Πέντε αρνητικές σκέψεις από τις οποίες μπορούμε να απαλλαγούμε σήμερα

Καινούργιος χρόνος σημαίνει και ευκαιρία για νέα ξεκινήματα αλλά πως θα πετύχουμε τους στόχους μας αν δεν αντικαταστήσουμε τις αρνητικές σκέψεις, που επιβαρύνουν τη καθημερινότητα μας, με θετικές που μας κάνουν να αισθανόμαστε υγιείς, δυνατοί και αισιόδοξοι;

To InStyle.gr αναζήτησε τις φράσεις εκείνες που επαναλαμβάνουμε χαμηλόφωνα ή μεγαλόφωνα και μας στερούν τη χαρά, την ηρεμία και την αυτοπεποίθηση που μας αξίζει.

1. «Καταστροφολογία».

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η τάση μας να μεγαλοποιούμε τις καταστάσεις, μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα επιζήμια για την ψυχική μας υγεία αλλά και για τη στάση με την οποία αντιμετωπίζουμε ολόκληρη τη ζωή μας. Για να γλυτώσετε το άγχος, το στρες και την ένταση που σας προκαλεί μια τέτοια συμπεριφορά προσπαθήστε να αποδίδετε στο κάθε πρόβλημα τη σημασία που του αναλογεί και όχι μεγαλύτερη.

2. Τα παίρνουμε όλα προσωπικά.

Δυστυχώς η ευτυχώς, ο κόσμος δεν κινείται γύρω από μας, γεγονός που είναι καλό να κρατάμε στο μυαλό μας για τις στιγμές που τείνουμε να πιστέψουμε ότι οι συμπεριφορές των άλλων εξαρτώνται από τις δικές μας αντιδράσεις και μόνο. Αν κάποιος σας μιλήσει απότομα ή μια μέρα αποφύγει να σας χαιρετήσει, εξετάστε το ενδεχόμενο η διάθεση του να έχει επηρεαστεί από κάτι που δεν έχει να κάνει με εσάς αλλά που προηγήθηκε της παρουσίας σας στο χώρο.

3. Δίνουμε έμφαση στα αρνητικά.

Κάντε ένα απλό τεστ, αν στο τέλος της ημέρας όταν συναντήσετε τον σύντροφο σας επιλέξετε να του αφηγηθείτε μόνο τα αρνητικά που πιθανόν σας συνέβησαν τις προηγούμενες ώρες, τότε ίσως να επικεντρώνεστε ιδιαίτερα στα αρνητικά και να αφήνετε απ’ έξω τα θετικά, τα οποία θα μπορούσαν να σας τροφοδοτήσουν με ενέργεια, καλή διάθεση και δημιουργικότητα.

4. Κάνουμε γενικεύσεις.

Φτιάχνουμε θεωρίες τις οποίες αρνούμαστε πεισματικά να αμφισβητήσουμε, βασιζόμενοι σε μεμονωμένα γεγονότα που συνέβησαν στο παρελθόν. Για να κερδίσετε ένα παρόν απαλλαγμένο από ανούσιες αμφιβολίες και βιαστικά συμπεράσματα τα οποία είναι πιθανόν να σας στερούν τη χαρά, προσέξτε τη χρήση των λέξεων “όλοι”, “κανένας” και “ποτέ” και “πάντα”.

5. «Θα έπρεπε να…»

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που ανατρέχουν συχνά στο παρελθόν για να εξετάσουν τι θα μπορούσαν να έχουν κάνει με διαφορετικό τρόπο, είναι εκείνοι που τις περισσότερες φορές αισθάνονται ηττημένοι από τη ζωή και ανικανοποίητοι από τις επιλογές τους. Αν δεν απαντήσατε σε κάποιον τη στιγμή που μπορούσατε να το κάνετε ή αν δεν χειριστήκατε μια κατάσταση με τον τρόπο που θα θέλατε, σκεφτείτε απλώς ότι η γνώμη εκείνου που σας προσέβαλε μπορεί να μην είχε τόση σημασία για σας και η επιλογή που κάνατε σε μια δεδομένη στιγμή, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, φάνταζε σωστή.

 

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα