Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ: Αύξηση κατά 45% των ασθενών στην Ελλάδα έως το 2050
Alzheimer
Credit: 123RF

Η 21η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ, μίας πάθησης που στη χώρα μας αφορά περισσότερα από 205.000 άτομα, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο αριθμός αυτός αναμένεται να ξεπεράσει τα 500.000 μέχρι το 2050.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης του πληθυσμού οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην αύξηση της συχνότητας της άνοιας, “χτυπώντας” όλο και περισσότερα άτομα με το πέρασμα του χρόνου.

Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για τη νόσο Αλτσχάιμερ, η «Ελληνική Πρωτοβουλία ενάντια στην Αλτσχάιμερ» διοργανώνει συνέντευξη τύπου, με θέμα: «Συνεργατικά επιτεύγματα στην αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ στην Ελλάδα».

Η συνέντευξη τύπου διοργανώνεται σε συνεργασία με το Εθνικό Παρατηρητήριο Άνοιας και την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Αλτσχάιμερ και θα λάβει χώρα στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή σήμερα, Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022 στις 18:00 το απόγευμα.

H Ελληνική Πρωτοβουλία ενάντια στην Αλτσχάιμερ διανύει τον τρίτο της χρόνο και τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ωστόσο λόγω της σημερινής απεργίας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δημιουργεί εύλογα δυσκολία στην παρακολούθηση δια ζώσης της Συνέντευξης Τύπου

Επομένως κρίθηκε σκόπιμο να μεταδίδεται ζωντανά στον ακόλουθο σύνδεσμο:

Ανάμεσα στους ομιλητές και ο Κωνσταντίνος Λυκέτσος. Ένας από τους κορυφαίους ειδικούς στην έρευνα για την ασθένεια του Αλτσχάιμερ και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη. Ο παγκοσμίου φήμης ειδικός στη φροντίδα και θεραπευτική αντιμετώπιση ασθενών με Αλτσχάιμερ καθώς και σχετιζόμενες μορφές άνοιας αναπτύσσει βιοδείκτες με σκοπό να επιταχύνει την ανάπτυξη της θεραπείας του Αλτσχάιμερ και άλλων παρόμοιων νόσων, ενώ, παράλληλα, σχεδιάζει και διεξάγει πρωτοποριακές κλινικές δοκιμές.

Αναλυτικά το πρόγραμμα

17:00-18:00 Βιωματική δράση και ελεύθερη περιήγηση στη συλλογή του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή.

18:05-19:00 Ανοιχτή συζήτηση με θέμα: «Συνεργατικά επιτεύγματα στην αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ στην Ελλάδα»

Συμμετέχουν:

Ζωή Ράπτη, Υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για τα θέματα Ψυχικής Υγείας.

▪ Δρ. Δόμνα Μαρία Μιχαηλίδου, Υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Κωνσταντίνος Λυκέτσος, M.D., MHS, Πρόεδρος της HIAAD, Elizabeth Plank Althouse Professor, Johns Hopkins University- Director, Richman Family Precision Medicine Center of Excellence in Alzheimer’s Disease.

Παρασκευή Σακκά, Νευρολόγος – Ψυχίατρος, Μέλος της HIAAD, πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών-Διευθύντρια τμήματος Νευροεκφυλιστικών Παθήσεων Εγκεφάλου-Ιατρείου Μνήμης του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ-Πρόεδρος του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια και τη Νόσο Alzheimer.

Νικόλαος Σκαρμέας, M.D., Ph.D., Νευρολόγος, Μέλος της HIAAD, Καθηγητής Νευρολογίας ΕΚΠΑ

Σύντομη αναφορά στις συνεργασίες και στις επερχόμενες δράσεις της ΗΙΑΑD

• «Δομές & Υπηρεσίες της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών» | Πάτρα Μπλέκου, Υπεύθυνη Επικοινωνίας της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών

• «Πρόγραμμα κατάρτισης και πιστοποίησης φροντιστών για την Αλτσχάιμερ» από το Μητροπολιτικό Κολλέγιο | Δρ. Ιάνης Ματσούκας, Executive Director, Global University Hub, Metropolitan College

• «θάλλω: Γραμμή υποστήριξης και ενημέρωσης, ψηφιακές εφαρμογές και δράσεις τέχνης για άτομα που ζουν με άνοια» | Νότης Παρασκευόπουλος, MSc in Dementia, Ph.D. Candidate in Informatics, Αντιπρόεδρος της HIAAD

• Παρουσίαση Βιβλίου: «Πρακτική φροντίδα για την άνοια: Οι πολλαπλές διαστάσεις της μέριμνας για τον ασθενή, τον φροντιστή, την οικογένεια» των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης | Νικόλαος Σκαρμέας, MD., Ph.D., Νευρολόγος, Καθηγητής Νευρολογίας ΕΚΠΑ, Μέλος της HIAAD

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα