Κοριοί: Ανησυχία και στην Ελλάδα – Σε ποια μέρη εντοπίζονται – Πώς αντιμετωπίζονται

Μεγάλη ανησυχία και στη χώρα μας, έχει προκαλέσει  η «επιδημία» κοριών στο Παρίσι με τον δήμαρχο της πόλης να δηλώνει ότι το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών αγώνων 2024.

Όπως όλοι οι τουριστικοί προορισμοί και η Αθήνα αντιμετωπίζει και αυτή πρόβλημα με τους κοριούς, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Απεντομώσεων Μυοκτονιών Ελλάδος (ΣΕΑΜΕ).

«Ουσιαστικά μιλάμε για ένα έντομο – ταξιδευτή, δηλαδή θα μπορέσει να εισέλθει εύκολα σε αποσκευές και με τον τρόπο αυτό να μεταφερθεί σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, οπουδήποτε. Επίσης, μπορεί να βρεθεί και σε μέσα μαζικής μεταφοράς, δηλαδή σε πλοία, αεροπλάνα ή και σε λεωφορεία. Ο κοριός θα ψάξει να βρει έναν χώρο – σε σημεία τα οποία είναι δυσπρόσιτα – για να κάνει φωλιά, οπότε σε αρκετές περιπτώσεις καταλαβαίνουμε την εκτεταμένη προσβολή από τα τσιμπήματα, τα οποία θα μπορούσε να χαρακτηρίσουμε σαν ‘γάζωμα’», ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Λάμπρου.

Όσον αφορά στην Αθήνα, ο κ. Λάμπρου εξήγησε ότι κοριοί εντοπίζονται κυρίως κατά τη θερινή περίοδο όπου υπάρχει αυξημένη ροή πληθυσμού και όχι μόνο στο κέντρο της Αθήνας, αλλά σε σε τουριστικές περιοχές σε όλη την Ελλάδα.

Πού εμφανίζονται οι κοριοί

«Θα δούμε κοριούς σε ξενοδοχεία, σε στρατόπεδα, σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, ακόμα και σε διαμερίσματα. Δηλαδή είναι κλασική η αναφορά από διαμέρισμα όπου βρέθηκε κοριός μετά από κάποιο ταξίδι ή αφού επέστρεψε κάποιος στρατεύσιμος από τη θητεία του», υπογράμμισε ο κ. Λάμπρου.

Οι κοριοί δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν, καθώς είναι πολύ μικροσκοπικοί. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να παρατηρήσουμε τα σημεία που κοιμούνται άνθρωποι και εάν εντοπίσουμε τα παρακάτω «σημάδια», τότε πρέπει να ανησυχήσουμε:

  • Οσμή μούχλας – Οι κοριοί παράγουν χημικές ουσίες για να επικοινωνήσουν, κάτι που προκαλεί την οσμή
  • Κηλίδες αίματος: Εάν υπάρχουν κηλίδες αίματος στις ραφές των σεντονιών, των κουβερτών, των μαξιλαριών, του στρώματος κλπ, τότε είναι πολύ πιθανό να έχετε προβληθεί με κοριούς
  • Εξωτερικοί σκελετοί: Οι κοριού αφήνουν πίσω τους το εξωτερικό κέλυφός τους
  • Μικροσκοπικά, μαύρα στίγματα που είναι πιθανώς περιττώματα κοριών. Μπορεί να τα βρείτε σε κλινοσκεπάσματα, το στρώμα, το κεφαλάρι και κάτω από τα μαξιλάρια του καναπέ για μαύρες κηλίδες, που είναι πιθανώς
  • Αβγά: Οι θηλυκοί κοριοί θα γεννήσουν λευκά, οβάλ αβγά σε ρωγμές και σχισμές μετά το ζευγάρωμα.

«Δεν πρέπει πάντως να μας πιάνει πανικός. Είναι κάτι το οποίο λύνεται. Υπάρχουν ολοκληρωμένες λύσεις διαχείρισης. Δεν πρέπει να προχωράμε σε ακραία μέτρα και σίγουρα να εκθέτουμε σε κίνδυνο την υγεία μας. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου είδαμε να γίνεται αλόγιστη χρήση χημικών από ιδιώτες σε επιφάνειες που θα ακουμπήσει δέρμα, δηλαδή σε καναπέδες, σε στρώματα, σε καρέκλες κτλ. Έχουμε δει ακόμα να γίνονται ψεκασμοί. Κατά τη γνώμη μου αδικαιολόγητο», κατέληξε.

Πώς εξολοθρεύονται οι κοριοί

Ο Κωνσταντίνος Ντελέζος, υγιεινολόγος, Λέκτορας υγιεινής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε ότι στην Ελλάδα έχουμε τον «κοριό του κρεβατιού» και σημείωσε ότι «Κατά κύριο λόγο είναι από τα κρεβάτια και τα κλινοσκεπάσματα, τα σεντόνια, άρα και τα ρούχα τα οποία θα ακουμπήσουμε πριν τα βάλουμε στη βαλίτσα μας για να ταξιδέψουμε. Εκεί πρέπει να γίνει παρέμβαση. Σε ό,τι αφορά ρουχισμό βάζουμε τα πάντα σε καυτό νερό για να μειώσουμε τον πληθυσμό και να μην χρησιμοποιήσουμε χημικά».

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα