King Tut: 100 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ανακάλυψη του τάφου του φαραώ Tουταγχαμών (φωτό αρχείου)

Σήμερα συμπληρώνονται 100 χρόνια, ένας ολόκληρος αιώνας από την ανακάλυψη του τάφου του φαραώ Tουταγχαμών στην Κοιλάδα των Βασιλέων. Ήταν 4 Νοεμβρίου 1922, στην Αίγυπτο, όταν ο Άγγλος αρχαιολόγος  Howard Carter (Χάουαρντ Κάρτερ) και οι άνδρες του ανακαλύπτουν την είσοδο του τάφου.

Aριστερά ο Βρετανός αρχαιολόγος Howard Carter (1874 – 1939) και ο Λόρδος Carnarvon (1866 – 1923), ο οικονομικός υποστηρικτής του, σε μια φωτογραφία, αφού ανακάλυψαν τον τάφο του Τουταγχαμών τον Νοέμβριο τους 1922. Photo by: Universal History Archive/Universal Images Group via Getty Images

Έχει γίνει ο πιο διάσημος αρχαίος Αιγύπτιος φαραώ στον κόσμο, χάρη στην εξαιρετική κατάσταση τόσο της μούμιας όσο και των τάφων. Φυσικά η ιστορία του Φαραώ που πέθανε όταν ήταν μόλις 18 ετών, έχει τα δικά της μυστικά που προκαλούν το ενδιαφέρον έως και σήμερα.

Ο Χρυσός Θρόνος του Βασιλιά Τουταγχαμών είναι κατασκευασμένος κυρίως από ξύλο, όχι από χρυσό, αν και είναι όμορφα επικαλυμμένος με λαμαρίνα χρυσού και ασήμι, περαιτέρω διακοσμημένος με ημιπολύτιμους λίθους, γλάσο, και χρωματιστό γυαλί. Ο Θρόνος ακολουθεί την καλλιτεχνική παράδοση της Amarna που αναπτύχθηκε υπό τον Ακενατόν, τον Φαραώ που προσπάθησε να παρασύρει το έθνος στη λατρεία ενός θεού, του δίσκου του ήλιου Aten. Ένα από τα πιο προεξέχοντα χαρακτηριστικά του είναι η τοποθέτηση του Aten στην κορυφή και στο κέντρο του καθίσματος, με τις ζωογόνους, συγκρατητικές ακτίνες του να εκτείνονται ως χέρια και πόδια προς τον Τουταγχαμών και τη βασίλισσά του Ankhesenamun. (Photo by: Universal History Archive/Universal Images Group via Getty Images)

Για πολλούς, ο “King Tut” είναι το απόλυτο σύμβολο της δόξας της αρχαίας Αιγύπτου. Ο Τουταγχαμών ανέβηκε στον θρόνο σε ηλικία εννέα ετών, κυβέρνησε μέχρι τον θάνατό του σε ηλικία 18 ή κατά άλλους 19 ετών.

O Howard Carter πάνω από το φέρετρο του Tutankhamun, 1925. Βρέθηκε στη συλλογή του Ινστιτούτου Griffith Από τον καλλιτέχνη Artist Burton, Harry (1879-1940). Photo by Fine Art Images/Heritage Images via Getty Images

«Φέτος το 2022, γιορτάζουμε στην Αίγυπτο και σε όλο τον κόσμο την ανακάλυψη του τάφου του Τουταγχαμών που επετεύχθη πριν από εκατό χρόνια. Του τάφου του αγοριού – βασιλιά Τουτ, η οποία συγκλόνισε ολόκληρο τον κόσμο εκείνης της εποχής αλλά και των επόμενων γενιών. Η ανακάλυψή του τάφου μαζί με τα χιλιάδες άθικτα αντικείμενα είναι ένα δώρο για την ανθρωπότητα», λέει ο Mostafa Waziri, Γενικός Γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων στην Αίγυπτο.

Η ανακάλυψη του τάφου των 3.000 ετών ήταν μια στιγμή ορόσημο στην αρχαιολογία.

Το εξωτερικό φέρετρο του Τουταγχαμών είναι κατασκευασμένο από ξύλο και επιχρυσωμένο. Βρέθηκε δίπλα σε χιλιάδες άλλους θησαυρούς, “ανέγγιχτος” από τυμβωρύχους.

«Ο τάφος του Τουταγχαμών ήταν ο μόνος τάφος (που) ανακαλύφθηκε σχεδόν άθικτος στην Κοιλάδα των Βασιλέων. Αυτή είναι μια τόσο ωραία μεγάλη ιστορία. Όταν ο Carter ανακάλυψε τον τάφο στις 4 Νοεμβρίου 1922, βρήκε 5.398 κομμάτια. Ο ίδιος ο τάφος είναι ένας πολύ λιτός τάφος, είναι ένας πολύ μικρός τάφος σε σύγκριση με τους υπόλοιπους τάφους στην Κοιλάδα των Βασιλέων», λέει ο Waziri.

Το μυστήριο και η κατάρα στον τάφο του

Το μυστήριο έχει περικυκλώσει τον Τουταγχαμών από την ανακάλυψή του, από μια υποτιθέμενη κατάρα στον τάφο του μέχρι την αβεβαιότητα για το πώς πέθανε. Η συχνά αναφερόμενη κατάρα «Ο θάνατος θα έρθει με φτερά σε αυτόν που διαταράσσει την ειρήνη του βασιλιά» δεν βρέθηκε γραμμένη μέσα στον τάφο.

Τα θύματα της υποτιθέμενης κατάρας που έφερε η ανασκαφή ήταν ο Τζορτζ Χέρμπερτ, ο πέμπτος κόμης του Κάρναρβον και χρηματοδότης της αποστολής του Κάρτερ, ο οποίος πέθανε μήνες μετά την ανακάλυψη του τάφου, και αρκετοί άλλοι που συμμετείχαν στην ανασκαφή που πέθαναν από διάφορες ασθένειες που θεωρήθηκαν ύποπτες.

Η πιο εντυπωσιακή πτυχή της ανακάλυψης του τάφου του Τουταγχαμών ήταν η μάσκα θανάτου του, η οποία κατασκευάστηκε από πάνω από 9 κιλά συμπαγούς χρυσού.

Ο Κάρτερ πέρασε σχεδόν μια δεκαετία καταγράφοντας τα χιλιάδες αντικείμενα που βρήκε στον τάφο, όπως θρόνους, λινά υφάσματα, μανδύες από δέρμα ζώων, σανίδες παιχνιδιών και βάζα κρασιού.

Η καλή φήμη του Τουταγχαμών μεταξύ των υπηκόων και των αντιπάλων του είναι εμφανής στον αριθμό των δώρων που του δόθηκαν, συμπεριλαμβανομένων πολλών από περιοχές εκτός της Αιγύπτου.

Όσα ξέρουμε για τον Τουταγχαμών

Ο πατέρας του πιθανότατα ήταν ο φαραώ Ακενατόν. Η μητέρα του δεν έχει ταυτοποιηθεί, αλλά πιθανότατα ήταν αδελφή του Ακενατόν, καθώς οι αιμομιξικοί γάμοι μεταξύ των βασιλικών οικογενειών ήταν φυσιολογικοί εκείνη την εποχή.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο Τουταγχαμών είχε λεπτή κατασκευή, περπατούσε με μπαστούνι και είχε ύψος περίπου 167 εκατοστά.

Ο Τουταγχαμών γεννήθηκε κατά τη διάρκεια μιας περιόδου αναταραχής που προκλήθηκε από την απόφαση του Ακενατόν να λατρεύει έναν θεό, με τη μορφή του Ατόν, ενός θεού του ήλιου. Οι μελετητές εξακολουθούν να συζητούν αν αυτή ήταν μια μορφή μονοθεϊσμού, καθώς τα κίνητρα του Ακενατόν μπορεί να ήταν απλώς αυτοεξυπηρέτηση καθώς ταύτιζε τον εαυτό του με τη θεότητα.

Ως Φαραώ, ο Τουταγχαμών απεκατέστησε την αρχαία αιγυπτιακή θρησκεία και επικεντρώθηκε στην ανοικοδόμηση ιερών και μνημείων των παλαιών θεών. Ως ηγέτης, αντέστρεψε πολλές από τις αποφάσεις του Ακενατόν, συμπεριλαμβανομένης της επιστροφής της πρωτεύουσας στη Θήβα από την πόλη Αχετάτεν.

Κυβέρνησε την Αίγυπτο για λίγο περισσότερο από 10 χρόνια πριν υποκύψει σε μια απροσδιόριστη ασθένεια γύρω στα 18.

Οι ερευνητές εικάζουν για το τι μπορεί να ήταν αυτό, αν και η ελονοσία είναι πιθανή υποψήφια. Άλλοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να δολοφονήθηκε – με βάση σημάδια κατάγματος στο κρανίο του Τουταγχαμών – ή ότι υπέκυψε σε μόλυνση μετά από τραυματισμό στο πόδι.

Ο Τουταγχαμών θάφτηκε σε έναν αρκετά μικρό τάφο λαμβάνοντας υπόψη την υψηλή του θέση, γεγονός που οδήγησε ορισμένους ιστορικούς στο συμπέρασμα ότι ο θάνατός του ήταν απροσδόκητος και ότι δεν υπήρχε χρόνος να προετοιμαστεί κάτι μεγαλύτερο. Τον διαδέχθηκε ο βεζίρης του, ο Αϊ.

Όμως, το 2005, οι ερευνητές έκαναν αξονικές τομογραφίες του σώματός του και μπόρεσαν να ρίξουν λίγο φως στο συγκεκριμένο παζλ. «Πέθανε εξαιτίας αυτού του ατυχήματος με το άρμα. Και πέθανε τη δεύτερη μέρα αυτού του ατυχήματος”, λέει ο Waziri, προσθέτοντας ότι ο φαραώ είχε επίσης σοβαρή ελονοσία και αδύναμα οστά.

Ο Τουταγχαμών και τα ταφικά του αντικείμενα θα εκτεθούν όλα μαζί στο νέο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο στη Γκίζα όταν ανοίξει. «Θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που θα δούμε αυτά τα 5.398 κομμάτια να εκτίθενται σε ένα μουσείο», λέει ο Waziri.

Πηγή: enikos/Lifestyle – Με πληροφορίες από: Reuters, NY Times

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα