Κοξάκι: Έξαρση κρουσμάτων στη Λάρισα σε μικρά παιδιά – Τι να προσέξουν οι γονείς
άρρωστο παιδί στο κρεβάτι
Credit: 123RF

Έξαρση έχει καταγραφεί στις παιδικές ιώσεις το τελευταίο διάστημα και συγκεκριμένα στον ιό Κοξάκι, όπου ανησυχεί πολλούς γονείς. Στη Λάρισα, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, παρουσιάζουν αύξηση τα περιστατικά στις εκπαιδευτικές δομές της περιοχής. Μέσα σε μια εβδομάδα έχουμε αρκετά συμπτώματα σε περισσότερα από τρία παιδιά κάτω των 5 ετών σε κάθε βρεφονηπιακό σταθμό και νηπιαγωγείο της πόλης.

Πιο επιρρεπείς στην ασθένεια είναι τα παιδιά προσχολικής ηλικίας και οι έφηβοι, με τον κίνδυνο μόλυνσης να είναι μεγαλύτερος στα παιδιά μέχρι 5 ετών.

Η υψηλή μεταδοτικότητα του ιού ευθύνεται για την έξαρση που παρουσιάζει ανά περιόδους ειδικά σε σχολεία. Επίσης, σε παιδικούς σταθμούς, κατασκηνώσεις και όπου αλλού υπάρχει μεγάλος αριθμός παιδιών για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αίτια – συμπτώματα

Ο ιός Κοξάκι ανήκει στην οικογένεια των εντεροϊών, ζει στον πεπτικό σωλήνα και μπορεί να μεταδοθεί από έναν άνθρωπο σε κάποιον άλλο μέσω των σταγονιδίων του βήχα, του φτερνίσματος, της ομιλίας ή από επαφή με μολυσμένες επιφάνειες.

Το κοξάκι χωρίζεται στον τύπο Α και Β. Στη χώρα μας τα περισσότερα κρούσματα ανήκουν στον τύπο Α που παρουσιάζει πιο ήπια συμπτώματα και ο χρόνος επώασης του είναι από 3 έως 6 ημέρες.

Τα συμπτώματα είναι πυρετός, πόνος στο λαιμό, βήχας, διάρροια, ρινική καταρροή και χαρακτηριστικό είναι οι φυσαλίδες σε γλουτούς, στόμα, πέλματα και παλάμες στα παιδάκια.

Άλλες ιώσεις

Αυτό το διάστημα έχουμε και πολλές λαρυγγίτιδες, ενώ αναμένουμε το επόμενο διάστημα, λόγω και της εποχής, μια έξαρση στη γρίπη αλλά και στον αναπνευστικό συγκυριακό ιό.

Οι γιατροί επισημαίνουν στους γονείς όταν βλέπουν συμπτώματα στα παιδιά τους να μην τα στέλνουν στο σχολείο.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα