Το Σύμπλεγμα του Ναπολέοντα – Οι παγκόσμιοι ηγέτες Vladimir Putin, Volodymyr Zelensky ή Emmanuel Macron έχουν σχέση με το σύμπλεγμα αυτό;
Credit: 123RF

Είστε σε αναζήτηση συντρόφου; Αν ναι, τότε ρίξτε μία ματιά στα αποτελέσματα Πολωνών ερευνητών που ασχολήθηκαν με τον ρόλο που παίζει το ύψος των ανδρών στην προσωπικότητά΄τους. Πολλά έχουν γραφτεί τα τελευταία χρόνια και κοινωνικές μελέτες έχουν αποφανθεί πως τα εκατοστά στο ύψος των ανδρών δεν έχουν αντίκτυπο στη συμπεριφορά και τον χαρακτήρα τους. Ωστόσο, Πολωνοί επιστήμονες που ερευνούν το λεγόμενο «σύμπλεγμα του Ναπολέοντα» – όπου οι άνδρες που δεν ξεπερνούν τα 170 εκατοστά είναι πιο θυμωμένοι και πιο συγκρουσιακοί από τους ψηλότερους συνομηλίκους τους – διαπίστωσαν ότι ο μύθος στηρίζεται στην αλήθεια.

Το “σύμπλεγμα του Ναπολέοντα” ή το “σύνδρομο του κοντού άνδρα” είναι μια κυριαρχική ή επιθετική στάση που εκδηλώνεται από πιο κοντούς ανθρώπους, αντισταθμίζοντας την έλλειψη ύψους και τα αισθήματα κατωτερότητας.

Τι καταγράφει η μελέτη των Πολωνών ερευνητών:

Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Elsevier Personality and Individual Differences, η κα. Monika Kozłowska ερεύνησε το λεγόμενο «Σύμπλεγμα του Ναπολέοντα». Η επικεφαλής της έρευνας, από το Πανεπιστήμιο του Βρότσλαβ στην Πολωνία, τόνισε:

“Όταν οι άνθρωποι δεν μπορούν να είναι σωματικά εντυπωσιακοί, μπορεί να γίνουν ψυχολογικά επιβλητικοί”. Ο Emmanuel Macron (Εμανουέλ Μακρόν), ο Vladimir Putin (Βλαντιμίρ Πούτιν) και ο Volodymyr Zelensky (Βολοντίμιρ Ζελένσκι) είναι όλοι οι παγκόσμιοι ηγέτες με ύψος σημαντικά κάτω από το μέσο ενός άνδρα στον σύγχρονο κόσμο.

Emmanuel Macron Credit: 123RF
O Volodymyr Zelensky υποδέχεται τον Αμερικανό ηθοποιό-Photo by Ukrainian Presidency / Handout/Anadolu Agency via Getty Images
Vladimir Vladimirovich Putin – Credit: 123RF

Η κα. Kozłowska ήθελε να δει αν υπήρχε σχέση μεταξύ ανδρών που θεωρούνταν πιο κοντοί από τον μέσο όρο και που εμφανίζουν τα χαρακτηριστικά της «σκοτεινής τριάδας». Αυτά είναι η  κοινωνιοπάθεια  — που ορίζεται από την έλλειψη ενσυναίσθησης και την αντικοινωνική συμπεριφορά. Ο ναρκισσισμός – ένα εγωκεντρικό στυλ προσωπικότητας. και ο Μακιαβελισμός — η χειραγώγηση και η αδιαφορία για την ηθική.

Οι ερευνητές εξέτασαν 367 άντρες και γυναίκες χρησιμοποιώντας ερωτηματολόγιο και οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν πόσο απόλυτα συμφωνούν με φράσεις όπως “Τείνω να χειραγωγώ τους άλλους για να πετύχω τον σκοπό μου”. Κάθε συμμετέχων έπρεπε επίσης να αποκαλύψει το ύψος του, καθώς και να υποδείξει πόσο ικανοποιημένος ήταν με το ύψος του και πόσο συχνά ένιωθε έτσι για αυτό.

Ο ναρκισσισμός ήταν ιδιαίτερα έντονος με τους άνδρες συμμετέχοντες σε αυτή την κατηγορία, ενώ αυτή η τάση ήταν ανύπαρκτη για τις γυναίκες. Οι πιο κοντοί ερωτηθέντες που επιθυμούσαν να ήταν ψηλότεροι, ειδικά οι άνδρες, βαθμολόγησαν τους εαυτούς τους ως ναρκισσιστές  και κυνικούς.

Έρευνα που έγινε πριν λίγα χρόνια σε στρατιωτικούς στο στρατόπεδο Pendleton, έδειξε αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης στους άνδρες που ήταν κάτω από 1,72 μ. Η Valery Krupnik, η επικεφαλής κλινική γιατρός της μελέτης, δήλωσε ότι οι σωματικές απαιτήσεις μιας καριέρας στον στρατό, πιθανώς, παίζουν ρόλο σε αυτές τις περιπτώσεις κατάθλιψης. «Όταν οι άνθρωποι βρίσκονται να εξαιρούνται για λόγους όπως είναι τα φυσικά χαρακτηριστικά, αντιμετωπίζουν ακόμα μία πρόκληση επιπλέον από εκείνες που αντιμετωπίζει ο μέσος άνθρωπος», είχε δηλώσει η ερευνήτρια.

Ωστόσο όλα τα παραπάνω είναι αποτελέσματα ερευνών σε συγκεκριμένο αριθμό ανθρώπων. Αν έχετε βρει τον έρωτα της ζωής σας σε έναν άντρα που δεν ξεπερνά τα 170 εκατοστά, μην κάνετε δεύτερες σκέψεις. Το “σύμπλεγμα του Ναπολέοντα” συναντάται και σε ψηλότερους άντρες.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα