Sleep Well: 6 + 1 tips για να κοιμόμαστε καλύτερα

Το ξέρατε ότι ο σωστός βραδινός ύπνος είναι δυνατόν να ωφελήσει την ποιότητα της εργασίας ακόμα και των προσωπικών σας σχέσεων; Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι που έχουν μάθει να κοιμούνται ήρεμα και βαθιά, είναι εκείνοι που εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσοστά συγκέντρωσης, που λύνουν με μεγαλύτερη ευκολία τα προβλήματα που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της μέρας αλλά κι εκείνοι που ανταπεξέρχονται με περισσότερη άνεση σε ένα απαιτητικό πρόγραμμα.

Εμείς, αναζητήσαμε τους τρόπους που θα μας βοηθήσουν να κοιμόμαστε σαν μωρά και ιδού τι ανακαλύψαμε.

1. Πηγαίνετε για ύπνο πάντα την ίδια ώρα.

Ακούστε το σώμα σας και ξαπλώστε στο κρεβάτι σας την ώρα που αισθάνεστε αρκετά κουρασμένοι. Το επόμενο βήμα είναι να μάθετε να ξυπνάτε την ίδια ώρα. Θα καταλάβετε ότι κοιμάστε και ξυπνάτε τη σωστή ώρα όταν δεν θα χρειάζεστε ξυπνητήρι για να σηκωθείτε από το κρεβάτι αλλά θα το κάνετε μόνοι σας, όταν θα έχετε χορτάσει αρκετό ύπνο.

2. Κοιμηθείτε μέσα στη μέρα.

Ένα μικρό διάλειμμα για ύπνο μέσα στη μέρα – κατά προτίμηση νωρίς το απόγευμα – θα σας διευκολύνει να αποβάλλεται την ένταση, χωρίς να διαταράξει το πρόγραμμα του βραδινού σας ύπνου. Το μόνο που πρέπει να προσέξετε είναι η διάρκεια. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τριάντα λεπτά με μια ώρα είναι ο ιδανικός χρόνος.

3. Δημιουργήστε ένα όμορφο περιβάλλον.

Θυμάστε πόσο απολαμβάναμε ως παιδιά τη μυρωδιά των φρεσκοπλυμένων σεντονιών ή πόση ώρα μπορεί να χαζεύαμε τον χώρο μας, πριν μας πάρει ο ύπνος; Κάντε το ίδιο και τώρα. Επενδύστε σε έπιπλα και μικροαντικείμενα που σας φτιάχνουν τη διάθεση και γιατί όχι είναι φορτισμένα με θετικές αναμνήσεις. Αποφύγετε τα πολύ έντονα χρώματα και προτιμήστε παλ αποχρώσεις που η θέα τους και μόνο σας ηρεμεί. Τέλος και αφού έχετε κάνει όλα τα παραπάνω, φροντίστε να διατηρείτε τη θερμοκρασία της κρεβατοκάμαρας σε όσο το δυνατόν πιο ισορροπημένα επίπεδα, αποφεύγοντας τη μη φυσιολογική ζέστη ή το πολύ κρύο.

4. Προγραμματίστε το τελευταίο γεύμα της ημέρας τέσσερις ώρες πριν πάτε για ύπνο.

Πολύ άνθρωποι έχουν τη συνήθεια να τρώνε αργά το βράδυ, προκειμένου να είναι όλη η οικογένεια στο σπίτι και να απολαύσουν όλοι μαζί το δείπνο τους. Δυστυχώς – και ειδικά – αν φάμε ένα παχυντικό φαγητό με πολλά λιπαρά ο οργανισμός θα χρειαστεί τον διπλάσιο χρόνο για τη χώνεψη του, γεγονός που προκαλεί ενοχλήσεις κατά τη διάρκεια του ύπνου. Δώστε χρόνο στο σώμα σας να λειτουργήσει ομαλά και φροντίστε να τρώτε αρκετή ώρα πριν πέσετε για ύπνο.

5. Μειώστε την καφεΐνη.

Αν καταναλώνετε πολλά αναψυκτικά η πίνετε αρκετούς καφέδες κατά τη διάρκεια της μέρας, θα δυσκολευτείτε πολύ περισσότερο να διατηρήσετε ένα συνεπές πρόγραμμα ύπνου. Για να εξασφαλίσετε καλύτερη ποιότητα στον ύπνο σας, αποφύγετε την καφεΐνη μετά τις μεσημεριανές ώρες και αντικαταστήστε τον καφέ και τα αναψυκτικά με βότανα και χαλαρωτικά αφεψήματα.

6. Βάλτε την άσκηση στη ζωή σας.

Δεν χρειάζεται να τρέχετε στο γυμναστήριο, μια τριαντάλεπτη βόλτα με τον σκύλο σας ή μερικές στάσεις της γιόγκα στο σαλόνι είναι αρκετές για να έχετε όλα τα οφέλη της γυμναστικής χωρίς να ιδρώνετε στον διάδρομο του γυμναστηρίου.

7. Κάντε ασκήσεις χαλάρωσης.

Αν πάτε στο κρεβάτι και αισθάνεστε ακόμα, ότι τα προβλήματα της ημέρας σας κυνηγάνε, δοκιμάστε την παρακάτω άσκηση. Ξεκινήστε από τα δάχτυλα των ποδιών και σταδιακά, σφίξτε έναν – έναν, όλους τους μυς του σώματος σας για μερικά δευτερόλεπτα και στη συνέχεια αφήστε τους και πάλι να χαλαρώσουν. Κάντε το μέχρι να φτάσετε στο κεφάλι και θα εκπλαγείτε πόσο πιο ήρεμοι και έτοιμοι για ύπνο θα νιώσετε!

Διαβάστε επίσης: Πέντε αλήθειες που πρέπει να θυμούνται όσοι δεν σταματούν να κυνηγούν τα όνειρά τους

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα