Ρετινόλη, ρετινάλη ή τρετινοϊνη; Αυτή είναι η καλύτερη επιλογή ρετινοειδούς για εσάς
ρετινόλη, ρετινάλη, τρετινοίνη
Credits: @peonylim / Instagram

Οι κύριες διαφορές μεταξύ ρετινόλης, ρετινάλης και τρετινοΐνης, ώστε να μπορέσετε να αποφασίσετε ποια είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς και τις ανάγκες της επιδερμίδας σας.

Με το #retinol να συγκεντρώνει 6,3 δισεκατομμύρια προβολές στο TikTok, το ενδιαφέρον μας γύρω τη ρετινόλη αυξάνει συνεχώς. Ωστόσο, η ρετινόλη είναι μόνο ένα μέλος της ομάδας των ρετινοειδών στην περιποίηση. Μετά από όλα αυτά, τα ρετινοειδή έχουν αποθεωθεί για την ικανότητά τους όχι μόνο να αντιμετωπίζουν γραμμές και ρυτίδες, αλλά και να βοηθούν στην αντιμετώπιση της ακμής.

Τι είναι τα ρετινοειδή

Ο όρος ρετινοειδή περιγράφει την οικογένεια των παράγωγων της βιταμίνης Α. Σε αυτήν ανήκουν η ρετινόλη, η ρετινάλη (επίσης γνωστή ως ρετιναλδεΰδη) και η τρετινοΐνη (ή αλλιώς ρετινοϊκό οξύ).

Προσοχή: Αν είστε έγκυος ή θηλάζετε, αποφύγετε τα ρετινοειδή.

Βεβαιωθείτε ότι εφαρμόζετε τα ρετινοειδή το βράδυ. Επίσης, πάντα χρησιμοποιείτε αντηλιακό κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς η ρετινόλη κάνει το δέρμα φωτοευαίσθητο.

Ρετινόλη

Είναι το πιο διάσημο ρετινοειδές. Κατά την εφαρμογή της στο δέρμα, η ρετινόλη γίνεται ρετινάλη και στη συνέχεια ρετινοϊκό οξύ καθώς αρχίζει να δρα. Τόσο η ρετινόλη όσο και η ρετινάλη είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά για τη βελτίωση της εμφάνισης λεπτών γραμμών και ρυτίδων. Επίσης συμβάλλουν στη βελτίωση του ανομοιόμορφου τόνου και της υφής του δέρματος ενώ καταπολεμούν και τα σημάδια ακμής.

Η ρετινόλη είναι διαθέσιμη σε διάφορες συγκεντρώσεις, έτσι ώστε να μπορείτε να αυξήσετε σταδιακά τη χρήση της και την ανοχή της επιδερμίδας σας.

Ρετινάλη ή ρετιναλδεΰδη

Η ρετινάλη (ή αλλιώς ρετιναλδεΰδη) είναι μια άλλη μορφή της βιταμίνης Α. Είναι ιδανική για σας που η ρετινόλη είναι υπερβολικά δραστική για την επιδερμίδα σας. Επιπλέον είναι μία καλή επιλογή για εσάς που δεν ανέχεστε την τρετινοΐνη ή επιθυμείτε να δοκιμάσετε κάτι πιο ήπιο πρώτα.

Τρετινοΐνη 

Είναι μία ουσία που συνταγογραφεί ο δερματολόγος και αποτελεί την ενεργή μορφή της βιταμίνης Α. Προάγει σημαντικά την ανανέωση των κυττάρων, ενισχύοντας την κεράτινη στοιβάδα της επιδερμίδας και την παραγωγή κολλαγόνου μεταξύ άλλων. Ως εκ τούτου, οι ειδικοί συνήθως τη συστήνουν για τη θεραπεία της ακμής και αντιγήρανσης.

Παρόλο που έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα στο δέρμα, η τρετινοΐνη ίσως σας προκαλέσει ερεθισμούς.

Τα χαμηλότερα ποσοστά συγκέντρωσης τρετινοΐνης τείνουν να προκαλούν λιγότερους ερεθισμούς. Από την άλλη, τα υψηλότερα ποσοστά είναι πιο ερεθιστικά, όμως παράγουν αποτελέσματα πιο γρήγορα.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα