Glenda Jackson: Πέθανε στα 87 της η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός
Credit: imdb.com

Η δις βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός και πρώην βουλευτής των Εργατικών Glenda Jackson πέθανε σε ηλικία 87 ετών “έπειτα από σύντομη ασθένεια” ανακοίνωσε ο ατζέντης της.

Η ηθοποιός, που  βραβεύτηκε με δυο Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου για τις ταινίες Ερωτευμένες γυναίκες και Απιστία με αξιοπρέπεια, αποσύρθηκε από την υποκριτική το 1992 για να υπηρετήσει στο Κοινοβούλιο για περισσότερα από 20 χρόνια.

Η Glenda Jackson πέθανε έπειτα από “σύντομη ασθένεια” στο σπίτι της στο Blackheath, στο νοτιοανατολικό Λονδίνο. Αφού παραιτήθηκε από βουλευτής το 2015, έκανε μια θριαμβευτική επιστροφή στις τηλεοπτικές οθόνες στην παραγωγή του 2019 Elizabeth Is Missing, στην οποία υποδύθηκε μια ηλικιωμένη γυναίκα που έπασχε από τα πρώτα στάδια της άνοιας.

Κέρδισε το πρώτο από τα δύο βραβεία Όσκαρ για το ρομαντικό δράμα Women in Love (Ερωτευμένες γυναίκες) του 1970, στο οποίο πρωταγωνίστησε μαζί με τον Oliver Reed και τον Alan Bates. Το δεύτερο Όσκαρ ήρθε μετά την πρωταγωνιστική της εμφάνιση στη βρετανική ρομαντική κωμωδία A Touch of Class (Απιστία με αξιοπρέπεια) το 1973.

Έγινε επίσης διάσημη για τον ρόλο της βασίλισσας της Αιγύπτου, Κλεοπάτρας, το 1971 για ένα επεισόδιο του The Morecambe & Wise Show με το κωμικό δίδυμο Eric Morecambe και Ernie Wise. Η Jackson είχε μόλις ολοκληρώσει τα γυρίσματα του The Great Escaper δίπλα στον επίσης διπλά βραβευμένο με Όσκαρ σερ Michael Caine, με τον οποίο είχε παίξει για τελευταία φορά πριν από 48 χρόνια στην ταινία The Romantic Englishwoman.

Ο ατζέντης της Lionel Larner δήλωσε: “Η Glenda Jackson, δύο φορές βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός και πολιτικός πέθανε ειρηνικά στο σπίτι της στο Blackheath του Λονδίνου σήμερα το πρωί έπειτα από σύντομη ασθένεια με την οικογένειά της στο πλευρό της. Πρόσφατα ολοκλήρωσε τα γυρίσματα της ταινίας The Great Escaper στην οποία συμπρωταγωνιστούσε με τον Michael Caine.”

Παρά την επιτυχημένη καριέρα της, η οποία περιελάμβανε επίσης δύο βραβεία Emmy και ένα Tony, η Glenda Jackson είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι ποτέ δεν είχε ενδιαφέρον για τις κοινωνικές και λαμπερές πτυχές της βιομηχανίας.

Η δις βραβευμένη με Όσκαρ εγκατέλειψε την υποκριτική για την πολιτική πριν από ένα τέταρτο του αιώνα και υπηρέτησε ως βουλευτής των Εργατικών για 23 χρόνια.

Το 1992 εξελέγη βουλευτής των Εργατικών για το Hampstead and Highgate και υπηρέτησε ως κατώτερη υπουργός Μεταφορών από το 1997 έως το 1999 κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του σερ Tony Blair.

Η Jackson παραιτήθηκε από βουλευτής στις βουλευτικές εκλογές του 2015 και επέστρεψε στην υποκριτική.

Το 2019 κέρδισε το βραβείο Bafta καλύτερης ηθοποιού για τον ρόλο της στην ταινία Elizabeth Is Missing (Η Ελίζαμπεθ αγνοείται).

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα