Ian Wilmut: Πέθανε ο “πατέρας” της κλωνοποίησης και δημιουργός της Dolly
Credit: ian.wilmut/Instagram

Ο Βρετανός επιστήμονας Ian Wilmut , η ομάδα του οποίου έγραψε ιστορία καθώς ήταν η πρώτη που κλωνοποίησε θηλαστικό, την προβατίνα Dolly, πέθανε σε ηλικία 79 ετών, ανακοίνωσε σήμερα το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου όπου εργαζόταν.

H Dolly ήταν το πρώτο θηλαστικό που κλωνοποιήθηκε με τη χρήση ενός ενήλικου κυττάρου, μια τεχνολογική επανάσταση στον τομέα της ιατρικής έρευνας. Ο Ian Wilmut ήταν o επικεφαλής της ομάδας του Ινστιτούτου Ρόσλιν, στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, που κλωνοποίησε τη Dolly το 1996.

Αυτή η επαναστατική έρευνα «μεταμόρφωσε την επιστημονική σκέψη της εποχής εκείνης» σημείωσε ο Πίτερ Μάθισον, ένα στέλεχος του Πανεπιστημίου, στην ανακοίνωση με την οποία το ίδρυμα αποτίνει φόρο τιμής στον Wilmut.

Ο Wilmut έπασχε από Πάρκινσον και από το 2018 είχε επικεντρωθεί στην έρευνα γύρω από αυτήν την εκφυλιστική διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Με τη μέθοδο κλωνοποίησης που χρησιμοποιήθηκε στη Dolly κλωνοποιήθηκαν σκύλοι το 2005 στη Νότια Κορέα και πίθηκοι το 2018 στην Κίνα.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα