Ευλογιά των πιθήκων: Περισσότερα από 50.000 κρούσματα παγκοσμίως
Computer with word Monkeypox.

Περισσότερα από 50.000 κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων έχουν καταγραφεί από τις αρχές Μαΐου, κυρίως στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Συγκεκριμένα μέχρι και χθες, 31 Αυγούστου, είχαν καταγραφεί 50.496 μολύνσεις και 16 θάνατοι. Στις ΗΠΑ, όπως και στην Ευρώπη, ο ρυθμός των μολύνσεων φαίνεται ότι έχει αρχίσει να επιβραδύνεται.

«Δεν είμαστε αναγκασμένοι να ζούμε με την ευλογιά των πιθήκων εάν λαμβάνουμε τα σωστά μέτρα. Με τα κατάλληλα μέτρα, αυτή η έξαρση μπορεί να σταματήσει» τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Πρόσθεσε ότι αν και σε πολλές χώρες της αμερικανικής ηπείρου υπάρχει αυξητική τάση, παρατηρείται ταυτόχρονα μια «τάση μείωσης στον Καναδά». Οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές είχαν επίσης αναφέρει νωρίτερα ότι επιβραδύνεται ελαφρά ο ρυθμός των μολύνσεων στις ΗΠΑ.

Εκτός της Αφρικής, όπου η ασθένεια είναι ενδημική σε ορισμένες χώρες, η ευλογιά των πιθήκων πλήττει κατά κύριο λόγο άνδρες που είχαν ερωτική επαφή με άλλους άνδρες. Για να σταματήσει η εξάπλωση του ιού, ο ΠΟΥ συνιστά τον στοχευμένο εμβολιασμό, την ιχνηλάτηση των στενών επαφών των ασθενών και τον περιορισμό του αριθμού των σεξουαλικών συντρόφων. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η ευλογιά των πιθήκων δεν θεωρείται σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, αφού μπορεί να προσβάλει τον καθένα. Η μετάδοση μπορεί να γίνει με την επαφή με το δέρμα αλλά και με τα μολυσμένα ρούχα ή σεντόνια του ασθενούς.

Ο ΠΟΥ τόνισε ότι δεν πρέπει να στιγματιστεί μια συγκεκριμένη κοινότητα ανθρώπων, γιατί αυτό μπορεί να αναγκάσει τα μέλη της να αποκρύψουν την ασθένειά τους, να μην ζητήσουν ιατρική βοήθεια και να συνεχίσουν έτσι να μεταδίδουν τον ιό.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα