Μια βραδιά εμπνευσμένη από τη φιλοσοφία του «Art of Slow» δημιούργησε το premium ρούμι Zacapa στο εστιατόριο FUGA

Είναι ορισμένες βραδιές που η έννοια του χρόνου αποκτά άλλη διάσταση, υπόσταση και σημασία. Όπως η σημασία του να αφιερώνεις ουσιαστικό χρόνο σε όσα πραγματικά αξίζουν, να τα ζεις ως πρωταγωνιστής και όχι ως απλός θεατής. Μία τέτοια βραδιά, ξεχωριστών γευστικών συναντήσεων δημιούργησε τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου, στο εστιατόριο FUGA το premium ρούμι Zacapa, η οποία ήταν εμπνευσμένη από τη φιλοσοφία του «Art of Slow», που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη διαδικασία παραγωγής του.
Ένα πολυσυλλεκτικό δείπνο-εμπειρία, αποτέλεσμα μίας δημιουργικής «σύμπραξης» ταλαντούχων ανθρώπων, που εμπνεύστηκαν από τον πολύπλοκο γευστικά χαρακτήρα του Zacapa και έδωσαν τη δική τους οπτική πίσω από τo Art of Slow με απώτερο στόχο να εξυψώσουν την κουλτούρα του φαγητού και του ποτού.
Το ρούμι Zacapa είναι συνυφασμένο με την υψηλή γαστρονομία, το fine dining και την εκλεπτυσμένη δημιουργία που αναβλύζει μέσα από αυτή. Μάλιστα, ως επισφράγιση της στενής αυτής σχέσης το Zacapa βρέθηκε στη φαντασμαγορική τελετή απονομής του θεσμού που στοχεύει στην προώθηση της διαφορετικότητας της διεθνούς γαστρονομίας “World Restaurant Awards”, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Παρίσι. Η σχέση με τη γαστρονομία αποτελεί ένα ακόμα πεδίο «έκφρασης» για τη δημιουργία πολυδιάστατων γαστρονομικών εμπειριών, αντίστοιχο με το ξεχωριστό ταξίδι γεύσεων που δημιούργησε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, στο εστιατόριο FUGA.
Εκλεκτή καλεσμένη στην Αθήνα, ένας ζωντανός θρύλος, η Master Blender για το ρούμι Zacapa, Lorena Vasquez. Πρόκειται για τη γυναίκα που βρίσκεται πίσω από αυτό το εξαίσιο απόσταγμα και σίγουρα δε θα υπήρχε καταλληλότερο πρόσωπο από τη señora Vasquez για να μυήσει τους καλεσμένους στις ιδιαίτερες γευστικές νότες του, να τους μεταφέρει την πραγματική έννοια του Art of Slow, αλλά και να τους μεταδώσει το αστείρευτο πάθος για τη δουλειά της.
Η βραδιά ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς και τους καλεσμένους να απολαμβάνουν μία παραλλαγή της κλασικής συνταγής “Old Fashioned” με βάση το ρούμι Zacapa Solera 23 και στη συνέχεια να λαμβάνουν τις θέσεις τους γύρω από το τραπέζι.

Lorena Vasquez

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η Lorena Vasquez μέσα από μια εκλεπτυσμένη γευσιγνωσία στις ετικέτες Zacapa Solera 23, Zacapa XO και Zacapa Royal ταξίδεψε τους συνδαιτημόνες της βραδιάς σε γνώριμα για εκείνη μονοπάτια, αυτά της καταπράσινης γης της Γουατεμάλα, αλλά και στα μυστικά που κρύβει ο απαράμιλλος γευστικός χαρακτήρας του Zacapa, σημειώνοντας παράλληλα: «Η ανάγκη να αφιερώσουμε πολύτιμο και ουσιαστικό χρόνο σε όσα αγαπάμε είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Όπως σε εμάς η διαδικασία ωρίμανσης του Zacapa απαιτεί αρκετό χρόνο, έτσι κι εγώ σας προτρέπω να πάρετε τον απαραίτητο χρόνο για να το απολαύσετε».

Chef Δημήτρης Κατριβέσης

Το ειδικά σχεδιασμένο menu της βραδιάς με γευστικές επιρροές από τη Λατινική Αμερική, έφερε την υπογραφή του βραβευμένου chef Δημήτρη Κατριβέση. Εξαίσιες πρώτες ύλες, αρμονία και ισορροπία γεύσεων είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που διέπουν τη μαγειρική φιλοσοφία του chef και τα οποία αναδείχθηκαν εξαίσια μέσα από τα εύγευστα πιάτα της βραδιάς, όπως το φουά γκρα σε ψωμί μπαχαρικών με καρύδα και μέλι και το σιτεμένο σε κότζι κόντρα φιλέτο με πατάτα και εσπρέσο, υπό τη συνοδεία του εξαίσιου ρούμι Zacapa. Και εδώ η σημασία του χρόνου είναι παραπάνω από πολύτιμη και αναγκαία καθώς για να δέσουν όλα τα υλικά μαζί, να γίνουν ένα, να ωριμάσουν, να εξελιχθούν, να αποκτήσουν σώμα και ψυχή απαιτείται χρόνος. Μόνο ο χρόνος καταφέρνει να ενώσει όσα με μια πρώτη ματιά μπορεί να φαίνονται ασύνδετα.

Chef pâtissier Φίλιππος Παπασπύρου

Ο chef pâtissier Φίλιππος Παπασπύρου δημιούργησε ένα επιδόρπιο εμπνευσμένο από την αργή διαδικασία ωρίμανσης και τη ξεχωριστή γεύση του εκλεκτού ρούμι από τη Γουατεμάλα. Το ρούμι Zacapa Solera 23 που ωριμάζει σε υψόμετρο 2.300 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, όπου χαρακτηριστικά το αποκαλούν «Το Σπίτι πάνω από τα Σύννεφα», συνδυάστηκε αρμονικά σε ένα γλυκό που περιλάμβανε όλες τις δυνατές τεχνικές με σοκολάτα. Στη γεύση του κυριαρχούσαν πλούσιες νότες καφέ, που ανέδειξαν την υπέροχα περίπλοκη και γεμάτη γεύση του spirit, σε ένα ευφάνταστο επιδόρπιο με τη χαρακτηριστική ονομασία “Black Pearl”.

Η γευστική διαδρομή του Art of Slow δείπνου, ολοκληρώθηκε μία εντυπωσιακή ζεστή εκδοχή digestif cocktail με Zacapa από τον βραβευμένο coffee expert Μιχάλη Δημητρακόπουλο. Μία προσεκτικά επιλεγμένη ποικιλία καφέ από τη Γουατεμάλα συνδυάστηκε αρμονικά με τα γλυκά αρώματα καραμέλας, βανίλιας και βουτύρου που απαντώνται στο ρούμι Zacapa, ξεδιπλώνοντας μια ιδιαίτερη πανδαισία γεύσεων.
Είτε λοιπόν πρόκειται για ένα εκπληκτικό γεύμα σε ένα πολύ όμορφο εστιατόριο, είτε όταν απολαμβάνουμε ένα εκλεκτό ποτό κατά τη διάρκεια ενός δείπνου, είναι πλέον περισσότερο από αναγκαίο να επιβραδύνουμε και να ξεφεύγουμε από τους φρενήρεις ρυθμούς που κινείται η σύγχρονη ζωή, έτσι ώστε να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να επανασυνδεθούμε με αγαπημένα πρόσωπα και να ανακαλύψουμε τον κόσμο γύρω μας.

Coffee expert Μιχάλης Δημητρακόπουλος

Οι εμπειρίες αποκτούν πραγματικό νόημα μόνο μέσα από την ουσιαστική επένδυση χρόνου, διαφορετικά όλα μας προσπερνούν και δεν μας αφήνουν καμία «γεύση». Ας ακολουθήσει ο καθένας μας το #ArtOfSlow με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο, δημιουργώντας τον προσωπικό χρόνο που έχει ανάγκη για να εκτιμήσει στο μέγιστο τις απολαύσεις της ζωής που πραγματικά έχουν σημασία. Στον χρόνο τους.

 

Σχετικά με το ρούμι Zacapa
Παρασκευασμένο από την ταλαντούχο Master Blender Lorena Vasquez, το Rum Zacapa ωριμάζει στην Γουατεμάλα “στο σπίτι πάνω από τα σύννεφα” στα 2.300 μέτρα, μεταξύ ψηλών βουνών με ενεργά ηφαίστεια και πράσινα τοπία. Χρησιμοποιεί τη διαδικασία Sistema Solera που “ξεκουράζει” τα blend από διαφορετικά Reserve Rum διαφορετικών ηλικιών και χαρακτήρων. Αποστάζεται μόνο από το συμπυκνωμένο παρθένο μέλι ζαχαροκάλαμου και όχι από μελάσσες, παλαιώνεται σε τέσσερις διαφορετικούς τύπους βαρελιών: βαρέλι αμερικανικού ουίσκι, καπνισμένο βαρέλι scotch ουίσκι, βαρέλι Olorosso sherry και βαρέλι sherry Pedro Ximenez, και είναι ένα blend από διάφορα βαρέλια που περιέχουν ρούμι 6 έως 23 ετών. Και επειδή το ρούμι ωριμάζει πιο αργά σε μεγαλύτερα ύψη, όπου ο ψυχρός αέρας του βουνού μειώνει τη εξάτμιση του αποστάγματος – η διαδικασία επιτρέπει στο χρώμα, το άρωμα και τη γεύση να πάρουν όλο το χρόνο που χρειάζονται για να ωριμάσουν σε τέλεια αρμονία. Το ρούμι πήρε το όνομά του από μια πόλη της Γουατεμάλα το 1976, προς τιμήν των εκατό ετών από την ίδρυση της πόλης Zacapa. Κάθε φιάλη έχει μια χειροποίητη ψάθινη ζώνη (petate) – μια παράδοση 3.000 ετών των Μάγιας που συμβολίζει την ενότητα του ουρανού και της γης.
Άρωμα
Μια απαλή μυρωδιά αρχικά, που εξελίσσεται πολύπλοκα μέσα στο ποτήρι: γλυκά αρώματα καραμέλας, βανίλιας, κακάου και βουτύρου, συνδυάζονται με στρώματα γεύσης των διαφορετικών βαρελιών κατά τη διαδικασία απόσταξης “Sistema solera”. Νότες sherry καραμελωμένων ψημένων βραζιλιάνικων καρπών και φουντουκιών αναμειγνύονται με το χαρακτηριστικό άρωμα της καραμελωμένης μπανάνας και του αποξηραμένου ανανά που διακρίνονται στα πρώην βαρέλια αμερικάνικου ουίσκι.
Γεύση
Υπέροχα περίπλοκη, γενναιόδωρη και γεμάτη,  με γλυκές νότες μελιού – χαρακτηριστικό των παλαιωμένων spirits. Στο βάθος της διακρίνονται οι νότες ξερών φρούτων και βερίκοκου και στο αποκορύφωμά της οι νότες αλμυρού βελανιδιού, μοσχοκάρυδου, δέρματος και καπνού με νότες καφέ και εξαιρετικά γλυκιάς βανίλιας, ισορροπημένη με ένα πικάντικο άγγιγμα κανέλας και τζίντζερ στο ευχάριστα αυστηρό τέλος του. Πραγματικά πρόκειται για ένα ρούμι για απαιτητικούς ουρανίσκους.

Ακολουθήστε το Instyle στο Instagram

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα