Hadis Najafi: Nέο σύμβολο αντίστασης στο Ιράν η 20χρονη που εκτελέστηκε στις διαδηλώσεις

Με έξι σφαίρες έπεσε νεκρή η Hadis Najafi, μια 20χρονη που συμμετείχε στις διαδηλώσεις στο Ιράν για τη Mahsa Amini και γίνεται το νέο σύμβολο αντίστασης κατά του ιρανικού καθεστώτος.

Η νεαρή γυναίκα εκτελέστηκε εν ψυχρώ από τους άνδρες ασφαλείας, καθώς δέχθηκε σφαίρες στον λαιμό, στην κοιλιά, στην καρδιά και το χέρι, ενώ συμμετείχε σε διαδήλωση στο Καράτζ. Τον θάνατό της αποκάλυψε η γνωστή δημοσιογράφος και ακτιβίστρια για τα γυναικεία δικαιώματα, Μασίχ Αλινετζάντ, επικαλούμενη την αδελφή της 20χρονης.

Στα social media κυκλοφορεί το βίντεο με τις τελευταίες στιγμές της Hadis, ενώ ετοιμάζεται να μπει στη διαδήλωση.

Συμμετέχει στη διαδήλωση στο Καράτζ, πόλη που βρίσκεται περίπου 30 χλμ. από την Τεχεράνη. Δεν φορά χιτζάμπ, ενώ φαίνεται να δένει τα ξανθά μαλλιά της. Δέχθηκε έξι σφαίρες και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της περιοχής, όπου και εξέπνευσε. Το περιστατικό φέρεται να συνέβη στις 21 Σεπτεμβρίου, αλλά έγινε γνωστό στις 25.

Η δημοσιογράφος ανέβασε και στιγμιότυπα από την κηδεία της νεαρής γυναίκας.

Η είδηση δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη επίσημα. Η αδελφή της φέρεται να μίλησε στη δημοσιογράφο και ακτιβίστρια και να της είπε πως η Hadis “ήταν μόλις 20 χρόνων. Η καρδιά της είχε ραγίσει για τη Mahsa Amini. Είπε ότι δεν θα έμενε σιωπηλή. Τη σκότωσαν με έξι σφαίρες”.

Η Mahsa Amini έγινε σύμβολο εξέγερσης στο Ιράν μετά τον θάνατό της στις 16 Σεπτεμβρίου, έπειτα από άγριο ξυλοδαρμό από τους άνδρες της “αστυνομίας ηθών” στην Τεχεράνη. Η 22χρονη μεταφέρθηκε σε κωματώδη κατάσταση στο νοσοκομείο στις 13 Σεπτεμβρίου και υπέκυψε στα τραύματά της τρεις μέρες μετά, στις 16 Σεπτεμβρίου. Ο θάνατός της πυροδότησε οργισμένες αντιδράσεις και εξέγερση με τις γυναίκες να βγαίνουν στους δρόμους και να καίνε το χιτζάμπ τους ή να κόβουν τα μακριά μαλλιά τους. Στο πλευρό τους έχουν και τους άνδρες που αντιδρούν στο τυραννικό καθεστώς που στερεί στις γυναίκες αξιοπρέπεια και δικαιώματα.

Σύμφωνα με επίσημο απολογισμό των ιρανικών Αρχών στον οποίο περιλαμβάνονται διαδηλωτές και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, 41 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες δέκα ημέρες, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Πηγή: iranwire.com

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα