Search
Close this search box.
Πιο σημαντικά από τη ρετινόλη και τη νιασιναμίδη: Τα συστατικά που έχει ανάγκη η επιδερμίδα κάθε ηλικίας και αντιμετωπίζουν τα πάντα
κεραμίδια
Credit: @tildasofiadaily / Instagram

Ίσως δεν είναι το πρώτο πράγμα που αναζητάτε όταν εξερευνείτε τα ράφια των καλλυντικών, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς της επιδερμίδας, αποτελούν ένα από τα πιο ισχυρά συστατικά για τη βελτίωση της υγείας της. Αν η ξηρότητα, η τραχύτητα, οι κοκκινίλες, η αφυδάτωση ή οι ερεθισμοί σας ταλαιπωρούν, τότε πιθανότατα θα λατρέψετε αυτά τα συστατικά.

Τι είναι τα κεραμίδια;

Τα κεραμίδια είναι σε κάποιο επίπεδο ακόμη πιο σημαντικά από άλλα δημοφιλή συστατικά, όπως η ρετινόλη, η νιασιναμίδη και τα πεπτίδια.

Η επιδερμίδα μας έχει έναν προστατευτικό φραγμό που συγκρατεί την υγρασία και κρατά μακριά ερεθιστικούς παράγοντες, τη ρύπανση και άλλες περιβαλλοντικές επιθέσεις. Αν τα κύτταρα του δέρματος είναι τα «τούβλα», τότε τα κεραμίδια είναι το «κονίαμα» που τα κρατάει στη θέση τους.

Τι εννοώ: Τα κεραμίδια υπάρχουν φυσικά στην επιδερμίδα μας. Παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της δομής της, καθώς συνδέουν τα κύτταρα μεταξύ τους, σχηματίζοντας ένα ανθεκτικό προστατευτικό στρώμα. Αυτό το στρώμα παγιδεύει την υγρασία και προστατεύει από τη φθορά, προσφέροντας στην επιδερμίδα ισορροπία και ενυδάτωση.

Αν ήδη διαθέτουμε κεραμίδια στον οργανισμό μας, τότε γιατί να τα εφαρμόζουμε μέσω καλλυντικών;

Δυστυχώς τα φυσικά μας αποθέματα κεραμιδίων φθίνουν με την πάροδο του χρόνου. Όπως συμβαίνει και με το υαλουρονικό οξύ και το κολλαγόνο. Ο προστατευτικός φραγμός δέχεται επίσης πλήγματα από παράγοντες όπως η ηλιακή ακτινοβολία, το καυτό νερό ή τα επιθετικά καθαριστικά.

Δεδομένου λοιπόν ότι τα κεραμίδια αποτελούν πάνω από το 50% της σύστασης της επιδερμίδας μας, είναι εξαιρετικά σημαντικό να διατηρούμε τα επίπεδά τους σταθερά.

Ποιοι χρειάζονται κεραμίδια

Η επιδερμίδα που χρειάζεται αναπλήρωση θα επωφεληθεί περισσότερο από τα κεραμίδια. Και ποια είναι αυτή; Εκείνη που αντιμετωπίζει θέμα με έκζεμα, ροδόχρου ακμή, ψωρίαση, ξηρότητα ή εκείνη που έχει έναν επιβαρυμένο προστατευτικό φραγμό, λόγω π.χ. υπερβολικής χρήσης ενεργών συστατικών, όπως το γλυκολικό οξύ.

Αλλά και οι επιδερμίδες με τάση λιπαρότητας ή ακμής χρειάζονται ενίσχυση των κεραμιδίων (ιδιαίτερα αν κάνετε θεραπείες π.χ. με Roaccutane). Σε αυτήν την περίπτωση, αποφεύγετε τις πλούσιες κρέμες που φράζουν τους πόρους και προτιμάτε oil-free ορούς ή ελαφριές λοσιόν πλούσιες σε κεραμίδια.

Ωστόσο τα καλλυντικά με κεραμίδια είναι κατάλληλα για όλους τους τύπους δέρματος. Το κλειδί είναι να επιλέξετε τη σωστή σύνθεση σύμφωνα με τις ανάγκες σας.

Πώς να ενισχύσετε τα κεραμίδια στην επιδερμίδα σας

Έρευνες δείχνουν ότι η εφαρμογή καλλυντικών με κεραμίδια μπορεί πράγματι να αναπληρώσει τα χαμένα αποθέματα. Μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε καθημερινά και είναι ακόμη πιο αποτελεσματικά μαζί με συστατικά όπως γλυκερίνη και Ω λιπαρά οξέα.

Υπάρχουν εννέα διαφορετικοί τύποι κεραμιδίων, γι’ αυτό συχνά στις λίστες συστατικών θα δείτε τον όρο “ceramide” συνοδευόμενο από έναν αριθμό. Επίσης, αξίζει να αναζητάτε τα συστατικά ‘phytosphingosine’ και ‘sphingolipids’ που ενισχύουν τη φυσική παραγωγή κεραμιδίων από την ίδια την επιδερμίδα.

Κεραμίδια και διατροφή

Έρευνες δείχνουν ότι μπορούμε να εμπλουτίσουμε τον οργανισμό μας με κεραμίδια μέσω διατροφικών συμπληρωμάτων. Σε μια ιαπωνική μελέτη, 200mg κεραμιδίων από σιτάρι αποκατέστησαν πλήρως την υγρασία στο 95% των συμμετεχόντων με ξηρό και ερεθισμένο δέρμα. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις οι επιστήμονες παρατήρησαν μείωση των ρυτίδων.

Πηγές φυσικών κεραμιδίων στη διατροφή είναι το φύτρο σιταριού, οι γλυκοπατάτες, η σόγια, το καστανό ρύζι, το καλαμπόκι, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Κεραμίδια και καλλυντικά

Η Elizabeth Arden πρωτοπόρησε στη χρήση κεραμιδίων στα καλλυντικά στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Σήμερα, τα συναντάμε σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας που ταιριάζουν σε κάθε τύπο επιδερμίδας και προϋπολογισμό.

Πότε να τα εφαρμόζετε;

Τα κεραμίδια είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά όταν εφαρμόζονται ως το βήμα στη ρουτίνα περιποίησης μετά τον ορό και πριν από το αντηλιακό την ημέρα ή αμέσως μετά το ντους, για να «κλειδώσουν» την υγρασία στο δέρμα.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα