ΗΠΑ: Επιστράφηκαν στην Ιταλία λεηλατημένες αρχαιότητες
Άποψη ενός από τα έργα τέχνης που έχουν επαναπατριστεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής από τους καραμπινιέρους για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς (TPC) σε έκθεση στο Κεντρικό Ινστιτούτο Αποκατάστασης στη Ρώμη, Ιταλία, 28 Μαΐου 2024
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / EPA / ETTORE FERRARI

Στην Ιταλία επαναπατρίστηκαν 600 αρχαιότητες από τις ΗΠΑ, αξίας 65 εκατ. δολαρίων, οι οποίες λεηλατήθηκαν πριν από χρόνια. Οι αρχαιότητες αυτές είχαν διασκορπιστεί σε μουσεία, γκαλερι αλλά και συλλέκτες.

Η συλλογή περιλαμβάνει αρχαία χρυσά νομίσματα, ψηφιδωτά, χειρόγραφα και χάλκινα αγάλματα, τα οποία βρέθηκαν όλα κατά τη διάρκεια εκτεταμένης έρευνας, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τα αντικείμενα παραδόθηκαν στην ιταλική αστυνομία από αμερικανική αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ιταλία, Τζακ Μαρκέλ, τον επικεφαλής της μονάδας αρχαιοτήτων της Εισαγγελίας της Νέας Υόρκης, Μάθιου Μπογδάνος και μέλη του τμήματος ερευνών του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Ανάμεσα στις αρχαιότητες που επαναπατρίστηκαν είναι αρκετά ετρουσκικά αγγεία, μια χάλκινη φιγούρα σε φυσικό μέγεθος που χρονολογούνται από τον 9ο αιώνα π.Χ. έως τον 2 αιώνα μ.Χ. Άλλα έργα που επιστράφηκαν περιλαμβάνουν ελαιογραφίες από τον 16ο και τον 19ο αιώνα που λεηλατήθηκαν από ιταλικά Μουσεία, θρησκευτικά ιδρύματα και ιδιωτικές κατοικίες.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα