Hilary Mantel: Πέθανε η γνωστή συγγραφέας στα 70 της έπειτα από εγκεφαλικό
twitter/@4thEstateBooks

Πιο φτωχός ο κόσμος των γραμμάτων και της λογοτεχνίας, αφού έφυγε από τη ζωή η σπουδαία συγγραφέας, Hilary Mantel, σε ηλικία 70 ετών.

Η σπουδαία Βρετανίδα συγγραφέας, βραβευμένη με Booker δύο φορές, υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο. Όπως έγινε γνωστό, πέθανε στο νοσοκομείο Royal Devon and Exeter, ενώ στο πλευρό της ήταν ο επί 50 χρόνια σύζυγός της, Gerald.

Η εκδοτική εταιρεία της Mantel, Harper Collins, ανακοίνωσε τον θάνατό της με δήλωση στο διαδίκτυο. Η τριλογία της “Wolf Hall” την κατέστησε διεθνή αστέρα της λογοτεχνίας και της απέφερε τα δύο βραβεία Booker.

Το πρώτο βιβλίο της σειράς εκδόθηκε το 2009 και πούλησε μόνο στη Βρετανία 1 εκατ. αντίτυπα. Με αυτό κέρδισε το πρώτο της Man Booker. Η σειρά του BBC που βασίστηκε στο βιβλίο και στην οποία πρωταγωνίστησαν οι Mark Rylance και Damien Lewis έγινε τεράστια επιτυχία. Η συνέχεια του βιβλίου “Bring Up The Bodies” κέρδισε επίσης Booker αλλά και το βραβείο Costa Book of The Year το 2012. Η Μantel έγινε η πρώτη Βρετανίδα συγγραφέας που κέρδισε δύο φορές το Man Booker και η μόνη συγγραφέας που το κατόρθωσε με δύο συνεχόμενα μυθιστορήματα.

Η JK Rowling, συγγραφέας του Harry Potter έγραψε ότι “χάσαμε μια ιδιοφυΐα” ενώ η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Nicola Sturgeon, απέτισε φόρο τιμής: “Τραγικά νέα. Ό,τι και να πούμε για τη λογοτεχνική κληρονομιά που αφήνει, είναι λίγο. Η τριλογία της, ήταν το επιστέγασμα μιας εκπληκτικής διαδρομής”.

 H βασίλισσα Ελισάβετ την είχε χρίσει Dame το 2014 για την προσφορά της στη λογοτεχνία.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα