Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το spray tan

Photo by Christopher Campbell

Ο καιρός φτιάχνει και το καλοκαίρι είναι πλέον μία ανάσα μακριά. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως τα ρούχα έχουν λιγοστέψει και πως η επιδερμίδα μας είναι έτοιμη να εκτεθεί στο φως. Όπως είναι λογικό όμως η επιδερμίδα μας είναι κατάλευκη, αφού όλο το χειμώνα ξεκουραζόταν κάτω από πολλά layers ρούχων.

Καθώς αναλογιζόμαστε λοιπόν την πρώτη βόλτα στην παραλία, το πρώτο αέρινο φουστάνι που θα φορέσουμε για τη σεζόν, ιδανικά θα θέλαμε να είμαστε λίγο πιο ηλιοκαμμένες χωρίς όμως να ρισκάρουμε με τις βλαβερές επιπτώσεις του ήλιου.

Οι λύσεις εδώ είναι 3! Α) Solarium, που και πάλι το σκεφτόμαστε δύο και τρεις φορές καθώς έχει κι αυτό επιπτώσεις στην επιδερμίδα μας, β) αυτομαύρισμα, αλλά υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να μην το κάνουμε ολόσωστα, αφού δεν φτάνουμε όλα τα σημεία του σώματός μας που θέλουμε να μαυρίσουμε και ένα λάθος αρκεί για να βγούμε…πορτοκαλί και γ) spray tan, που γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές!

Το spray tan είναι η πιο ασφαλής μέθοδος τεχνητού μαυρίσματος κι αυτό γιατί αποφεύγεται η φωτογήρανση που προκαλείται με την ηλιοθεραπεία αλλά και οι βλαβερές επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας. Παρομοίως και στο solarium χρησιμοποιείται ακτινοβολία με παρόμοιες επιπτώσεις με αυτές της ηλιακής ακτινοβολίας.

Όμως το μαύρισμα με αερογράφο ή αλλιώς spray tan, γίνεται με τη βοήθεια ενός συστατικού που βρίσκουμε στο ζαχαροκάλαμο, το DHA. Το συστατικό αυτό αντιδρά με τα κύτταρα που βρίσκονται στην επιφάνεια της επιδερμίδας και μέσα σε λίγες ώρες αρχίζει να σκουραίνει το χρώμα του. Μάλιστα είναι εγκεκριμένο (και άρα ασφαλές) από Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων.

Αν έχετε πάρει λοιπόν την απόφαση να δοκιμάσετε το μαύρισμα με αερογράφο δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε:

Κάντε σωστή προετοιμασία

Πριν το ραντεβού σας, είναι καλό να έχετε κάνει ντους, απολέπιση και αποτρίχωση καθώς αυτό θα διασφαλίσει καλύτερο, ομοιόμορφο αποτέλεσμα με μεγαλύτερη διάρκεια. Μετά το spray tan, η επιδερμίδα δεν πρέπει να βραχεί για μερικές ώρες και συνίσταται να μην εφαρμόσετε ενυδατική σώματος ούτε αμέσως πριν, αλλά ούτε και αμέσως μετά τη συνεδρία σας.

Το μαύρισμα σας θα γίνεται εντονότερο όσο περνάει η ώρα

Μία τυπική συνεδρία spray tan γίνεται μέσα σε περίπου 15 λεπτά. Το μαύρισμα αρχίζει να φαίνεται άμεσα, όμως όσο περνάει η ώρα θα γίνεται εντονότερο και θα συνεχίζει να σκουραίνει μέχρι να φτάσετε στο αποτέλεσμα που έχετε επιλέξει με την αισθητικό σας.

Φορέστε άνετα ρούχα

Καθώς το spray tan πρέπει να στεγνώσει καλά, ώστε να μην μείνουν σημάδια στην επιδερμίδα, είναι βασικό να του δώσετε το χρόνο του. Αυτό σημαίνει να αφήσετε την επιδερμίδα να αναπνεύσει, χωρίς να την περιορίσετε με στενά ρούχα που θα τρίβονται στο σώμα σας και θα δημιουργούν σημάδια.

Η ενυδατική σώματος είναι απαραίτητη για να κρατήσει το αποτέλεσμα

Η ενυδατική σώματος δεν εφαρμόζεται πριν στεγνώσει καλά το spray tan, όμως μέσα στις επόμενες ημέρες από τη συνεδρία είναι βασικό να ενυδατώνετε την επιδερμίδα σας καθώς αυτό θα εξασφαλίσει διάρκεια, φυσικά απαλότητα και λάμψη στο σώμα σας. Συνίσταται να αποφεύγετε ενυδατικές με βάση κάποιο έλαιο, καθώς ενδέχεται να επηρεάσουν την ομοιομορφία του μαυρίσματος.

Μην αμελείτε το αντηλιακό σας

Είναι βασικό να θυμάστε – αν κι εφόσον βγείτε στον ήλιο – να εφαρμόζετε κανονικά και ευλαβικά το αντηλιακό σας, καθώς το spray tan δεν παρέχει καμία αντηλιακή προστασία.

Το μαύρισμα με αερογράφο (spray tan) κρατά περίπου 10 μέρες, ανάλογα με την συντήρηση που θα κάνετε (η ενυδάτωση που λέγαμε) και το καλό είναι πως φεύγει ομοιόμορφα με τη φυσική απολέπιση του σώματος. Σε κάθε περίπτωση το sunless tan και ειδικά το spray tan, είναι η πιο σίγουρη μέθοδος για να αποκτήσετε και το μαύρισμα που επιθυμείτε χωρίς να ανησυχείτε για τις επιπτώσεις του ήλιου!

Εις το επανιδείν!