Catherine Deneuve: Χρυσός Λέοντας για την “ωραία της ημέρας” – Η λαμπερή καριέρα και οι θυελλώδεις έρωτές της
(Photo by REPORTERS ASSOCIES/Gamma-Rapho via Getty Images)

Το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βενετίας σήκωσε αυλαία πριν από μερικά 24ωρα, με τη βράβευση της Catherine Deneuve με Χρυσό Λέοντα για τη συνολική προσφορά της στον κινηματογράφο.

Η θρυλική Γαλλίδα σταρ έλαμψε στο κόκκινο χαλί στα 78 της χρόνια και ανέβηκε στη σκηνή για να παραλάβει το βραβείο της για το σύνολο της καριέρας της.

@Jan_208/twitter

Η Γαλλίδα σταρ έχει ήδη τιμηθεί με το βραβείο πρώτου γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία “Κάτω από τα φώτα της πλατείας” της Νικόλ Γκαρσιά. Όταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο για το νόημα αυτού του βραβείου, επεσήμανε: “Δεν κοιτάμε πίσω. Δεν είναι άρνηση, αλλά επειδή δεν έχω τον χρόνο, κυρίως γι’ αυτό”.

@MiesBee/twitter

Ο ζωντανός θρύλος του κινηματογράφου παρέλαβε το βραβείο εμφανώς συγκινημένη και ευχαρίστησε το κοινό, που χρόνια μαγεύει μέσα από τις ταινίες της. Η Μόστρα που φέτος τιμά με ειδικό Χρυσό Λέοντα την Deneuve είχε τιμήσει το 1967 μία από τις πιο θρυλικές ταινίες στις οποίες είχε πρωταγωνιστήσει, την “Ωραία της ημέρας” του Λουίς Μπουνιουέλ.

Η λαμπερή καριέρα

Γεννήθηκε στο Παρίσι στις 22 Οκτωβρίου 1943. Είναι μία από τις πιο διάσημες Γαλλίδες σταρ και θεωρείται ζωντανός θρύλος του κινηματογράφου. Είναι γνωστή για τη γαλλική ομορφιά της καθώς και για τους ρόλους της σε ταινίες μερικών από τους διακεκριμένους σκηνοθέτες του κόσμου. Έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο στα δεκατρία της χρόνια, το 1957, ενώ έπαιξε σε περισσότερες από 120 ταινίες σε μια καριέρα που εκτείνεται σε περισσότερες από πέντε δεκαετίες.

Catherine Deneuve

Έχει συνεργαστεί με αρκετούς διαπρεπείς σκηνοθέτες, όπως οι Roman Polanski, Roger Vadim, Jacques Demy και Luis Buñuel. Αν και έπαιξε μικρούς ρόλους σε πολλές από τις πρώτες ταινίες της, η πραγματική αναγνώριση ήρθε με το μιούζικαλ του Jacques Demy “Les Parapluies de Cherbourg” (“Οι Ομπρέλες του Χερβούργου”) το 1964. Η αξιομνημόνευτη ερμηνεία της ως Geneviève Emery στην ταινία άνοιξε τον δρόμο για ρόλους πρωταγωνίστριας.

instagram/ vlpla

Μερικές από τις σημαντικότερες ταινίες στις οποίες έχει πρωταγωνιστήσει είναι οι: Repulsion, Belle de Jour, Tristana, Mississippi Mermaid, Hustle, The Last Metro, The Hunger, 8 Women και Dancer in the Dark. Η εξαιρετική της ερμηνεία ως Eliane στο επικό δράμα “Ινδοκίνα” σε σκηνοθεσία του Régis Wargnier της χάρισε την πρώτη της υποψηφιότητα για Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου. Ήταν υποψήφια για βραβείο BAFTA Καλύτερης Ηθοποιού για την ταινία Belle de Jour. Υποψήφια δεκατέσσερις φορές, έχει κερδίσει δύο φορές τα βραβεία Cesar για τις εξαιρετικές της ερμηνείες στα “The Last Metro” και “Ινδοκίνα”.

Η Deneuve θεωρείτο η μούσα του Yves Saint Laurent, ο οποίος σχεδίασε τα κοστούμια για τις ταινίες της “Mississippi Mermaid”, “Belle de Jour”, “Η υποταγή”, “Ο μπάτσος”, “Liza” και “Αίμα και πάθος”.

Catherine Deneuve και Alain Delon instagram/ catherinedeneuveoficiel

Οι θυελλώδεις έρωτές της

Ένα βράδυ η Deneuve γνώρισε τον Roger Vadim στην περιοχή Montparnasse του Παρισιού. Τον ερωτεύτηκε με την πρώτη ματιά. Αυτός διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην προσωπικότητά της, τη δίδαξε πώς να είναι γυναίκα, με προσωπικότητα και χιούμορ και να ζει ευτυχισμένα. Δεν παντρεύτηκαν ποτέ, όμως απέκτησαν έναν γιο, τον Christian Vadim, που γεννήθηκε στις 18 Ιουνίου 1963. Έμειναν φίλοι μέχρι το τέλος του “σκηνοθέτη που έφτιαχνε ντίβες” και η Deneuve καθιερώθηκε σαν αιθέρια ομορφιά.

persioabilhoa/instagram Catherine Deneuve 1967 Belle de Jour

Μετά τον Vadim, παντρεύτηκε τον φωτογράφο David Bailey, με τον οποίο έμεινε παντρεμένη από το 1965 έως το 1972, αλλά δεν απέκτησαν παιδιά. Στη συνέχεια είχε ερωτική σχέση με τον Marcello Mastroianni με τον οποίο συνεργάστηκαν σε πέντε ταινίες: It Only Happens to Others (1971), Love to Eternity (1972), A Slightly Pregnant Man (1973), Don’t Touch the White Woman! (1974) και One Hundred and One Nights (1995).

Στις 28 Μαΐου 1972 γεννήθηκε η κόρη τους Chiara Mastroianni. ΑΚολούθησαν τα ειδύλλια με τον μεγιστάνα Pierre Lescure και τον σκηνοθέτη François Truffaut.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα