Bασίλισσα Ελισάβετ: Το FBI αποκάλυψε σχέδιο δολοφονίας στη διάρκεια της επίσκεψής της στις ΗΠΑ το 1983
Credit: Shaun Jeffers/Shutterstock

Για τις απειλές κατά της βασίλισσας Ελισάβετ στη διάρκεια της περιοδείας της στην Καλιφόρνια πριν από 40 χρόνια ήταν ενημερωμένο το FBI.

Για πρώτη φορά, σε πρόσφατα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα αποκαλύπτεται ότι το FBI γνώριζε για απειλές δολοφονίας κατά της βασίλισσας Ελισάβετ κατά την επίσκεψή της στις ΗΠΑ με τον πρίγκιπα Φίλιππο το 1983. Η βασίλισσα και ο δούκας του Εδιμβούργου είχαν προσκληθεί από τον τότε πρόεδρο Ronald Reagan για να δουν την πατρίδα του και οι Αρχές έμαθαν λίγες εβδομάδες πριν ότι ένας φερόμενος ως υποστηρικτής του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA) επιθυμούσε να της κάνει κακό.

Το βασιλικό ζεύγος έφτασε με το βασιλικό γιοτ Britannia στις 26 Φεβρουαρίου και πέρασε μια εβδομάδα εξερευνώντας τα καλύτερα μέρη της Καλιφόρνιας, ανέφεραν τότε οι New York Times.

Στα αρχεία του FBI που είδε το PEOPLE, τον Φεβρουάριο του 1983, ένας αξιωματικός του αστυνομικού τμήματος του Σαν Φρανσίσκο ήρθε σε επαφή με έναν άλλο αξιωματικό ο οποίος “είναι τακτικός θαμώνας και γνωστός με έναν άλλον θαμώνα του Dovre Club. (Το Dovre Club έχει μια δημοφιλή φήμη ως “ρεπουμπλικανικό μπαρ” στο οποίο συχνάζουν συμπαθούντες του Προσωρινού Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (PIRA).

Σύμφωνα με την έκθεση, ο άγνωστος είπε στον αξιωματικό ότι η κόρη του “είχε σκοτωθεί στη Βόρεια Ιρλανδία από σφαίρα από καουτσούκ” και ότι σκόπευε να βλάψει τη Βρετανίδα βασίλισσα.

Ο άνδρας αυτός ισχυρίστηκε επιπλέον ότι επρόκειτο να επιχειρήσει να βλάψει τη βασίλισσα Ελισάβετ και ότι θα το έκανε αυτό είτε ρίχνοντας κάποιο αντικείμενο από τη γέφυρα Golden Gate όταν θα περνούσε από κάτω είτε θα επιχειρούσε να σκοτώσει τη βασίλισσα Ελισάβετ όταν θα επισκεπτόταν το Εθνικό Πάρκο Yosemite“, αναφέρεται στα έγγραφα, ενώ σημειώνεται ότι η Μυστική Υπηρεσία σχεδίαζε να κλείσει τους διαδρόμους στη γέφυρα Golden Gate όταν το πλοίο πλησίαζε.

Στους φακέλους προστίθεται ότι οι Αρχές σχεδίαζαν να έρθουν σε επαφή με τον άγνωστο, “ο οποίος έχει ανακριθεί σε υποθέσεις του PIRA και ήταν γενικά συνεργάσιμος, αν και δεν κρύβει τη συμπάθειά του για τον IRA”.

Η βασιλική επίσκεψη στις ΗΠΑ έγινε κατά τη διάρκεια των Troubles, της 30ετούς σύγκρουσης στη Βόρεια Ιρλανδία που δίχασε τους ενωτικούς και τους εθνικιστές για το αν η Βόρεια Ιρλανδία θα έπρεπε να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο ή να ενταχθεί στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, ανέφερε το BBC. Ομάδες και από τις δύο πλευρές, όπως ο IRA και η Εθελοντική Δύναμη του Όλστερ, πραγματοποίησαν επιθέσεις και βρετανικά στρατεύματα αναπτύχθηκαν στη Βόρεια Ιρλανδία.

Οι ταραχές ολοκληρώθηκαν με την υπογραφή της συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής το 1998. Παρά την απειλή, το FBI ανέφερε ότι η επίσκεψη της βασίλισσας Ελισάβετ στην Καλιφόρνια ολοκληρώθηκε “χωρίς επεισόδια” και η υπόθεση έκλεισε.

Σε άλλο σημείο του εκτενούς φακέλου, πριν η βασίλισσα επισκεφθεί το Κεντάκι το 1989, το FBI σημείωσε ότι “η πιθανότητα απειλών κατά της βρετανικής μοναρχίας είναι πάντα παρούσα από τον Ιρλανδικό Δημοκρατικό Στρατό.”

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα