Λευτέρης Χαψιάδης: Πέθανε ο σπουδαίος στιχουργός

Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο αφού έφυγε από τη ζωή στα 69 του χρόνια ο σπουδαίος στιχουργός Λευτέρης Χαψιάδης.

Ο κορυφαίος στιχουργός με καταγωγή από τον Έβρο, που είχε γράψει στίχους για 525 τραγούδια και είχε συνεργαστεί με σπουδαίους Έλληνες τραγουδιστές, έφυγε από τη ζωή στις 2 τα ξημερώματα στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Σύμφωνα με το pameevro.gr, ο Λευτέρης Χαψιάδης, ο διακεκριμένος στιχουργός, ποιητής και συγγραφέας είχε ένα ατύχημα αφού έπεσε και χτύπησε μέσα στο σπίτι του και νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες ημέρες της ζωής του είχε προσβληθεί και από κορονοϊό.

Όπως είχε αποκαλύψει πριν από λίγες ημέρες στην εφημερίδα Espresso ο γιος του, ο στιχουργός αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα άνοιας, όπως και σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Γεννήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 1953 στις Φέρες και καταγόταν από το χωριό Κοίλα Φερών.

Σύμφωνα με το evros-news.gr, ο Χαψιάδης πήγε γυμνάσιο στην Αλεξανδρούπολη. Για τον σκοπό αυτό, μετακόμισε στην πόλη από τα Κοίλα ολόκληρη η οικογένειά του. Την περίοδο εκείνη, ο πατέρας του είχε περίπτερο. Η δουλειά στο περίπτερο του έδωσε την ευκαιρία να διαβάζει πολύ και να ενδιαφερθεί για τους στίχους των ρεμπέτικων.

Το τραγούδι που πραγματικά τον συγκλόνισε και που άλλαξε τον ρου της προσωπικής του πορείας ήταν η «Άπονη Ζωή» του πρωτοεμφανιζόμενου τότε Λευτέρη Παπαδόπουλου. Μαθαίνοντας ότι στιχουργός ήταν κάποιος Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο 11χρονος Χαψιάδης τηλεφώνησε στα ΝΕΑ για να μάθει αν ο Λευτέρης Παπαδόπουλος που έγραφε στην αθλητική εφημερίδα “ΟΜΑΔΑ” ήταν ο ίδιος με αυτόν που έγραψε τους στίχους.

Για έξι μήνες, παρακολούθησε μαθήματα στο τμήμα Βιολογίας στην Πάτρα, πριν εγκαταλείψει τις σπουδές του και απορροφηθεί πλήρως από τον επαγγελματικό κόσμο των ρεμπέτικων στην Αθήνα. Γνωρίστηκε με τον Γιώργο Νταλάρα και μέσω αυτού ήρθε αργότερα κοντά σε αρκετούς βασικούς παράγοντες της ελληνικής μουσικής βιομηχανίας, όπως ο στιχουργός Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο συνθέτης Χρήστος Νικολόπουλος και διάφοροι δημοφιλείς Έλληνες τραγουδιστές.

Έχει γράψει κάποιες από τις μεγαλύτερες επιτυχίες, τραγουδισμένες από τους Στέλιο Καζαντζίδη, Μανώλη Αγγελόπουλο, Νίκο Ξανθόπουλο, Γιώργο Νταλάρα, Μανώλη Μητσιά, Χαρούλα Αλεξίου, Γιάννη Πάριο, Γλυκερία, Κατερίνα Στανίση, Πασχάλη Τερζή. Ένα από τα πιο δημοφιλή τραγούδια του Χαψιάδη είναι το Μια είναι η ουσία, που κυκλοφόρησε κατά τα μέσα της δεκαετίας του 1980. 

Έγινε επίσης στενός φίλος με τον μυθιστοριογράφο Βασίλη Βασιλικό. Εκτός από ποιήματα και στίχους τραγουδιών, ο Χαψιάδης έγραψε και τρία μυθιστορήματα μετά το 2005, περισσότερα από είκοσι χρόνια αφότου άρχισε να γράφει στίχους. Όλα είναι σε μεγάλο βαθμό αυτοβιογραφικά με πολλές λεπτομέρειες για γεγονότα που έλαβαν χώρα και αποτελούν μέρος της ιστορίας του σύγχρονου ρεμπέτικου. 

Πηγή: evros-news.gr, pameevro.gr

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα