Βραβείο Ζαχάρωφ 2023: Στην Jina Mahsa Amini και το ιρανικό κίνημα γυναικών
Η φωτό από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tο Κοινοβούλιο αποφάσισε ότι νικητές του Βραβείου Ζαχάρωφ 2023 για την Ελευθερία της Σκέψης είναι η Jina Mahsa Amini και το Κίνημα «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία» στο Ιράν.

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola πραγματοποίησε την ανακοίνωση στην ολομέλεια του Στρασβούργου την Πέμπτη, έπειτα από απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων του Κοινοβουλίου.

Η πρόεδρος Metsola δήλωσε: «Στις 16 Σεπτεμβρίου ήταν η πρώτη επέτειος της δολοφονίας της Jina Mahsa Amini στο Ιράν. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στέκεται περήφανα στο πλευρό όσων γενναία και ασυμβίβαστα συνεχίζουν να αγωνίζονται για την ισότητα, την αξιοπρέπεια και την ελευθερία στο Ιράν.

Στεκόμαστε στο πλευρό εκείνων που, ακόμη και από τη φυλακή, συνεχίζουν να κρατούν ζωντανές τις Γυναίκες, τη Ζωή και την Ελευθερία. Επιλέγοντας τους για το Βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης 2023, το Κοινοβούλιο αυτό μνημονεύει τον αγώνα τους και συνεχίζει να τιμά όλους όσοι έχουν πληρώσει το απόλυτο τίμημα για την ελευθερία.»

Η Jina Mahsa Amini ήταν 22χρονη Κούρδισσα από το Ιράν. Συνελήφθη από την αστυνομία στην Τεχεράνη στις 13 Σεπτεμβρίου 2022 κατηγορούμενη ότι παρέβη τους αυστηρούς νόμους του Ιράν περί σεμνότητας και πέθανε σε νοσοκομείο της Τεχεράνης τρεις ημέρες αργότερα, μετά από σωματική κακοποίηση που υπέστη κατά τη διάρκεια της κράτησής της.

Ο θάνατός της πυροδότησε μαζικές διαμαρτυρίες γυναικών στο Ιράν, οι οποίες με το σύνθημα «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία», διαμαρτύρονται κατά της νομοθεσία για τη χιτζάμπ και άλλων νόμων που εισάγουν διακρίσεις.

Μετά τη βίαιη καταστολή αυτών των διαδηλώσεων από το ιρανικό καθεστώς, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει επανειλημμένα καταδικάσει τη δεινή κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

Τον Οκτώβριο του 2022, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν κυρώσεις κατά Ιρανών αξιωματούχων που εμπλέκονται τόσο στον θάνατο της Jina Mahsa Amini όσο και στην καταστολή που εξαπέλυσε το καθεστώς, εκφράζοντας παράλληλα την ισχυρή υποστήριξή τους στο ειρηνικό κίνημα διαμαρτυρίας στο Ιράν.

Τον Ιανουάριο του 2023, οι ευρωβουλευτές απαίτησαν περισσότερες κυρώσεις κατά του ιρανικού καθεστώτος και η ΕΕ να θέσει τους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης στον κατάλογο τρομοκρατικών οργανώσεων.

Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί στις 13 Δεκεμβρίου 2023 στην αίθουσα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα