Christiane Amanpour: Αρνήθηκε να φορέσει μαντίλα και ο πρόεδρος του Ιράν δεν εμφανίστηκε για τη συνέντευξη
Credit: Christianne Amanpour/Instagam

Η θρυλική δημοσιογράφος Christiane Amanpour αρνήθηκε να φορέσει μαντίλα με αποτέλεσμα ο πρόεδρος του Ιράν να μην προσέλθει για την προγραμματισμένη συνέντευξή τους.

Αυτό αποκάλυψε η δημοσιογράφος του CNN με αναρτήσεις της στα social media, η οποία, παράλληλα, πήρε θέση για τα ιστορικά γεγονότα που εκτυλίσσονται στο Ιράν, μετά τον θάνατο της 22χρονης Mahsa Amini.

Credit: Christianne Amanpour/Instagram

Η κοπέλα συνελήφθη από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη στις 13 Σεπτεμβρίου επειδή δεν τήρησε τους αυστηρούς ενδυματολογικούς κανόνες. Στο Ιράν οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες να καλύπτουν τα μαλλιά τους με το χιτζάμπ όταν βρίσκονται σε δημόσιο χώρο. Η Amini έπεσε σε κώμα και πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου στο νοσοκομείο αφού υπέκυψε στα τραύματα που υπέστη μετά τον ξυλοδαρμό από τις κρατικές Αρχές, υπό ύποπτες συνθήκες, ενώ βρισκόταν υπό κράτηση. Ο θάνατός της ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και διαδηλώσεων. Ο ηρωικός ξεσηκωμός των γυναικών του Ιράν έχει βρει τη στήριξη και των ανδρών, που μάχονται στο πλευρό τους.

Η Christiane Amanpour σημείωσε στην ανάρτησή της πως το περασμένο βράδυ σχεδίαζε να ρωτήσει τον πρόεδρο του Ιράν για όλα όσα συμβαίνουν στη χώρα του, ενώ επεσήμανε πως αυτή θα ήταν η πρώτη του συνέντευξη σε αμερικανικό έδαφος, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Έπειτα από εβδομάδες προγραμματισμού και οκτώ ώρες για την εγκατάσταση μεταφραστικού εξοπλισμού, φώτων και καμερών, ήμασταν έτοιμοι. Αλλά κανένα σημάδι του προέδρου Ραΐσι. Σαράντα λεπτά μετά που αναμενόταν να έχει ξεκινήσει η συνέντευξη, ήρθε ένας βοηθός. Ο πρόεδρος, είπε, πρότεινε να φορέσω μαντίλα, γιατί είναι οι ιεροί μήνες του Μουχαράμ και του Σαφάρ. Αρνήθηκα ευγενικά. Βρισκόμαστε στη Νέα Υόρκη, όπου δεν υπάρχει νόμος ή παράδοση σχετικά με τις μαντίλες. Τόνισα ότι κανένας προηγούμενος Ιρανός πρόεδρος δεν το είχε απαιτήσει όταν τους πήρα συνέντευξη εκτός Ιράν.

Ο βοηθός ξεκαθάρισε ότι η συνέντευξη δεν θα γινόταν αν δεν φορούσα μαντίλα. Είπε ότι ήταν “θέμα σεβασμού” και αναφέρθηκε στην “κατάσταση στο Ιράν” – αναφερόμενος στις διαδηλώσεις που σαρώνουν τη χώρα. Και πάλι, είπα ότι δεν μπορούσα να συμφωνήσω με αυτόν τον πρωτόγνωρο και απροσδόκητο όρο. Και έτσι φύγαμε. Η συνέντευξη δεν έγινε. Καθώς οι διαδηλώσεις συνεχίζονται στο Ιράν και άνθρωποι σκοτώνονται, θα ήταν μια σημαντική στιγμή να μιλήσω με τον Πρόεδρο Ραΐσι” έγραψε μεταξύ άλλων στην ανάρτησή της η Amanpour και τη συνόδευσε με μια φωτογραφία από το σκηνικό της συνέντευξης όπου κάθεται μόνη της περιμένοντας τον πρόεδρο του Ιράν να εμφανιστεί.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα