Claudia Sheinbaum: H πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία του Μεξικό
Claudia Sheinbaum
Credit: Dra. Claudia Sheinbaum @Claudiashein /X

Συντριπτική ήταν η νίκη της Claudia Sheinbaum, της υποψήφιας του κεντροαριστερού κυβερνώντος κόμματος MORENA, στις προεδρικές εκλογές του Μεξικό, σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα από το Εθνικό Εκλογικό Ινστιτούτο (INE).

Σύμφωνα με το CNN, η 61χρονη κλιματολόγος και πρώην δήμαρχος της Πόλης του Μεξικό, που έχει διδακτορικό και μοιράζεται ένα Νόμπελ, είναι η νικήτρια των μεγαλύτερων εκλογών στην ιστορία της χώρας. Η Sheinbaum κέρδισε μεταξύ 58,3% και 60,7% των ψήφων, σύμφωνα με τη λεγόμενη γρήγορη καταμέτρηση, από το Εθνικό Εκλογικό Ινστιτούτο. Πρόκειται για ποσοστό υπερδιπλάσιο της βασικής αντιπάλου της, της κεντροδεξιάς γερουσιάστριας Xóchitl Gálvez, η οποία πιστώνεται από 26% έως 28%. Τρίτος, σε πολύ μεγάλη απόσταση, είναι ο κεντρώος Jorge Álvarez Máynez (9%-10%).

Η Sheinbaum δεν είναι μόνο η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Μεξικό, αλλά και η πρώτη ηγέτις της χώρας με εβραϊκή καταγωγή, αν και σπάνια μιλάει δημοσίως για το προσωπικό της υπόβαθρο και έχει κυβερνήσει ως κοσμική αριστερή.

Η Sheinbaum δήλωσε ότι η κυβέρνησή της είναι για όλους τους Μεξικανούς και θα κυβερνήσει “χωρίς διακρίσεις”.

Ο ιδιαίτερα δημοφιλής απερχόμενος πρόεδρος και πολιτικός μέντορας της Sheinbaum, Andrés Manuel López Obrador, τη συνεχάρη για την εκλογή της τονίζοντας ότι θα γίνει η πρώτη γυναίκα, η οποία εκλέγεται στην προεδρία στην ιστορία του Μεξικό.

“Με όλη μου τη στοργή και τον σεβασμό συγχαίρω την Claudia Sheinbaum που βγήκε νικήτρια με μεγάλη διαφορά. Θα είναι η πρώτη (γυναίκα) πρόεδρος του Μεξικό… αλλά και η πρόεδρος, ενδεχομένως, με τις περισσότερες ψήφους που έλαβε σε όλη την ιστορία της χώρας μας”, δήλωσε σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Χ.

Παράλληλα, πάντα σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του INE, το MORENA (Κίνημα για την Εθνική Αναγέννηση) ενδέχεται να εξασφαλίσει υπερπλειοψηφία και στα δυο σώματα του κοινοβουλίου.

Η προβλεπόμενη νίκη της Sheinbaum είναι μια αξιοσημείωτη στιγμή για μια χώρα που είναι παγκόσμιος ηγέτης όσον αφορά στην ισότητα των φύλων στα αιρετά αξιώματα, μια θέση που εδραίωσε το 2019 με τη συνταγματική μεταρρύθμιση. Ξεπερνά αρκετές χώρες όσον αφορά στην κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των γυναικών.

Ωστόσο, το Μεξικό παραμένει ένα επικίνδυνο μέρος για τις γυναίκες, με σοκαριστικά ποσοστά γυναικοκτονιών αφού περίπου 10 γυναίκες δολοφονούνται στο Μεξικό κάθε μέρα.

Η Sheinbaum διοικούσε τη σημαντικότερη πόλη του Μεξικό για πέντε χρόνια μέχρι την παραίτησή της τον περασμένο Ιούνιο για να διεκδικήσει την προεδρία. Συμμετείχε επίσης στη συγγρααφή μιας βραβευμένης με Νόμπελ έκθεσης της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή και είναι παντρεμένη με τον Jesús María Tarriba Unger.

Θεωρείται ως συνέχεια του status quo που άφησε ο López Obrador, του οποίου τα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας αύξησαν τη δημοτικότητα του κόμματος Morena και είχαν θετικό αντίκτυπο στη ζωή των φτωχότερων Μεξικανών. Σύμφωνα με το μεξικανικό σύνταγμα, οι πρόεδροι μπορούν να εκλεγούν μόνο για μία θητεία και δεν μπορούν να θέσουν εκ νέου υποψηφιότητα.

Η Sheinbaum δεσμεύτηκε να συνεχίσει τις πολιτικές του προκατόχου της, συμπεριλαμβανομένης της σύνταξης για όλους τους ηλικιωμένους, των υποτροφιών για περισσότερους από 12 εκατομμύρια φοιτητές και των δωρεάν λιπασμάτων για τους ιδιοκτήτες μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων, αλλά απέρριψε τις επικρίσεις για τη στενή πολιτική της ευθυγράμμιση με τον López Obrador.

Πρόκειται να αντικατασταθεί ως δήμαρχος της Πόλης του Μεξικό από μια άλλη γυναίκα, την Clara Marina Brugada Molina από το κόμμα Morena του Scheinbaum. Η ίδια εξασφάλισε μεταξύ 49% και 52,8% των ψήφων, σύμφωνα με την ταχεία καταμέτρηση, ενώ ο αντιπολιτευόμενος Santiago Taboada έλαβε 37,2% έως 40,5% των ψήφων.

H ίδια η Sheinbaum, στις πρώτες δηλώσεις της, υποσχέθηκε πως “δεν θα σας απογοητεύσω”, μετά την ανακοίνωση των πρώτων μερικών αποτελεσμάτων από το Εθνικό Εκλογικό Ινστιτούτο (INE). “Θα γίνω η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Μεξικό“, πρόσθεσε στη συνέχεια απευθυνόμενη σε οπαδούς της και ανακοινώνοντας ότι το κόμμα της, το Κίνημα για την Εθνική Αναγέννηση κέρδισε “ενισχυμένη πλειοψηφία” στο Κογκρέσο.

Οι εκλογές της Κυριακής ήταν η μεγαλύτερη εκλογική διαδικασία στην ιστορία της χώρας. Περισσότεροι από 98 εκατομμύρια ψηφοφόροι ήταν εγγεγραμμένοι για να ψηφίσουν, ενώ 1,4 εκατομμύρια Μεξικανοί είχαν δικαίωμα ψήφου στο εξωτερικό.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα