GEM-Χρειάστηκαν περισσότερο από 20 χρόνια για να ολοκληρωθεί αυτό το διαμάντι

Το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο (Great Egyptian Museum – GEM) σύντομα θα ανοίξει τις πόρτες του, μετά από μια μακρά περίοδο σχεδιασμού και κατασκευής που κράτησαν για περισσότερο από 20 χρόνια.

Διαφημισμένο ως το πιο αναμενόμενο μουσείο στον κόσμο – χάρη στο μοναδικό του σχεδιασμό αλλά και στους θησαυρούς που προβλέπεται να φιλοξενήσει – το project ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το 2001.

Ο διαγωνισμός σχεδιασμού του που έλαβε χώρα το 2002, προσέλκυσε περισσότερες από 1.500 συμμετοχές. Το επόμενο έτος 2003, η πρόταση του αρχιτεκτονικού γραφείου ‘Heneghan Peng Architects’ επιλέχθηκε τελικά για την υλοποίηση του φιλόδοξου έργου.

Μετά από μια καθυστέρηση στην έναρξη των εργασιών, το πράσινο φως δόθηκε τελικά το 2005 και η οικοδόμηση του μουσείου κράτησε περίπου 15 χρόνια με την πανδημία COVID-19 να προσθέτει περαιτέρω αναστάτωση και δυσκολίες στην όλη διαδικασία.

Credit: Heneghan Peng Architects

Με προβλεπόμενα εγκαίνια τον Νοέμβριο του 2022, το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο πρόκειται να στεγάζει, να εκθέτει και να διατηρεί μερικούς από τους σημαντικότερους αρχαίους θησαυρούς του παγκόσμιου πολιτισμού – συμπεριλαμβανομένης ολόκληρης της συλλογής θησαυρών του Φαραώ Tut, η οποία καθίσταται διαθέσιμη στο κοινό για πρώτη φορά. 

Το GEM θα είναι το παγκοσμίως μεγαλύτερο συγκρότημα αρχαιολογικού μουσείου, θα φιλοξενεί δε περισσότερα από 100.000 σπάνια εκθέματα.

Εκτός από τη συλλογή του βασιλέα Tut, οι πολυάριθμες γκαλερί θα αποκαλύπτουν τους προϊστορικούς χρόνους δια μέσου του μακρού φαραωνικού πολιτισμού της Αιγύπτου και θα φτάνουν μέχρι την, αρχαιοελληνικής και ρωμαϊκής επιρροής, περίοδο στην ιστορία της χώρας.

Το μουσείο έχει σχεδιαστεί ως ένα πολιτιστικό συγκρότημα δραστηριοτήτων αφιερωμένων στην επιστήμη της Αιγυπτιολογίας και θα περιλαμβάνει 24.000 τ.μ. μόνιμου εκθεσιακού χώρου, παιδικό μουσείο, συνεδριακές και εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις, μεγάλο κέντρο συντήρησης αρχαιοτήτων και εκτεταμένους κήπους.

Περιγράφοντας το σχέδιο του μουσείου, εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας ‘Heneghan Peng Architects’ δηλώνει:

“Η τοποθεσία ανέγερσης του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου βρίσκεται στην άκρη του πρώτου οροπεδίου της ερήμου, μεταξύ των πυραμίδων και της πόλης του Καΐρου. Καθορίζεται από μια υψομετρική διαφορά 50 μέτρων που δημιουργήθηκε από τον Νείλο, καθώς ο ποταμός-Θεός χαράζει την πορεία του μέσα στην έρημο με προορισμό τη Μεσόγειο θάλασσα. Αυτή είναι μια γεωλογική κατάσταση που έχει κυριολεκτικά διαμορφώσει και ΄σφραγίσει’ την Αίγυπτο και τον πολιτισμό της, για περισσότερα από 3.000 χρόνια. Οι πυραμίδες, αυτά τα μεγαλειώδη ταφικά μνημεία, βρίσκονται στην έρημο πάνω σε οροπέδιο, σε μόλις 2 χιλιόμετρα απόσταση από τον χώρο του μουσείου που  επιμερίζεται τόσο στην κοιλάδα του ποταμού όσο και στο οροπέδιο”.

Kαι συνεχίζει:

“Ο σχεδιασμός του μουσείου χρησιμοποιεί την υψομετρική διαφορά  για να δημιουργήσει μια νέα “άκρη” στο οροπέδιο, μια επιφάνεια που ορίζεται από μια κάλυψη με ημιδιαφανή πέτρα που μεταμορφώνεται καθώς η μέρα αφήνει τη θέση της στη νύχτα”.

“Το μουσείο βρίσκεται μεταξύ του επιπέδου της κοιλάδας του Νείλου και του οροπεδίου, χωρίς ποτέ να εκτείνεται πάνω από αυτό. Μια τρισδιάστατη δομή εγγεγραμμένη σε ένα σύνολο οπτικών αξόνων από την τοποθεσία του μουσείου προς τις τρεις μεγάλες πυραμίδες, ορίζει το πλαίσιο και την κλίμακα μέσα από τα οποία αναδύεται το επιβλητικό κτιριακό συγκρότημα έως τις παραμικρές του λεπτομέρειες. Η επίσκεψη στο μουσείο γίνεται μέσα από κλιμακωτή προσέγγιση”. 

Αρχικά ο επισκέπτης βαδίζει σε ένα μνημειακής ατμόσφαιρας προαύλιο, μετά υπάρχει ένας σκιερός χώρος κύριας εισόδου και μια μεγάλη σκάλα που τον οδηγεί στο ύψος του οροπεδίου, όπου βρίσκονται οι γκαλερί. Από εδώ, για πρώτη φορά, ο επισκέπτης θα αντικρίσει τις παρακείμενες πυραμίδες μέσα από τον χώρο του μουσείου”.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα