Ποια skincare συστατικά δεν πρέπει να λείπoυν από τη ρουτίνα περιποίησής σας – όχι, δεν είναι η βιταμίνη C και το υαλουρονικό
Διαφορετικές κρέμες για περιποίηση ομορφιάς
Credit: 123RF

Τα πεπτίδια είναι τα απαραίτητα στοιχεία για τη δομή του δέρματος των κυττάρων.

Πολλοί δε γνωρίζουν ακριβώς τι είναι και ποια είναι η αξιοθαύμαστη δράση τους. Εξηγούμε λοιπόν: Τα πεπτίδια ή πολυπεπτίδια είναι μικρές αλυσίδες αμινοξέων, τα οποία αποτελούν σημαντικά δομικά στοιχεία πρωτεϊνών, όπως το κολλαγόνο, η ελαστίνη και η κερατίνη στο δέρμα. Γιατί όμως αποτελούν ένα must για την περιποίησή μας και πού θα τα βρούμε;

Τα οφέλη των πεπτιδίων στην επιδερμίδα

Τα πεπτίδια ανήκουν στoυς αφανείς superheroes του skincare. Μερικά από τα κυριότερα οφέλη τους είναι ότι αυξάνουν την παραγωγή κολλαγόνου και μειώνουν τη φθορά του, βοηθώντας στην καταπολέμηση των σημαδιών γήρανσης, τη λείανση των λεπτών γραμμών και τη βελτίωση της ανομοιόμορφης υφής. Σημειωτέον ότι από τα 20 μας, η παραγωγή του κολλαγόνου από τον οργανισμό φθίνει με ρυθμό ως και 1/100 κάθε χρόνο. Με την εισαγωγή πεπτιδίων στη ρουτίνα της περιποίησής μας, αυξάνουμε την ελαστικότητα και τη σφριγηλότητα της επιδερμίδας. Επιπλέον μειώνουμε την εμφάνιση ρυτίδων και απώλειας όγκου.

Τα πεπτίδια επίσης ενισχύουν τη δομή του δέρματος, μειώνουν τις δυσχρωμίες, αυξάνουν την ενυδάτωση. Μαζί με τους κατάλληλους συνδυασμούς μειώνουν τις φλεγμονές και επιταχύνουν την επούλωση των τραυμάτων.

Τι άλλο;

Λόγω του μικρού τους μοριακού βάρους, τα πεπτίδια διεισδύουν πιο εύκολα στην επιδερμίδα. Επίσης μπορούν να λειτουργήσουν ως μεταφορείς σημάτων σε άλλα κύτταρα, ενισχύοντας την άμυνα και ανανέωσή της.

Ποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει πεπτίδια;

Οποιοσδήποτε μπορεί να εισάγει τα πεπτίδια στη ρουτίνα φροντίδας του. Ωστόσο είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για τις ηλικίες άνω των 20 αλλά κυρίως για την επιδερμίδα που έχει βλάβες από τον ήλιο. Είναι συμβατά με οποιοδήποτε ενεργό συστατικό, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για παρενέργειες ή αντιδράσεις με άλλα καλλυντικά.

Ποια καλλυντικά περιέχουν πεπτίδια;

Τα πεπτίδια υπάρχουν σε καθαριστικά, ορούς, ενυδατικά και μάσκες προσώπου, τα οποία είναι ασφαλή για κάθε τύπο δέρματος. Γενικά είναι ανεκτά ακόμη και από την ευαίσθητη επιδερμίδα. Επιλέξτε ορούς, ενυδατικές κρέμες και κρέμες για τα μάτια αντί για τα προϊόντα καθαρισμού που ξεπλένονται, όπως καθαριστικά και μάσκες, επειδή ‘κάθονται’ περισσότερο στην επιδερμίδα.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα