Γκρέις Αντωνίου: Το Επιχειρείν είναι Γένους Θηλυκού

Όταν άκουσα ότι η Γκρέις Αντωνίου βαδίζει μόλις στην 4η δεκαετία της ζωής της έχοντας ήδη έξι παιδιά –ναι, καλά διαβάσατε, έξι!–, είναι CEO μιας ξενοδοχειακής αλυσίδας στη χώρα μας, έχει ιδρύσει την ανθρωπιστική οργάνωση Graceful Angels, στηρίζοντας γυναίκες και παιδιά σε ανάγκη, ενώ έχει στο βιογραφικό της αρκετές ακαδημαϊκές και επαγγελματικές διακρίσεις στα Ηνωμένα Εμιράτα και την Αμερική, τότε ήξερα πως δικαίως την εντάσσω στη λίστα με τις Badass κυρίες του InStyle. Πριν από μερικά χρόνια βρέθηκε στην Ελλάδα, ερωτεύτηκε, έκανε οικογένεια και το ανήσυχο πνεύμα της καλλιεργήθηκε ακόμα περισσότερο, αφού ασχολείται με πολλά διαφορετικά αντικείμενα που, όχι, δεν «γεμίζουν» ένα 24ωρο όσο τα φιλιά και οι αγκαλιές των παιδιών της.

Οι σπουδές και η επαγγελματική σου πορεία ξεκίνησαν στο εξωτερικό από τον τουρισμό και τη ναυτιλία. Σύντομα ήρθες στην Ελλάδα και σήμερα είσαι η ιδρύτρια των Royalty Hotels & Suites σε όλη τη χώρα. Τι σε γοήτευσε περισσότερο για να ασχοληθείς με τον εγχώριο τουρισμό και ποια η γνώμη σου για την πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνει ο κλάδος αυτός λόγω της πανδημίας;

Ο κλάδος του hospitality ήταν πάντα κάτι που με γοήτευε, δεδομένου και των σπουδών μου, και θεωρώ ότι η Ελλάδα είναι κατεξοχήν μια χώρα που στηρίζεται στον τουρισμό λόγω της μεγάλης της ιστορίας και κουλτούρας αλλά και των πανέμορφων νησιών της. Σίγουρα βιώνουμε άσχημες συνθήκες, όχι μόνο στο κομμάτι του τουρισμού, αλλά και στην εστίαση και στο λιανεμπόριο λόγω της πανδημίας. Φυσικά και δεν μπορούμε να μιλάμε ούτε να έχουμε βλέψεις σε νούμερα προηγούμενων ετών, όμως θεωρώ ότι αν συμμορφωνόμαστε πλήρως με τους κανόνες θα προσεγγίσουμε περισσότερους ταξιδιώτες και θα τους τονώσουμε το αίσθημα της ασφάλειας. Για μένα, η υγιεινή ήταν υψίστης σημασίας και πριν από την πανδημία, και αυτός είναι ένας λόγος που τα Royalty Hotels & Suites πληρούν όλες τις προδιαγραφές για την προστασία από τον Covid-19.

Στο portfolio των Royalty Hotels & Suites προστέθηκε πρόσφατα το Royalty Hotel Athens, στο Μοναστηράκι, ενώ στα σκαριά είναι το Royalty Hotel Skiathos. Είναι αλήθεια ότι ασχολείσαι και με τον σχεδιασμό και την κατασκευή των μονάδων αυτών; Η διακόσμηση είναι κάτι που επίσης φέρει την υπογραφή σου;

Ναι, είναι αλήθεια ότι ο σχεδιασμός, η κατασκευή και η διακόσμηση των μονάδων Royalty Seaside & Royalty Loft στη Χαλκιδική, αλλά και το νέο μας 4 αστέρων ξενοδοχείο στη Αθήνα έχουν κατά κάποιον τρόπο την προσωπική μου σφραγίδα. Είναι το χόμπι μου ή ίσως εγώ μεταφράζω έτσι τις απαιτήσεις μου. Όταν ασχολούμαι και εποπτεύω κάτι, το φτιάχνω σαν να πρόκειται για το ίδιο μου το σπίτι.

Ευρέως δραστηριοποιείσαι στους χώρους της εστίασης, της διοργάνωσης εκδηλώσεων και της φιλοξενίας. Πώς συνδυάζονται τόσα διαφορετικά επιχειρηματικά projects;

Στην ουσία ο χώρος της εστίασης, του event planning και της φιλοξενίας υπάγονται στην ίδια ομπρέλα, στο hospitality. Για να μπορέσεις να τα συνδυάσεις όλα ταυτόχρονα, θα πρέπει να τα αντιμετωπίσεις σαν μονάδα, να ξεχωρίσεις τις διαφορετικές απαιτήσεις του καθενός και να βρεις για το καθένα αυτό το στοιχείο που θα το κάνει ξεχωριστό στο κοινό. Όλα τα projects είναι ιδέες, οράματα και πολλές φορές στοιχήματα που βάζω με τον ίδιο μου τον εαυτό. Έτσι δημιουργήθηκε και το Simply Classy Event Catering αλλά και το Tua Piazza, το ιταλικό μας take-away fast food στο Μοναστηράκι!

Ποιο είναι το συστατικό της επιτυχίας, ειδικά όταν διανύουμε μια εποχή με αρκετές δυσκολίες που δυσχεραίνουν το έργο πολλών κλάδων;

Δεν ξέρω αν υπάρχει συστατικό επιτυχίας, και σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσα να συμβουλεύσω κάποιον για το πώς να πετύχει κάτι όταν εγώ η ίδια δεν είμαι τέλεια. Το μόνο που θα μπορούσα να πω είναι ότι ένας καλός προγραμματισμός, ένα καλό business plan, καθώς και αγάπη και όρεξη γι’ αυτό που κάνεις είναι συστατικά ικανά να σε οδηγήσουν στην επιτυχία. Επίσης, δεν θα μπορούσα να παραλείψω να πω ότι θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό, γιατί δίπλα μου έχω μια ομάδα ανθρώπων που με στηρίζει. Νέα παιδιά, με φρέσκες ιδέες, πείσμα, θέληση και στόχους. Πολλές φορές αυτά τα παιδιά είναι η δύναμή μου!

Μια μεγάλη σας αγάπη είναι η ιππασία, την οποία έχετε εξελίξει δημιουργώντας το Kouvaras Equestrian Club. Εκεί οι λάτρεις της ιππασίας μπορούν να ασκηθούν, ακόμα και να συμμετάσχουν σε αγώνες, ενώ ελάφια, wallabies, ζέβρες και πολλές ακόμα εκπλήξεις στη φύση περιμένουν μικρούς και μεγάλους να τις ανακαλύψουν. Μίλησέ μας λίγο γι’ αυτόν τον χώρο.

Το Kouvaras Equestrian Club αρχικά ήταν για μένα και την οικογένειά μου το δεύτερό μας σπίτι. Δεν δημιουργήθηκε με σκοπό να φιλοξενεί κόσμο, αλλά σαν ένας χώρος για να χαλαρώνουμε με την οικογένεια και τους φίλους μας.
Η αγάπη μας για τα ζώα και τα άλογα, όμως, το έκανε πόλο έλξης για τους επισκέπτες και έτσι με τον σύζυγό μου πήραμε την απόφαση να το ανοίξουμε για το ευρύ κοινό. Είναι ένας χώρος τον οποίο μπορείς να επισκεφτείς δωρεάν και είναι ιδανικός για οικογένειες με παιδιά, αφού μπορείς να δεις σπάνια ζώα, να κάνεις βόλτα με άλογο και να έρθεις σε επαφή με τη φύση. Θεωρώ ότι αξίζει να το επισκεφτείτε έστω μία φορά!

Η δράση σου όμως δεν σταματά εδώ. Πώς ξεκίνησε η ιδέα της ίδρυσης του φορέα Graceful Angels και ποιος είναι ο στόχος του;

Ήταν ένα όνειρο που είχα από μικρό παιδί, και είμαι τόσο συγκινημένη που επιτέλους παίρνει σάρκα και οστά! Το Graceful Angels Foundation είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο που στόχο έχει να προσφέρει βοήθεια σε ευάλωτες ομάδες παιδιών και γυναικών αλλά και εν γένει σε ομάδες ανθρώπων που έχουν ανάγκη. Η ονομασία του έχει διπλή σημασία: «Χαρισματικοί άγγελοι» είναι όλοι εκείνοι που έχουν ανάγκη τη βοήθειά μας λόγω του ότι βρέθηκαν σε δυσμενή θέση, αλλά «Χαρισματικοί άγγελοι» είμαστε και όλοι εμείς που βοηθάμε εκείνους που μας χρειάζονται. Αξίζει να επισημάνω ότι το Graceful Angels Foundation δεν θα μπορούσε παρά να απαρτίζεται από αξιόλογους ανθρώπους. Ανθρώπους που μέσα από την εμπειρία τους, αλλά πολύ περισσότερο μέσα από τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά τους θα προσφέρουν το καλύτερο δυνατόν σε όλους εκείνους που το χρειάζονται.

Αν έπρεπε να μου αποδοθεί μονάχα μία ιδιότητα, είναι αυτή της μητέρας. Είναι ο σημαντικότερος ρόλος της ζωής μου!

Τελικά, αν έπρεπε να σου αποδοθεί μονάχα μία ιδιότητα ποια θα ήταν αυτή;

Της μητέρας! Είναι ο σημαντικότερος ρόλος της ζωής μου! Πάνω απ’ όλα είμαι μαμά έξι παιδιών και αυτά είναι η πρώτη μου προτεραιότητα. Κάθε αγώνας, μάχη και προσπάθεια στη ζωή μου είναι για τα παιδιά μου. Και, πίστεψέ με, είναι το δυσκολότερο «project» που έχω αναλάβει! (γέλια)

Είναι γεγονός πως στην Ελλάδα του σήμερα πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η οικονομική κρίση, οι τραγικές επιπτώσεις του κορονοϊού και μια ευρύτερη επιχειρηματική ανασφάλεια που αντιμετωπίζουν σχεδόν όλοι οι κλάδοι. Τι έχεις να πεις σε όσους θέλουν να εγκαταλείψουν την προσπάθεια;

Αντιλαμβάνομαι απόλυτα την κατάσταση αλλά και την ψυχολογία του κόσμου. Κι εγώ ανησυχώ. Κι εγώ φοβάμαι το αύριο. Πάντα όμως έλεγα ότι προέχει η υγεία και όλα τα άλλα θα έρθουν. Είναι μπόρα και θα περάσει και είμαι σίγουρη ότι θα βγούμε πιο δυνατοί. Εύχομαι σε όλους, και ειδικά στις τοπικές επιχειρήσεις που πλήττονται περισσότερο, να μπορέσουν να συνεχίσουν το έργο τους και να βγουν όσο το δυνατόν αλώβητοι απ’ αυτή την κατάσταση. Όταν ξεπεράσεις τα δύσκολα, μετά δεν σε πτοεί τίποτα!

Ποια είναι τα επόμενα επιχειρηματικά σου σχέδια;

Όπως προανέφερες, προχωράμε με μικρά βήματα το επόμενο ξενοδοχείο μας, το Royalty Hotel Skiathos, έχουμε ξεκινήσει ήδη την κατασκευή του δεύτερου Royalty Hotel Athens στο Ψυρρή –καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα είναι έτοιμο στα τέλη του 2021–, ενώ αποκτάμε δειλά-δειλά και κάποιες βλέψεις για χώρες της Ευρώπης. Επίσης, αρχίσαμε να δραστηριοποιούμαστε σε ένα νέο project, στον χώρο των ακινήτων, με την Triple A Holdings, μια εταιρεία την οποία απαρτίζουν αξιόλογοι επενδυτές του εξωτερικού.

Το 24ωρο τελικά αρκεί για την Γκρέις;

Υπάρχουν στιγμές που θα ήθελα πραγματικά η μέρα να έχει 48 ώρες! Θεωρώ, όμως, ότι με σωστό προγραμματισμό και αγάπη γι’ αυτό που κάνεις τα προλαβαίνεις όλα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα κάνεις και άψογα. Σημαντικός παράγοντας και βοήθεια για μένα είναι ο άντρας μου, ο οποίος είναι και ο μέντοράς μου στη δουλειά αλλά και στο σπίτι, αφού είναι ένας εκπληκτικός πατέρας!

Τι σου αρέσει να κάνεις για να χαλαρώνεις;

Τον περισσότερο ελεύθερο χρόνο μου τον αφιερώνω στον άντρα μου και στα παιδιά μου, ενώ πριν από την πανδημία πολλά βράδια τα περνούσαμε με τους φίλους μας, για τους οποίους μου αρέσει πολύ να μαγειρεύω. Επίσης, ένας τρόπος χαλάρωσης για μένα είναι η ιππασία, γι’ αυτό μετά τη δουλειά ξεκλέβω δυο ωρίτσες για να ιππεύσω. Τέλος, τα Σαββατοκύριακα αφιερώνω λίγο χρόνο και στον εαυτό μου, γιατί ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε γυναίκες!

Υπάρχει κάποιο tip που θα έδινες σε όλες τις νέες μητέρες που προσπαθούν να συνδυάσουν καριέρα και οικογένεια;

Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, το κάθε παιδί είναι διαφορετικό, η κάθε οικογένεια είναι διαφορετική. Το μόνο που θα μπορούσα να πω είναι πως όταν βλέπεις το παιδί σου να χαμογελάει μάλλον κάτι κάνεις σωστά! Σε γενικές γραμμές, όλα είναι θέμα προτεραιοτήτων, κάποια στιγμή πρέπει να βάζεις ένα στοπ. Έτσι κι εγώ με τον άντρα μου έχουμε ορίσει μια ώρα όπου η δουλειά σταματάει και από εκεί και πέρα υπάρχει μόνο η οικογένειά μας. Προτιμώ να μείνω ξάγρυπνη και να δουλέψω τα μεσάνυχτα, παρά να χάσω στιγμές με τα παιδιά μου. Γιατί ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω…

Τι σου αρέσει στην Ελλάδα και τι θα άλλαζες;

Η Ελλάδα είναι ένας όμορφος τόπος με τεράστια ιστορία. Οι Έλληνες έχουν πολύ έντονο το αίσθημα της φιλοξενίας και αυτό μου θυμίζει τον τόπο που μεγάλωσα. Δεν θα έμπαινα ποτέ στη διαδικασία να αλλάξω κάποιον ή κάτι, όπως δεν θα ήθελα να το κάνουν και σ’ εμένα. Γιατί το θέμα δεν είναι να αλλάξεις κάτι, αλλά να μπορέσεις να προσαρμοστείς και να ανταπεξέλθεις στα όποια δεδομένα. ■

Από την Ειρήνη Ζουρνατζή
Φωτογραφίες: Νίκος Μαλιάκος

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα