Η Γιορτή της Γυναίκας μέσα από γυναικεία κλικς
H Laure Albin-Guillot, φωτογράφος στο Παρίσι,1930. Photo by Harlingue/Roger Viollet via Getty Images

Η πρωτοπορία, η καινοτομία, ο πειραματισμός και η διαφορετική ματιά τις χαρακτηρίζει. Ελάτε να γνωρίσουμε γυναίκες φωτογράφους που ξεχώρισαν σε έναν καθαρά ανδροκρατούμενο χώρο.

Η Toni Frissell (1907-1988) ήταν γνωστή Αμερικανίδα φωτογράφος μόδας. Τα πρώτα μαθήματα τα πήρε από τον σκηνοθέτη αδελφό της το 1920 και από το 1931 ξεκινά η συνεργασία της με τη Vogue και αργότερα για το Harper’s Bazaar. Πάντα έδινε έμφαση στις δραστήριες γυναίκες και ήταν η πρώτη που φωτογράφισε μόδα εκτός στούντιο, στη φύση, ακόμα και στο νερό… με βραδινά φορέματα. Έτσι δημιούργησε τάση.

Toni Frissell (1907-1988). H φωτογραφία είναι το1942.
Credit: Library of Congress ‘s Prints and Photographs division

Όταν βαρέθηκε να ασχολείται με τη μόδα, φωτογράφιζε προσωπικότητες που θαύμαζε, πολιτικούς αλλά και αθλητές.

H Jackie Bouvier Kennedy μετά την τελετή του γάμου, πετά τη γαμήλια ανθοδέσμη.
Φωτογραφία από την Τoni Frissell στο Newport, Rhode Island, USA, στις 12 Σεπτεμβρίου1953.
Photo by: Universal History Archive/Universal Images Group via Getty Images

Laure Albin Guillot (1879-1962). Γαλλίδα φωτογράφος που ξεχώρισε για τα πορτρέτα διασημοτήτων. Οι πρώτες φωτογραφίες της δημοσιεύτηκαν στη Vogue το 1922 και την ίδια χρονιά βραβεύτηκε με χρυσό μετάλλιο. Λάτρευε τα ταξίδια, φωτογράφιζε γυμνά αλλά και μικροσκοπικές εικόνες, συνδυάζοντας επιστήμη και τέχνη. Υμνούσε την τεχνολογία και χρησιμοποιούσε τις πιο καινοτόμες μεθόδους παραγωγής εικόνας.

H φωτογράφος Laure Albin-Guillot στο Παρίσι, γύρω στο 1930.
(Photo by Harlingue/Roger Viollet via Getty Images)

Το 1931 έγινε πρόεδρος της οργάνωσης για την υποστήριξη των γυναικών στον επαγγελματικό στίβο. Οι προσωπογραφίες διασημοτήτων και ειδικά γυναικών την εξιτάρουν μέχρι το τέλος της ζωής της.

O Γάλλος καλλιτέχνης, συγγραφέας και σκηνοθέτης Jean Cocteau (1889 – 1963), φωτογραφήθηκε
το 1939 από τη φωτογράφο. Photo by Laure Albin Guillot/Roger Viollet via Getty Images

Η Ruth Bernhard (1905-2006) ήταν διάσημη Αμερικανίδα φωτογράφος με γερμανική καταγωγή. Το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς της δημιουργείται μέσα στο στούντιο, από τις απλές νεκρές φύσεις μέχρι τα πολύπλοκα γυμνά της. Εργαζόταν αποκλειστικά σε ασπρόμαυρο και είναι γνωστή για τα λεσβιακά της έργα.

Στις 5 Οκτωβρίου 1986 η φωτογράφος Ruth Bernhard για την εφημερίδα The Denver Post άφησε
λίγο την κάμερα και έπαιξε το ρόλο του μοντέλου.
Photo By Dennis Chamberlin/The Denver Post via Getty Images

Θεωρείται από τις μεγαλύτερες φωτογράφους του γυμνού. Εμπνευση της Ruth αποτελούν οι γυναίκες και τα μικρά πράγματα που κανείς δεν πιστεύει ότι έχουν αξία. Συνεργάστηκε με το ΜοΜΑ και μέχρι τον θάνατό της, σε ηλικία 101, ασχολήθηκε με την εκπαίδευση και τις εκδόσεις.

Ruth Bernhard-In the Box – Horizontal (1962-τυπώθηκε το 1992) Gelatine Silver Print @Trustees of Prinston University

Η Lillian Bassman (1917-2012) ήταν Αμερικανίδα φωτογράφος μόδας, από τις σημαντικότερες του 20ού αιώνα. Έγινε γνωστή από τη δουλειά της στο Harper’s Bazaar. Μούσα της ήταν το τοπ μοντέλο του 1960 Barbara Mallen. Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες εκπέμπουν μυστήριο, αισθησιασμό και εξπρεσιονιστική αίγλη και οι δραματικές απαθανατίζουν μυστικές στιγμές και ονειρεμένες αναμνήσεις. Για μια πιο λυρική έκφραση χρησιμοποίησε τεχνικές σκοτεινού θαλάμου, όπως λεύκανση, αποφυγή και καύση, αλλά και επιλεκτική εστίαση.

Η φωτογράφος Lillian Bassman στην εκδήλωση-αφιέρωμα για τα ενενήντα της χρόνια, Fashion Photography Legend στο Joanna Mastroianni Showroom στις 12 Ιουνίου του 2007 στη Νέα Υόρκη.
Photo by DAVID X PRUTTING/Patrick McMullan via Getty Images

Τα τελευταία χρόνια της ζωής της δημιουργούσε τις επανερμηνείες της, παραλλαγές φωτογραφιών της με ψηφιακό photoshop.

Credit: Lillian Bassman-Margie Cato-Born to Dance,dress by Emily Wilkins, 1950. Reinterpreted 1994

Genevieve Naylor (1915-1989). Αμερικανίδα φωτογράφος και μια από τις πρώτες γυναίκες φωτορεπόρτερ του Associated Press, από το 1937. Έγινε διάσημη φωτογράφος μόδας για τα περιοδικά Vogue, Harper’s Bazaar, Good Housekeeping, McCall’s και Cosmopolitan. Ήταν προσωπική φωτογράφος της Eleanor Roosevelt.

H Eleanor Roosevelt παίζει με το σκυλάκι της, στο σπίτι της στο Hyde Park home στη Νέα Υόρκη και η προσωπική της φωτογράφος Genevieve Naylor αποτυπώνει φωτογραφικά τη στιγμή.
Photo by Genevieve Naylor/Corbis via Getty Images
Credit: Photo by Genevieve Naylor/Corbis via Getty Images

Οι φωτογραφίες της από τη Βραζιλία, με ανάθεση από το State Department, παρουσιάστηκαν το 1945 σε μια σπάνια ατομική έκθεση στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης. Ήταν φωτογράφος της εποχής του πολέμου της Κορέας.

Μία από τις φωτογραφίες που έβγαλε με ανάθεση η Genevieve Naylor στη Βραζιλία.

Ilse Bing (1899-1998). Γερμανίδα φωτογράφος που καθιερώθηκε ως εξέχουσα καλλιτέχνις της avant-garde, πειραματιζόμενη με γωνίες, κίνηση και τεχνικές εκτύπωσης σε πολλές από τις φωτογραφίες της με σύμβολα του Παρισιού. Όπως έλεγε, «ήταν μια εποχή εξερεύνησης και ανακάλυψης… Ηθελα να δείξω τι μπορεί να κάνει η κάμερα που δεν μπορεί να κάνει κανένα πινέλο, και παραβίαζα κάθε κανόνα. Φωτογραφίσαμε στο φως και το φως, χρησιμοποιούσαμε παραμορφωμένη προοπτική και δείχναμε την κίνηση σαν θαμπάδα. Αλλά η αντίθεση με τους κανόνες άνοιξε τις πόρτες σε νέες δυνατότητες».

Credit: Φωτογραφία της φωτογράφου από την ίδια, το 1931. Τυπώθηκε το 1988 στο Παρίσι, gelatin silver print. Museum no. E.3027-2004 © Victoria and Albert Museum, London-Estate of Ilse Bing, courtesy Michael Mattis Ilse-Bing

Η Bing εξέθεσε τη δουλειά της σε σπουδαίες γκαλερί στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη, και το 1937 στο MoMA εντυπωσίασε. Το 1941, αν και Εβραία, μπόρεσε και πήρε βίζα για τη Νέα Υόρκη, αλλά το 1959 εγκατέλειψε τη φωτογραφία για την ποίηση, τα στιγμιότυπα χωρίς κάμερα, όπως έλεγε…

Παρίσι, Moulin Rouge, Γαλλίδα χορεύτρια του can-can#2, φωτογραφία από την Ilse Bing, 1931, gelatin silver print. Museum no. E.3064-2004. Credit: © Victoria and Albert Museum, London-Estate of Ilse Bing, courtesy Michael Mattis Ilse-Bing-dancer-2006BH896

Η Joyce Tenneson (1945-) είναι διάσημη και πολυβραβευμένη Αμερικανίδα φωτογράφος καλών τεχνών. Είναι γνωστή για το ξεχωριστό στιλ νοσταλγικής φωτογραφίας της. Αγαπημένο της θέμα είναι οι γυμνές ή ημίγυμνες γυναίκες. Με πολύ δυνατές σπουδές πανεπιστημιακού επιπέδου στη φωτογραφία και ως καθηγήτρια φωτογραφίας, άρχισε να δημιουργεί μοναδικά θέματα που αιχμαλωτίζει με τον φακό της.

H φωτογράφος στην Arles τον Ιούλιο του 1988.
Photo by Jean-Marc ZAORSKI/Gamma-Rapho via Getty Images

Έχει συμμετάσχει σε τουλάχιστον 100 εκθέσεις σε όλο τον κόσμο. Οι φωτογραφίες της έχουν γίνει εξώφυλλα σπουδαίων περιοδικών.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα