Πέθανε η Στέλλα Κυπραίου – Ήταν η κιθαρίστρια του Μάνου Χατζιδάκι
Credit: Antonis Boskoitis/Facebook

Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο, καθώς έφυγε από τη ζωή η Στέλλα Κυπραίου. Η σπουδαία μουσικός είχε συνεργαστεί με σημαντικούς συνθέτες, ενώ ήταν μόνιμη συνεργάτης με τον Μάνο Χατζηδάκι. Παράλληλα για πολλές δεκαετίες, υπήρξε καθηγήτρια κιθάρας και μέλος της Ορχήστρας των Xρωμάτων καθώς και του Mουσικού συνόλου “Mάνος Xατζιδάκις”.

Ποια ήταν η Στέλλα Κυπραίου

H Στέλλα Κυπραίου γεννήθηκε στον Πειραιά και σπούδασε στο Eλληνικό ωδείο Aθηνών ανώτερα θεωρητικά, πιάνο και πήρε το δίπλωμα κιθάρας με Άριστα παμψηφεί και A΄ βραβείο. Έχει δώσει ρεσιτάλ σε πόλεις της Eλλάδας και του εξωτερικού και έχει συνεργασθεί σε ηχογραφήσεις δίσκων και συναυλίες με συνθέτες όπως: Μ. Θεοδωράκης, Γ. Mαρκόπουλος, Δ. Σαββόπουλος, Στ. Ξαρχάκος, Μ. Χριστοδουλίδης, Ελ. Καραΐνδρου, Χρ. Λεοντής, Ν. Kυπουργός, N. Mαμαγκάκης κ.α. Με τον Νίκο Μαμαγκάκη συμμετέχει στην ηχογράφηση του δίσκου “Ερωτική μουσική για σόλο κιθάρα” (1981).

Tο 1979 γνωρίζεται με τον Mάνο Xατζιδάκι και γίνεται μόνιμη συνεργάτης του. Στη μνήμη του, το 2010 κυκλοφόρησε το cd: “Eρωτική πολυρυθμία”, 21 ορχηστρικά του Mάνου Xατζιδάκι, σε μεταγραφή δική της για σόλο κιθάρα και κιθάρα μαντολίνο..

Παράλληλα ασχολήθηκε με διασκευές, ενορχηστρώσεις και  συνθέσεις τραγουδιών για μικρή και μεγάλη ορχήστρα και έγραψε13 σπουδές για κλασσική κιθάρα που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις “Σύνθεσις”.

Διετέλεσε καθηγήτρια κιθάρας για πολλά χρόνια και συγχρόνως υπήρξε μέλος της Ορχήστρας των Xρωμάτων καθώς και του Mουσικού συνόλου “Mάνος Xατζιδάκις”.

Mε την δισκογραφική εταιρία του Μάνου Χατζιδάκι “Σείριος”, κυκλοφόρησε το 1988 τον δίσκο “Παράξενο φορτίο”, ένα κύκλο τραγουδιών σε σύνθεση και ενορχήστρωση δική της, όπου το  ομώνυμο ορχηστρικό κομμάτι για τέσσερις κιθάρες που έπαιξε η ίδια αποτελούσε την εισαγωγή του.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα