Όλα τα οφέλη του μηλόξιδου για τα μαλλιά – μήπως όμως έχει και μειονεκτήματα;
μηλόξιδο για λαμπερά μαλλιά
Credit: @camillatromborg / Instagram

Το μηλόξιδο είναι ένα εύκολο, οικονομικό συστατικό για υγιή, λαμπερά μαλλιά. Τι πρέπει όμως να προσέξουμε;

Το μηλόξιδο είναι ένα από τα βασικά υλικά της κουζίνας. Στον τομέα της ομορφιάς όμως, το μηλόξιδο είναι ένα υλικό σε diy συνταγές για τα μαλλιά. Και μάλιστα ένα δημοφιλές υλικό, παρά τη δυνατή του μυρωδιά.

Ποια η εξήγηση: Τα μαλλιά που έχουν έλλειψη υγρασίας και λάμψης έχουν αλκαλικό pH. Από την άλλη, το μηλόξιδο είναι όξινο, άρα βοηθάει στην ισορροπία του pH της τρίχας. Επίσης πολλοί έχουν δει αποτέλεσμα στη μείωση του σπασίματος, την καταπολέμηση του φριζαρίσματος, την καταπράυνση του κνησμού του τριχωτού και τη βέλτιστη υγεία του.

Τα υπόλοιπα οφέλη του μηλόξιδου στα μαλλιά

To μηλόξιδο είναι ένα ολοκληρωμένο καλλυντικό για την ολιστική υγεία των μαλλιών. Εκτός από τα πλεονεκτήματα που αναφέραμε, μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση των υπολειμμάτων από προϊόντα styling καθώς και του υπερβολικού σμήγματος. Παράλληλα οι αντιμικροβιακές του ιδιότητες συμβάλλουν στη μείωση της ανάπτυξης μυκητών και βακτηριδίων στο τριχωτό. Επιπλέον έχει την ικανότητα να κλείνει τα λέπια της τρίχας, δημιουργώντας πιο λεία, λαμπερή υφή στα μαλλιά.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι όλα αυτά έχουν παρατηρηθεί εμπειρικά. Υπάρχουν περιορισμένα επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τα παραπάνω.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το μηλόξιδο στη φροντίδα των μαλλιών

Αν κάνετε μια diy θεραπεία με μηλόξιδο, δύο έως τρία λεπτά αρκούν για τη δράση του. Ωστόσο για να αξιοποιήσετε τα μέγιστα οφέλη του, κάντε τα εξής:

  • Χρησιμοποιήστε μηλόξιδο μετά το λούσιμο αφού πρώτα στραγγίξετε καλά τα μαλλιά σας. Αφήστε 2-3 λεπτά και ξεπλύνετε με χλιαρό / κρύο νερό.
  • Αν έχετε εύθραυστα ή κατεστραμμένα μαλλιά, βάλτε μηλόξιδο μετά το λούσιμο και το μαλακτικό.
  • Αν έχετε πιο δυνατά μαλλιά μπορείτε να εφαρμόσετε μηλόξιδο στο τριχωτό ακόμα και πριν από το λούσιμο, πάλι για 2-3 λεπτά.

Κάποιοι θεωρούν ότι η χρήση πριν από το λούσιμο καθαρίζει σε βάθος χωρίς να αφαιρεί τα φυσικά έλαια της τρίχας. Άλλοι προτιμούν να το χρησιμοποιούν ως θεραπεία μετά το λούσιμο για πρόσθετη ενυδάτωση και λάμψη.

DIY θεραπεία μαλλιών με μηλόξιδο

Ανακατέψτε ένα μέρος μηλόξιδο με τρία μέρη νερό σε ένα μπουκάλι με σπρέι. Μετά το λούσιμο και την εφαρμογή conditioner, αφαιρέστε το περιττό νερό και εφαρμόστε το μείγμα σε βρεγμένα μαλλιά. Αφήστε για δύο έως τρία λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε με δροσερό νερό.

Τα μειονεκτήματα του μηλόξιδου στα μαλλιά

Όπως σε όλα, έτσι και εδώ ισχύει το ρητό ‘μέτρον άριστον’. Μία φορά την εβδομάδα για έναν – δυο μήνες είναι αρκετά. Η υπερβολική χρήση μηλόξιδου στα μαλλιά μπορεί πράγματι να τα ταλαιπωρήσει κάνοντάς τα πιο ξηρά, ή να ξανανοίξει το χρώμα τους, δίνοντάς τους μια πορτοκαλί χροιά. Και αυτό εξαιτίας της οξύτητάς του. Δεν είναι επίσης πρακτικό όταν χρησιμοποιείται στην υγρή του μορφή, και η μυρωδιά του μπορεί να θεωρηθεί ένα ακόμα αρνητικό.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα