Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απευθύνει έκκληση για καλύτερη προστασία των παιδιών και των οικογενειών τους. Καλεί, επίσης, όλα τα κράτη μέλη να εγκρίνουν τα σχετικά εθνικά σχέδια δράσης.
Την Τρίτη, το Κοινοβούλιο ενέκρινε με 386 ψήφους υπέρ, 87 κατά και 141 αποχές την έκθεση για τη μείωση των ανισοτήτων και την προώθηση της κοινωνικής ένταξης των παιδιών και των οικογενειών τους σε περιόδους κρίσης.
Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν επίσης ψήφισμα που καλεί τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν πλήρως την ευρωπαϊκή εγγύηση για τα παιδιά.
Σπάζοντας τον φαύλο κύκλο της φτώχειας
Στην έκθεση, οι ευρωβουλευτές απαιτούν καλύτερες και ολοκληρωμένες κοινωνικές, εκπαιδευτικές υπηρεσίες και υπηρεσίες απασχόλησης. Σκοπός να σπάσει ο φαύλος κύκλος της φτώχειας. Αλλά και να υπάρξει προστασία των παιδιών και των οικογενειών, που κινδυνεύουν από φτώχεια, ιδίως σε περιόδους κρίσης.
Οι ευρωβουλευτές καλούν τα κράτη μέλη να προσφέρουν αποτελεσματική και ελεύθερη πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες: όπως η εκπαίδευση και οι σχολικές δραστηριότητες, η υγειονομική περίθαλψη, καθώς και ένα υγιεινό γεύμα κάθε σχολική ημέρα. Επίσης, αποτελεσματική πρόσβαση σε υγιεινή διατροφή και επαρκή στέγαση. Αυτή η πολυδιάστατη προσέγγιση αφορά επίσης κατάλληλες πολιτικές παροχών και αδειών, καθώς και μια προσβάσιμη και δίκαιη αγορά εργασίας.
Εφαρμογή της εγγύησης για τα παιδιά
Η θέσπιση της ευρωπαϊκής εγγύησης για τα παιδιά έγινε με σύσταση του Συμβουλίου τον Ιούνιο του 2021. Αποσκοπεί στην καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας, διασφαλίζοντας την πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, όπως η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση. Μέχρι στιγμής, 25 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ έχουν υιοθετήσει τα εθνικά τους σχέδια δράσης για την εγγύηση για τα παιδιά. Το Κοινοβούλιο καλεί και τα υπόλοιπα κράτη μέλη να εγκρίνουν επειγόντως τα σχέδιά τους.
Σύμφωνα με τη Eurostat, 95,3 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ αντιμετώπιζαν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού το 2022. Αριθμός που αντιπροσωπεύει σχεδόν το 22% του ευρωπαϊκού πληθυσμού. Η κατάσταση για τα παιδιά είναι χειρότερη: το 2022, σχεδόν ένα στα τέσσερα παιδιά στην ΕΕ αντιμετώπιζε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού