια, που αρέσουν πολύ στον Κάρολο και την Camilla, καθώς τους θυμίζουν την αείμνηστη βασίλισσα Ελισάβετ Β’, σύμφωνα με πηγή της γαλλικής κυβέρνησης. Το γραφείο του Μacron είπε ότι μια επιλογή γαλλικών και αγγλικών τυριών θα περιλαμβάνει stichelton, ένα βρετανικό μπλε τυρί παρόμοιο με το stilton που χρησιμοποιεί μη παστεριωμένο γάλα.

Credit: Dior / Photo by Samir Hussein/WireImage

Το μενού του επίσημου δείπνου

Ορεκτικό: Μπλε αστακός και καβούρι με φρέσκα αμύγδαλα και μέντα (Από την Anne-Sophie Pic, τη μοναδική Γαλλίδα σεφ με τρία αστέρια Michelin)

Κυρίως πιάτο: Κοτόπουλο μπρεζέ με καλαμπόκι και γκρατέν μανιτάρια πορτσίνι (Από τον Yannick Alléno)

Τυριά: Comté 30 μηνών, Stilchelton English blue

Επιδόρπιο: Isfahan περσικό μακαρόν (Η πουτίγκα με την υπογραφή του Pierre Hermé είναι εμπνευσμένη από την αρχαία πόλη του Ιράν και περιέχει ροδόνερο, raspberries και λίτσι)

Κρασιά, που κοστίζουν περισσότερα από 400 λίρες το μπουκάλι, θα είναι επίσης στο μενού στη δεξίωση στις Βερσαλλίες.

Εντυπωσίασε η Camilla με Dior

Για το επίσημο δείπνο, η βασίλισσα Camilla φόρεσε μια μοναδική δημιουργία υψηλής ραπτικής του Dior, που ονειρεύτηκε ειδικά η Maria Grazia Chiuri. Ένα βραδινό φόρεμα σε μπλε μεταξωτό κρεπ το οποίο συνοδευόταν από μία κάπα. Μια καθαρή γραμμή που αγαπά ιδιαίτερα η Creative Director των γυναικείων συλλογών Dior, χειροποίητη από το Ateliers of the Maison.

Credit: Dior / Photo by Samir Hussein/WireImage

Κάποια στιγμή, λίγο πριν εισέλθουν στο Παλάτι των Βερσαλλιών, η Πρώτη Κυρία της Γαλλίας Brigitte Macron έφτιαχνε την κάπα στους ώμους της Camilla, με τις δύο γυναίκες να δείχνουν ότι έχουν πολύ καλή σχέση ενώ ήταν συντονισμένα ντυμένες στα μπλε.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα