Τζόρτζια Μελόνι: Η ηγέτις της Άκρας Δεξιάς που κέρδισε τις ιταλικές εκλογές και ο “Πρώτος Κύριος” της Ιταλίας
Photo by MAURIX/GAMMA-RAPHO/Gamma-Rapho via Getty Images

Μουδιασμένη παρακολουθεί τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, η Ευρώπη, μετά την επικράτηση της Τζόρτζια Μελόνι και της Ακροδεξιάς για πρώτη φορά στη χώρα.

Η 45χρονη Μελόνι, επικεφαλής ενός συνασπισμού δεξιάς/άκρας Δεξιάς, συγκεντρώνει πάνω από το 26% των ψήφων με την Κεντροαριστερά του Ενρίκο Λέτα να μην καταφέρνει να πείσει συγκεντρώνοντας το 19%. Η επικεφαλής του μεταφασιστικού κόμματος Αδελφοί της Ιταλίας και οι σύμμαχοί της Ματέο Σαλβίνι της Λέγκα και Σίλβιο Μπερλουσκόνι της Φόρτσα Ιτάλια έχουν την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και τις επόμενες μέρες θα επιχειρήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Μαζί με τη Λέγκα και τη Φόρτσα Ιτάλια, το κόμμα της Μελόνι θα διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή και τη Γερουσία.

Στην πρώτη δήλωση μετά την ψηφοφορία, η Τζόρτζια Μελόνι θέλησε να καθησυχάσει τον κόσμο, τόσο στην Ιταλία όσο και στο εξωτερικό: “Θα κυβερνήσουμε για όλους τους Ιταλούς”, υποσχέθηκε και πρόσθεσε: “Θα κυβερνήσουμε με στόχο να ενώσουμε τον λαό”.

Ο ιταλικός Τύπος αντανακλά την αβεβαιότητα που πλανάται πάνω από τη χώρα μετά το εκλογικό αποτέλεσμα. Ο δεξιός Τύπος πανηγυρίζει και ο αριστερός ανησυχεί. Όπως αναδημοσιεύει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο τίτλος της Il Giornale, της εφημερίδας της οικογένειας Μπερλουσκόνι, είναι: “Επανάσταση στις κάλπες”, ενώ η Libero διαπιστώνει: “Η αριστερά ηττήθηκε, (είμαστε) ελεύθεροι!!!”. Η αριστερή La Repubblica γράφει: “Η Μελόνι παίρνει την Ιταλία”.

Από την πλευρά της, η La Stampa απαριθμεί “τις χίλιες αβεβαιότητες”, που αντιμετωπίζει η Ιταλία πλέον: “Το γεγονός ότι αυτό συμβαίνει ένα μήνα πριν από την εκατονταετηρίδα της πορείας προς τη Ρώμη και της έναρξης των 20 ετών της δικτατορίας του Μουσολίνι αποτελεί σύμπτωση: οι Ιταλοί που ψήφισαν τη Μελόνι δεν το έκαναν από νοσταλγία για τον φασισμό, όμως το κοινό σημείο ανάμεσα στον φασίστα δικτάτορα και τη Μελόνι είναι ότι ανέβηκαν και οι δύο στην εξουσία “έπειτα από ένα μοναχικό μαραθώνιο εναντίον όλων”.

Να σημειωθεί ότι η αποχή ανήλθε στο 35%, ενώ οι πρώτοι Ευρωπαίοι πολιτικοί που συνεχάρησαν τη Μελόνι είναι ο Βίκτορ Όρμπαν της Ουγγαρίας και η ηγέτις της γαλλικής Ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.

Ποια είναι η Τζόρτζια Μελόνι

Γεννήθηκε στη Ρώμη το 1977. Ο πατέρας της καταγόταν από τη Σαρδηνία και η μητέρα της από τη Σικελία. Ο πατέρας της έφυγε από το σπίτι όταν εκείνη ήταν μικρή και έτσι η Τζόρτζια μεγάλωσε σε δύσκολο περιβάλλον. Σύμφωνα με τη βικιπαίδεια, το 1992, σε ηλικία 15 ετών, εντάχθηκε στο Μέτωπο Νεολαίας, τη νεολαία του εθνικού συντηρητικού Ιταλικού Κοινωνικού Κινήματος (MSI).

Το 1996 έγινε ο εθνικός ηγέτης της “Φοιτητικής Δράσης”, του φοιτητικού κινήματος της Εθνικής Συμμαχίας, εκπροσωπώντας αυτό το κίνημα στο Φόρουμ Φοιτητών Ενώσεων που ιδρύθηκε από το Υπουργείο Παιδείας της Ιταλίας Το 1998, εξελέγη μέλος της επαρχίας της Ρώμης, διατηρώντας αυτή τη θέση έως το 2002. Το 2000 εξελέγη εθνική διευθύντρια και το 2004 ήταν η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Νεανικής Δράσης, της νεολαίας του κόμματος.

Στις ιταλικές γενικές εκλογές 2006, η Μελόνι εξελέγη στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Στη συνέχεια έγινε η νεότερη Αντιπρόεδρος της Βουλής. Την ίδια χρονιά άρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος. Το 2008 διορίστηκε Υπουργός Πολιτικών Νεολαίας στο τέταρτο υπουργικό συμβούλιο υπό την ηγεσία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, θέση που κράτησε έως τις 16 Νοεμβρίου 2011. Ήταν η νεότερη υπουργός στην ιστορία της Ιταλικής Δημοκρατίας.

Τον Δεκέμβριο του 2012, η Μελόνι με τους συναδέλφους της πολιτικούς Ινιάτσιο Λα Ρούσα και Γκουίντο Κροσέτο ίδρυσαν ένα νέο πολιτικό κόμμα, τα Αδέλφια της Ιταλίας (FdI), του οποίου ηγείται από το 2014 και το όνομα του οποίου προέρχεται από τα λόγια του Ιταλικού Εθνικού Ύμνου. Το 2020 ανέλαβε και την ηγεσία της πολιτικής ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρυθμιστών (ECR), στην οποία συμμετέχουν και άλλες υπερσυντηρητικές και ευρω-σκεπτικιστικές πολιτικές δυνάμεις.

“Είμαι ο κ. Μελόνι και είμαι περήφανος”

Ο σύντροφός της είναι ο 41χρονος δημοσιογράφος, Αντρέα Τζιαμπρούνο, ο οποίος μάλιστα έχει και διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις από την αγαπημένη του,* αφού τοποθετείται στην Αριστερά. “Η διάσημη είναι η Τζόρτζια, όχι εγώ. Είμαι ο κ. Μελόνι και είμαι περήφανος γι’ αυτό” έχει δηλώσει. Μιλώντας για την πρώτη τους συνάντηση, ο Αντρέα είχε αποκαλύψει ότι γνωρίστηκαν ένα βράδυ στο Μιλάνο, στα στούντιο Mediaset, όπου η Μελόνι ήταν καλεσμένη στην εκπομπή Quinta Colonna, ένα πρόγραμμα συγγραφέας ήταν ο Τζιαμπρούνο:

Έφθασε λαχανιασμένη και είπε στην εκπρόσωπό της Τζιοβάνα “δεν έχω φάει τίποτα, πεινάω τόσο που λιποθυμώ”. Και η Τζιοβάννα της έδωσε μια μπανάνα. Όταν επιστρέφουμε από το διαφημιστικό είναι ακόμη με την μπανάνα στο χέρι”. Όπως περιέγραψε ο Αντρέα, της άρπαξε την μπανάνα από το χέρι και εκείνη νόμιζε ότι ήταν η βοηθός της. “Δεν ξέρω, οι ματιές μας συναντήθηκαν μ’ έναν περίεργο τρόπο, ήταν μια στιγμή”.

corriere.it

Λίγο καιρό μετά ήρθε το πρώτο ραντεβού και έκτοτε είναι πάντα μαζί. Μάλιστα ο δημοσιογράφος ακολούθησε την αγαπημένη του στη Ρώμη. Στις 16 Σεπτεμβρίου 2016 ήρθε στη ζωή η κορούλα τους, η Γκουίνεβιρ, όνομα το οποίο εμπνεύστηκαν από την αγαπημένη του Λάνσελοτ.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα